Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Eğitim Hukuku | SMB02 | 8. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 4,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli Grup |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Prof. Dr. Süleyman GÖKSOY |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, eğitim örgütlerinde, eğitim hukukunu ilgilendiren durumlarda izlenilmesi gereken yol ve yöntemlerin anlaşılmasını sağlamaktır. |
Dersin İçeriği | Hukuk devleti; Yönetsel yargı kuruluşları;Yönetimimizi etkileyen temel ilkeler; Yönetsel hukukun ve hukukunun kaynakları; Kamu personeli; Soruşturmayla ilgili genel açıklamar; Soruşturma ve İnceleme konuları,Soruşturmalarda görevlendirme; Soruşturma konularında izlenecek yollar; Adli soruşturma ve yürütülmesi; Fezleke hazırlama; İdari soruşturma ve yürütülmesi; Soruşturma raporu yazma; İnceleme ve inceleme raporu yazma; Ön Rapor. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Hukuk devletinin ne olduğunu ve Yönetsel yargı Kuruluşlarının neler olduğunu anlar. - Yönetimimizi etkileyen temel ilkeleri açıklar. - Soruşturmayla ilgili genel açıklamaları analiz eder. - Soruşturma ve İncelemeyi değerlendirir. - Soruşturma konularında izlenecek yolları bilir |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Hukuk devleti | Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
2. Hafta | İdari yargı kurumları | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati |
3. Hafta | Yönetime etki eden temel prensipler | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati |
4. Hafta | Hukukun kaynağı | Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
5. Hafta | Devlet memurluğu | Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
6. Hafta | Soruşturma ile ilgili genel açıklamalar | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma |
7. Hafta | Soruşturma ve denetim | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler |
8. Hafta | Ara Sınav 1 | Ders Saati |
9. Hafta | Soruşturma sürecinde izlenecek yollar | Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
10. Hafta | Soruşturma sürecinde izlenecek yollar | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler |
11. Hafta | Soruşturmada izlenecek yollar | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler |
12. Hafta | Soruşturmada izlenecek yollar | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati |
13. Hafta | Soruşturma raporunun hazırlanması | Diğer Faaliyetler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma |
14. Hafta | Final | Ders Saati |
Mahmut Adem. Eğitimin Yasal Temelleri. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi. c.22.s.1. Karaman Kepenekçi, Y. ve Taşkın, P. (2017). Eğitim hukuku. Ankara: Siyasal. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|
PY40 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY41 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 13 | 5 | 65 |
Diğer Faaliyetler | 5 | 1 | 5 |
Sözel Anlatım | 1 | 0,5 | 0,5 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav 2 | 1 | 0,5 | 0,5 |
Ödev 1 | 1 | 4 | 4 |
Kısa Sınav 2 | 5 | 5 | 25 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 102 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4,0 |