Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Tutumlar ve Tutum Değişimi | PSİ322 | 6. Yarıyıl | 3 + 0 | 3,0 | 5,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Örgün |
Dersin Koordinatörü |
Dr. Öğr. Üyesi Belgin ÜSTÜN GÜLLÜ Doç. Dr. Erol UĞUR Doç. Dr. Erol UĞUR Dr. Öğr. Üyesi Belgin ÜSTÜN GÜLLÜ Doç. Dr. SEDEF ÜNSAL SEYDOOĞULLARI Dr. Öğr. Üyesi Belgin ÜSTÜN GÜLLÜ Dr. Öğr. Üyesi Belgin ÜSTÜN GÜLLÜ Doç. Dr. Erol UĞUR Dr. Öğr. Üyesi Belgin ÜSTÜN GÜLLÜ Dr. Öğr. Üyesi Belgin ÜSTÜN GÜLLÜ Dr. Öğr. Üyesi Belgin ÜSTÜN GÜLLÜ Dr. Öğr. Üyesi Belgin ÜSTÜN GÜLLÜ Dr. Öğr. Üyesi AHMET FURKAN TOSYALI Ar. Gör. Dr. Başak GENÇTÜRK OĞHAN |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu ders, öğrencilere tutumların doğasını, nasıl şekillendiğini, ölçüldüğünü, değiştirildiğini ve bireyler üzerindeki etkilerini öğretmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, tutumların bireysel ve toplumsal düzeyde nasıl değiştirilebileceği üzerine kuramsal ve uygulamalı bilgiler sunulacaktır. |
Dersin İçeriği | Sağlık, çevre ve sosyal sorunlarla ilgili tutum değişikliği kampanyaları incelenecek, derste işlenen konuların genel gözden geçirilmesi ve öğrencilerin sunumları ile konular pekiştirilecektir. Aynı zamanda, bireysel ve toplumsal düzeyde tutum değişim süreçlerini anlamak için çeşitli kuram ve modeller üzerinde durulacaktır. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Tutum kavramını, bileşenlerini ve bireyler üzerindeki işlevlerini tanımlar. - Tutumların nasıl ölçüldüğünü ve çeşitli ölçüm araçlarını uygulamalı olarak kullanır. - Tutum değişiminde etkili olan bilişsel ve duygusal süreçleri analiz eder. - Sosyal etki ve ikna kuramlarını kullanarak tutum değişikliğine yönelik stratejiler geliştirir. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Derse Giriş ve Temel Kavramlar | Ders Saati |
2. Hafta | Tutumların Yapısı ve İşlevleri | Ders Saati Sözel Anlatım |
3. Hafta | Tutumların Ölçülmesi | Ders Saati Sözel Anlatım |
4. Hafta | Tutumların Gelişimi ve Kazanılması | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
5. Hafta | Tutum ve Davranış Arasındaki İlişki | Diğer Faaliyetler Ders Saati |
6. Hafta | Tutum Değişim Kuramları I - İkna Edici İletişim | Uygulama Ders Saati |
7. Hafta | Tutum Değişim Kuramları II - Bilişsel Çelişki Teorisi | Ders Saati Uygulama |
8. Hafta | Ara sınav | Ders Saati |
9. Hafta | Korku Tabanlı İkna ve Duygusal Mesajlar | Ders Saati Diğer Faaliyetler |
10. Hafta | Gruplar ve Sosyal Etki ile Tutum Değişimi | Uygulama Ders Saati |
11. Hafta | Medya ve Toplumsal Tutumlar | Ders Saati |
12. Hafta | Tutum Değişiminde Bilişsel ve Motivasyonel Süreçler | Diğer Faaliyetler Ders Saati |
13. Hafta | Tutum Değişiminde Bilişsel ve Motivasyonel Süreçler | Ders Saati |
14. Hafta | Genel değerlendirme | Ders Saati |
Cialdini, R. B. İknanın Psikolojisi: Teorik ve Pratik Bir Arada. MediaCat Yayıncılık. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY2 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY3 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY4 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY5 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY6 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY7 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY8 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY9 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY10 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY11 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY12 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY13 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY14 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Diğer Faaliyetler | 1 | 20 | 20 |
Ara Sınav 1 | 1 | 3 | 3 |
Ödev 1 | 1 | 17,5 | 17,5 |
Final | 1 | 3 | 3 |
Sınıf İçi Etkinlik | 1 | 42 | 42 |
Toplam İş Yükü | 127,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5,0 |