Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Karşılaştırmalı Eğitim SMB11 6. Yarıyıl 2 + 0 2,0 4,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli Grup
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Abdullah ADIGÜZEL
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı, farklı ülkelerin eğitim sistemlerini karşılaştırmalı bir perspektifle inceleyerek, eğitim politikaları, uygulamaları ve sonuçları üzerinde analitik bir bakış açısı geliştirmektir. Öğrenciler, küresel eğitim trendlerini ve bu trendlerin yerel eğitim sistemlerine etkilerini anlamayı öğreneceklerdir.
Dersin İçeriği Ders, farklı eğitim sistemlerinin tarihsel gelişimini, yönetim yapılarını, öğretim programlarını, öğretmen eğitimini ve öğrenci performanslarını incelemektedir. Ayrıca, ders, küresel eğitim politikalarının ve uluslararası kuruluşların etkilerini de kapsar.
Ders Öğrenme Kazanımları - Öğrenciler, farklı ülkelerin eğitim sistemlerini karşılaştırmalı bir perspektifle analiz edebilecek ve bu sistemlerin güçlü ve zayıf yönlerini belirleyebileceklerdir.
- Öğrenciler, küresel eğitim trendlerini ve bu trendlerin yerel eğitim politikalarına ve uygulamalarına etkilerini değerlendirebileceklerdir.
- Öğrenciler, uluslararası eğitim politikalarını ve bu politikaları şekillendiren kuruluşları değerlendirebilecek, bu politikaların küresel ve yerel düzeydeki etkilerini tartışabileceklerdir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Karşılaştırmalı Eğitime Giriş Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati
2. Hafta Karşılaştırmalı Eğitimde Temel Kavramlar ve Yaklaşımlar Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
3. Hafta Farklı Ülkelerin Eğitim Sistemlerinin Tarihsel Gelişimi Araştırma Diğer Faaliyetler
4. Hafta Eğitimde Yönetim Yapıları ve Politikalar Ders Saati Araştırma
5. Hafta Müfredat Karşılaştırmaları ve Öğretim Yöntemleri Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
6. Hafta Öğretmen Eğitimi ve Mesleki Gelişim Karşılaştırmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
7. Hafta Öğrenci Performansı ve Değerlendirme Sistemleri Araştırma Ders Saati
8. Hafta Ara sınav Ders Saati
9. Hafta Eğitimde Eşitsizlikler ve Fırsat Eşitliği Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
10. Hafta Küreselleşmenin Eğitim Sistemlerine Etkisi Araştırma Ders Saati
11. Hafta Uluslararası Eğitim Kuruluşları ve Politikaları Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
12. Hafta Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkelerde Eğitim Karşılaştırmaları Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
13. Hafta Eğitim Reformları ve Yenilikçi Uygulamalar Diğer Faaliyetler Ders Saati
14. Hafta Final Ders Saati
Kaynaklar
Phillips, D., & Schweisfurth, M. (2014). Comparative and International Education: An Introduction to Theory, Method, and Practice. Bloomsbury Publishing.
Bray, M., Adamson, B., & Mason, M. (2007). Comparative Education Research: Approaches and Methods. Springer.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 Ölçme Yöntemi
PY34 5 0 0 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 5 70
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 1 2,5 2,5
Ara Sınav 1 1 2 2
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 4,0