Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Müze Eğitimi | SMB13 | 8. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 4,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli Grup |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Doç. Dr. Hande BULUT |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, eğitim öğretim sürecinde müzeleri etkili öğrenme alanı olarak kullanabilme bilgi ve becerisi kazandırmak ve müzelere karşı olumlu tutum geliştirmektir. |
Dersin İçeriği | Bu dersin içeriğini, müzenin tanımı ve özellikleri, müzelerde sergileme; müze ve müze eğitimi; müze türleri; türk müzeciliğinin gelişimi; dünyada müzeciliğin tarihine genel bir bakış; müze, sanat, kültür ve uygarlık ilişkisi; müze ve sanat eğitimi; müze ve toplum; müzelerin tarih bilincine katkısı; tarihi eserlere sahip çıkma; dünyada ve Türkiye’de çağdaş müzecilik oluşturur. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Türk ve dünya müzecilik tarihini kavrar. - Müzelerin eğitim-öğretim sürecindeki yeri ve önemini kavrar. - İçerdiği koleksiyonlara göre müzeleri sınıflandırır. - Müze ve okul arasında işbirliği yapmaya istekli olur. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Müze ve müze eğitimiyle ilgili temel kavramlar | Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Görsel Sunum |
2. Hafta | Müze türleri | Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
3. Hafta | Müzenin işlevleri | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
4. Hafta | Dünyada ve Türkiye’de müzecilik | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler |
5. Hafta | Müze eğitiminin tarihi | Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
6. Hafta | Müze eğitiminin temel ilkeleri ve politikalar | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Araştırma Ders Saati Görsel Sunum |
7. Hafta | Örgün eğitimde müze eğitimi | Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Diğer Faaliyetler |
8. Hafta | Ara Sınav 1 | Ders Saati |
9. Hafta | Müze ve öğretim | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım |
10. Hafta | Müze ve öğretim | Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum |
11. Hafta | Müzede öğretimi planlama | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Araştırma Görsel Sunum Diğer Faaliyetler |
12. Hafta | Müzede öğretim yöntem ve teknikleri | Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
13. Hafta | Müzede ölçme ve değerlendirme teknikleri | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum |
14. Hafta | Sanal müze | Ders Saati |
Ayokur, A. (2015). Müzelerde Bilgi Yönetimi. (1st Edition), Koc University Publications. Burnham R. & Kai-Kee; E. (2014). Müze Dersleri. (Trans: Aylin Onocak), (1st Edition), Koc University Publications. Komisyon, (2010). İstanbul Müzeleri ve Yakın Çevre Müzeleri. (1st Edition), Uranus Publications. Komisyon, (2001). Kent, Toplum, Müze, Deneyimler- Katkılar. (1st Edition)Tarih Vakfı Yurt Publications. Melbeh, L. M. (2014). Teaching the Museum. American Alliance of Museums Press. San, İ. (2008). Eğitim ve Müze Semineri. (1st Edition), Kök Publishing. Şener, O. & Yüksel, E. (2016). Avrupa Müzeleri. (1st Edition), Beta Basım Yayın. Onur, B. (2012). Çağdaş Müze Eğitim ve Gelişim. (1st Edition), İmge Kitabevi Publications. Onur, B., Karadeniz, C. & Çıldır, Z. (2014). İngiltere’de Müze Eğitimi “Londra’dan İzlenimler”. (1st Edition), Kalem Kitap. Verde, S. (2015). Müze. (Çev. M. Beykan), Müze. (1st Edition), Günışığı Publications. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|
PY10 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 13 | 3 | 39 |
Araştırma | 5 | 5 | 25 |
Diğer Faaliyetler | 4 | 2 | 8 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Ödev 1 | 14 | 2 | 28 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 102 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4,0 |