Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Eğitimde Program Geliştirme | SMB07 | 8. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 4,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli Grup |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Doç. Dr. Aslıhan KUYUMCU VARDAR |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu ders, öğrencilerin program geliştirme ve öğretim ile ilgili temel kavramları, yaklaşımları ve uygulamaları ile ilgili bilgi ve becerileri kazanmalarını amaçlamaktadır. |
Dersin İçeriği | Program geliştirmeyle ilgili temel kavramlar; program geliştirmenin teorik temelleri; program türleri; öğretim programlarının felsefi, sosyal, tarihî, psikolojik ve ekonomik temelleri; program geliştirme ve öğretim programlarının özellikleri; program geliştirmenin aşamaları; programın temel öğeleri (hedef, içerik, süreç, değerlendirme) ve öğeler arasındaki ilişkiler; hedeflerin sınıflandırılması ve programın öğeleriyle ilişkisi; içerik düzenleme yaklaşımları; eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi; program geliştirme süreci ve modelleri; eğitim programı tasarım yaklaşımları; program değerlendirme modelleri; program okur-yazarlığı; öğretim programlarının geliştirilmesinde öğretmelerin görev ve sorumlulukları; MEB öğretim programlarının özellikleri; öğretim programlarının uygulanması; dünyada ve Türkiye’de program geliştirmede yeni yaklaşımlar ve yönelimler. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Program geliştirme ile ilgili temel kavramları açıklar - Öğrenciler, eğitim programı geliştirme sürecinde kullanılan temel teorileri ve modelleri tanımlayabilecek ve eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirebileceklerdir. - Öğrenciler, bir eğitim programı geliştirme sürecinin ilk adımı olarak ihtiyaç analizi yapabilecek ve elde edilen verileri program hedefleri ile uyumlu bir şekilde yorumlayabileceklerdir. - Program geliştirme sürecinin tarihsel gelişimini kavrar - Program geliştirme sürecinin temellerini (ekonomik, toplumsal, bireysel, felsefi) açıklar - Öğrenciler, eğitim programı hedeflerini belirleyebilecek ve bu hedeflere uygun içerik ve aktiviteleri etkili bir şekilde planlayabileceklerdir. - Öğrenciler, geliştirilen bir eğitim programını değerlendirme ve ihtiyaç duyulduğunda programı revize etme becerisine sahip olacaklardır. - Program geliştirme modellerini tanır - Program geliştirme sürecinde hedef, içerik, eğitim durumları ve ölçme/değerlendirme sürecinin özelliklerini kavrar |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Program Gelistirmede Temel Kavramlar | Ders Saati |
2. Hafta | Program geliştirmenin tarihi, sosyal, psikolojik, ekonomik, bireysel temelleri | Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma |
3. Hafta | Program Gelistirmenin Kuramsal Temelleri: Psikolojik ve Tarihi Temelleri | Ders Saati |
4. Hafta | Program geliştirme tasarımları | Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
5. Hafta | Eğitim Programları Modelleri | Ders Saati Diğer Faaliyetler |
6. Hafta | Program geliştirme süreci. | Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Görsel Sunum |
7. Hafta | Eğitim Programı Tasarısı Hazırlama:Egitim Gereksinmelerinin Belirlenmesi | Ders Saati Araştırma |
8. Hafta | Ara Sınav | Ders Saati |
9. Hafta | Eğitim Programı Tasarısı Hazırlama:Amaçların Düzenlenmesi | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
10. Hafta | İçerik düzenleme ve yaklaşımları. | Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma |
11. Hafta | Eğitim Programı Tasarısı Hazırlama: Eğitim Durumlarının Düzenlenmesi | Araştırma Ders Saati |
12. Hafta | Program Geliştirmede Yeni Yönelimler | Araştırma Ders Saati |
13. Hafta | Eğitim Programlarının Denenmesi ve Değerlendirilmesi | Araştırma Ders Saati |
14. Hafta | Final | Ders Saati |
Eğitimde Program Geliştirme Fatma Varış Ank. Üniversitesi. |
Kuramdan Uygulamaya Eğitimde Program Geliştirme Özcan Demirel. PegemA. |
Demirel, Ö. (2007). Eğitimde Program Geliştirme. Ankara: PegemA Yayıncılık. Sönmez, V. (2003). Program Geliştirmede Öğretmen Elkitabı. Ankara: Anı Yayıncılık. Varış, F., Eğitimde Program Geliştirme: Teori ve Teknikler. Ankara: Alkım Yay.,1994. Ertürk, S., Eğitimde Program Geliştirme. Ankara: Meteksan Lmt.Şti, 1982. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | DK7 | DK8 | DK9 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PY33 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 10 | 1 | 10 |
Araştırma | 1 | 5 | 5 |
Sözel Anlatım | 14 | 2 | 28 |
Görsel Sunum | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav 1 | 1 | 10 | 10 |
Ödev 1 | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 10 | 10 |
Sınıf İçi Etkinlik | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 102 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4,0 |