Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Bağımlılık ve Bağımlılıkla Mücadele | SGK01 | 6. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Öğr. Gör. Dr. HACER ALEMDAR |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı bağımlığı teorik bilgiler kapsamında tartışmak ve bağımlılığın önlenmesi için varolan hizmetlerle ilgili bilgilendirmek yapmaktır. |
Dersin İçeriği | Bağımlılığın tanımı, kapsamı ve sınıflandırılması Madde bağımlılığı ve madde kullanım sorunları Yasal ve yasal olmayan maddeler Madde kullanımının yol açtığı ruhsal bozukluklar Alkol ve alkol kullanım sorunları Alkol bağımlılığı Hallüsinojenler, Narkotikler, Uyarıcılar ve kullanım etkileri Teknoloji kullanım sorunları Teknoloji bağımlılığı Devlet politikası ve hukuki süreç Bağımlılığın önlenmesi |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Öğrenciler, bağımlığının ne olduğunu bilir. - Öğrenciler, bağımlılık türlerini bilir. - Öğrenciler devlet politikasını ve hukuki süreci bilir. - Öğrenciler bağımlılığa müdahale yöntemlerini bilir. - Öğrenciler, bağımlılıkla ilgili tartışmalardan haberdar olur. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Giriş | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
2. Hafta | Bağımlılığın tanımı, kapsamı ve sınıflandırılması | Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Ders Saati Diğer Faaliyetler |
3. Hafta | Madde bağımlılığı ve madde kullanım sorunları | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım |
4. Hafta | Yasal ve yasal olmayan maddeler | Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
5. Hafta | Madde kullanımının yol açtığı ruhsal bozukluklar | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler |
6. Hafta | Alkol ve alkol kullanım sorunları | Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
7. Hafta | Alkol bağımlılığı | Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
8. Hafta | Ara Sınav 1 | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
9. Hafta | Teknoloji kullanım sorunları | Diğer Faaliyetler Araştırma Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
10. Hafta | Teknoloji kullanım sorunları | Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım Araştırma Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
11. Hafta | Teknoloji bağımlılığı | Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Araştırma |
12. Hafta | Devlet politikası ve hukuki süreç | Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
13. Hafta | Bağımlılığın önlenmesi | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma |
14. Hafta | Final | Ders Saati |
Öztürk, O. ve Uluşahin, A. (2015). Ruh sağlığı ve bozuklukları. Ankara: Nobel Tıp Kitapevleri Ercan, Y. H. (2013). Bağımlılık Tedavisinde Egzersiz Terapisi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım. Tarhan, N. ve Nurmedov, S. (2011). Bağımlılık. İstanbul: Timaş Yayınları. Köroğlu, E. (2011). Psikiyatri el kitabı. Ankara: HYB Yayın. Ögel, K. (2014). Bağımlı Aileleri İçin Rehber Kitap. İstanbul: İş Bankası Kültür Yayınları |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|
PY24 | 2 | 0 | 5 | 0 | 5 | 0 | - |
PY40 | 2 | 0 | 3 | 0 | 3 | 4 | - |
PY41 | 3 | 5 | 5 | 0 | 5 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 13 | 3 | 39 |
Araştırma | 5 | 3 | 15 |
Sözel Anlatım | 5 | 2 | 10 |
Görsel Sunum | 5 | 2 | 10 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav 2 | 1 | 0,5 | 0,5 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 76,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |