Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Üstün Yetenekli Öğrencilere Matematik Öğretimi MSAE11 8. Yarıyıl 2 + 0 2,0 4,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli Grup
Dersin Verilişi yüz yüze
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Duygu ARABACI
Dersi Verenler Dr. Öğr. Üyesi Duygu ARABACI
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Üstün yetenekli çocuklar ve onların genel özellikleri hakkında bilgi ve beceri kazandırmak. Matematik eğitiminde üstün yetenekli öğrencilerle yapılan uygulamalar hakkında bilgi kazandırmak.
Dersin İçeriği Matematikte üstün yetenekli öğrencilerin tanılanması, etiketlenmenin avantajları ve dezavantajları;üstün yetenekli öğrencilerin özellikleri, matematikte üstün yeteneğin gelişimi, üstün yetenekli öğrenciler için program tercihleri, üstün yetenekli öğrenciler için farklılaştırma, zenginleştirme, hızlandırma, üstün yetenekli öğrenciyi sınıf içinde destekleme, üstün yetenekli öğrencilerle olan sosyal ilişkiler; üstün yetenekli öğrenciler için bireyselleştirilmiş eğitim programları.
Ders Öğrenme Kazanımları - Üstün yetenekle ilgili temel ilkelerini bilir.
- Üstün yetenekli öğrencilerinin özellikleriyle alakalı fikir sahibi olur.
- Üstün yetenekli öğrencilere yönelik matematik eğitimi hakkında fikir sahibi olur.
- Üstün yetenekli öğrencilerin eğitimi ve öğretimi ile ilgili yöntem ve teknikler hakkında bilgi sahibi olur.
- stün yetenekli öğrencilerinin ölçme ve değerlendirme durumlarıyla ilgili bilgi sahibi olur.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Üstün yeteneğin tanımı ve temel ilkeler. Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati
2. Hafta Üstün Yetenekli Öğrencilerin Özellikleri Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
3. Hafta Üstün yetenekli öğrencilerinin diğer öğrencilerle olan sosyal ilişkileri ve öğretim durumları. Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
4. Hafta Üstün yetenekli öğrencilerin tanılanması-Etiketlenmenin avantajları ve dezavantajları Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati
5. Hafta Matematikte üstün yetenekli öğrencilerinin özellikleri. Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
6. Hafta Matematikte Yaratıcılık Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
7. Hafta Matematikte üstün yetenekli öğrenciler için müfredat farklılaştırma Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım
8. Hafta ARA SINAV
9. Hafta Eğitim Programı Modelleri Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
10. Hafta Matematikte üstün yetenekli öğrenciler için farklılaştırılmış etkinlik örnekleri Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
11. Hafta Öğrenci Uygulamalarının Değerlendirilmesi Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati
12. Hafta Öğrenci Uygulamalarının Değerlendirilmesi Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
13. Hafta Öğrenci Uygulamalarının Değerlendirilmesi Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati
14. Hafta Öğrenci Uygulamalarının Değerlendirilmesi Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati
Kaynaklar
Üstün Zekalı ve Üstün Yetenekli Öğrencilerin Eğitimi. Feyzullah Şahin, Pegem Akademi Yayınları
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 Ölçme Yöntemi
PY1 4 5 5 5 5 5 -
PY3 4 0 0 0 0 0 -
PY5 3 0 0 0 0 0 -
PY6 5 0 0 0 0 0 -
PY9 3 0 0 0 0 0 -
PY10 4 0 0 0 0 0 -
PY11 3 0 0 0 0 0 -
PY12 4 0 0 0 0 0 -
PY13 5 4 4 4 4 4 -
PY17 4 0 0 0 0 0 -
PY19 5 0 0 0 0 0 -
PY20 2 0 0 0 0 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 13 2 26
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 5 2 10
Araştırma 4 2 8
Diğer Faaliyetler 3 2 6
Sözel Anlatım 9 2 18
Görsel Sunum 9 2 18
Ödev 1 1 2 2
Ödev 2 1 4 4
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 102
Dersin AKTS Kredisi 4,0