Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Müze Eğitimi SMB13 7. Yarıyıl 2 + 0 2,0 4,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli Grup
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Hande BULUT
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı, eğitim öğretim sürecinde müzeleri etkili öğrenme alanı olarak kullanabilme bilgi ve becerisi kazandırmak ve müzelere karşı olumlu tutum geliştirmektir.
Dersin İçeriği Bu dersin içeriğini, müzenin tanımı ve özellikleri, müzelerde sergileme; müze ve müze eğitimi; müze türleri; türk müzeciliğinin gelişimi; dünyada müzeciliğin tarihine genel bir bakış; müze, sanat, kültür ve uygarlık ilişkisi; müze ve sanat eğitimi; müze ve toplum; müzelerin tarih bilincine katkısı; tarihi eserlere sahip çıkma; dünyada ve Türkiye’de çağdaş müzecilik oluşturur.
Ders Öğrenme Kazanımları - Türk ve dünya müzecilik tarihini kavrar.
- Müzelerin eğitim-öğretim sürecindeki yeri ve önemini kavrar.
- İçerdiği koleksiyonlara göre müzeleri sınıflandırır.
- Müze ve okul arasında işbirliği yapmaya istekli olur.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Müze ve müze eğitimiyle ilgili temel kavramlar Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Diğer Faaliyetler
2. Hafta Müze türleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
3. Hafta Müzenin işlevleri Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım
4. Hafta Dünyada ve Türkiye’de müzecilik Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
5. Hafta Müze eğitiminin tarihi Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Diğer Faaliyetler
6. Hafta Müze eğitiminin temel ilkeleri ve politikalar Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati
7. Hafta Örgün eğitimde müze eğitimi Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Araştırma Görsel Sunum
8. Hafta Ara Sınav 1 Ders Saati
9. Hafta Müze ve öğretim Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati
10. Hafta Müze ve öğretim Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum
11. Hafta Müzede öğretimi planlama Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
12. Hafta Müzede öğretim yöntem ve teknikleri Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
13. Hafta Müzede ölçme ve değerlendirme teknikleri Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
14. Hafta Sanal müze Ders Saati
Kaynaklar
Ayokur, A. (2015). Müzelerde Bilgi Yönetimi. (1st Edition), Koc University Publications. Burnham R. & Kai-Kee; E. (2014). Müze Dersleri. (Trans: Aylin Onocak), (1st Edition), Koc University Publications. Komisyon, (2010). İstanbul Müzeleri ve Yakın Çevre Müzeleri. (1st Edition), Uranus Publications. Komisyon, (2001). Kent, Toplum, Müze, Deneyimler- Katkılar. (1st Edition)Tarih Vakfı Yurt Publications. Melbeh, L. M. (2014). Teaching the Museum. American Alliance of Museums Press. San, İ. (2008). Eğitim ve Müze Semineri. (1st Edition), Kök Publishing. Şener, O. & Yüksel, E. (2016). Avrupa Müzeleri. (1st Edition), Beta Basım Yayın. Onur, B. (2012). Çağdaş Müze Eğitim ve Gelişim. (1st Edition), İmge Kitabevi Publications. Onur, B., Karadeniz, C. & Çıldır, Z. (2014). İngiltere’de Müze Eğitimi “Londra’dan İzlenimler”. (1st Edition), Kalem Kitap. Verde, S. (2015). Müze. (Çev. M. Beykan), Müze. (1st Edition), Günışığı Publications.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 Ölçme Yöntemi
PY10 5 0 0 0 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 13 3 39
Araştırma 5 5 25
Diğer Faaliyetler 4 2 8
Ara Sınav 1 1 1 1
Ödev 1 14 2 28
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 102
Dersin AKTS Kredisi 4,0