Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
21. Yüzyıl Dünya Sorunları | GKS43 | 3. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Öğr. Gör. Ahmet DOLMACI |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, katılımcılara 21. yüzyılda karşılaşılan küresel sorunları anlamaları ve bu sorunlara karşı eleştirel bir bakış açısı geliştirmeleri için gerekli bilgi ve becerileri kazandırmaktır. Öğrenciler, bu sorunların karmaşıklığını ve etkileşimlerini analiz etme yeteneği kazanacaklardır. |
Dersin İçeriği | Ders, iklim değişikliği, toplumsal adalet, göç, su kaynakları yönetimi, sağlık krizleri ve teknolojik dönüşüm gibi güncel küresel sorunları içerecektir. Ayrıca, bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ve stratejiler de tartışılacaktır. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Katılımcılar, 21. yüzyılda karşılaşılan küresel sorunların temel dinamiklerini anlayacaklardır. - Öğrenciler, bu sorunlara yönelik eleştirel analiz yapabilme yeteneği kazanacaklardır. - Katılımcılar, çözüm önerileri ve stratejiler geliştirme konusunda bilgi sahibi olacaklardır. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | 21. Yüzyıl Dünya Sorunlarına Giriş | Ders Saati Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım |
2. Hafta | İklim Değişikliği ve Etkileri | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Sözel Anlatım |
3. Hafta | Toplumsal Adalet ve Eşitlik | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Diğer Faaliyetler |
4. Hafta | Küresel Göç ve Mülteciler | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
5. Hafta | Su Kaynakları Yönetimi | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
6. Hafta | Sağlık Krizleri ve Küresel Etkileri | Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım |
7. Hafta | Teknolojik Dönüşüm ve Toplumsal Değişim | Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
8. Hafta | Vize Sınavı | Ders Saati |
9. Hafta | Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
10. Hafta | Çevresel Adalet | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler |
11. Hafta | Eğitim ve Bilinçlendirme | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
12. Hafta | Çözüm Önerileri ve Stratejiler | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum |
13. Hafta | Başarı Hikayeleri ve Örnekler | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
14. Hafta | Final | Ders Saati |
Sachs, J. D. (2015). The Age of Sustainable Development. Columbia University Press. |
Piketty, T. (2014). Capital in the Twenty-First Century. Harvard University Press. |
United Nations. (2015). Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development. Retrieved from un.org. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|
PY6 | 5 | 0 | 0 | 0 | - |
PY7 | 5 | 0 | 0 | 0 | - |
PY9 | 5 | 0 | 0 | 0 | - |
PY10 | 5 | 0 | 0 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 14 | 1 | 14 |
Araştırma | 14 | 1 | 14 |
Diğer Faaliyetler | 6 | 2 | 12 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1,5 | 1,5 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Sınıf İçi Etkinlik | 5 | 1 | 5 |
Toplam İş Yükü | 76,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |