Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
21. Yüzyıl Dünya Sorunları GKS43 4. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Erol SÖZEN
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı, katılımcılara 21. yüzyılda karşılaşılan küresel sorunları anlamaları ve bu sorunlara karşı eleştirel bir bakış açısı geliştirmeleri için gerekli bilgi ve becerileri kazandırmaktır. Öğrenciler, bu sorunların karmaşıklığını ve etkileşimlerini analiz etme yeteneği kazanacaklardır.
Dersin İçeriği Ders, iklim değişikliği, toplumsal adalet, göç, su kaynakları yönetimi, sağlık krizleri ve teknolojik dönüşüm gibi güncel küresel sorunları içerecektir. Ayrıca, bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ve stratejiler de tartışılacaktır.
Ders Öğrenme Kazanımları - Katılımcılar, 21. yüzyılda karşılaşılan küresel sorunların temel dinamiklerini anlayacaklardır.
- Öğrenciler, bu sorunlara yönelik eleştirel analiz yapabilme yeteneği kazanacaklardır.
- Katılımcılar, çözüm önerileri ve stratejiler geliştirme konusunda bilgi sahibi olacaklardır.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Dünya Sorunlarına Genel Bir Bakış Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
2. Hafta İklimle İlgili Sorunlar Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
3. Hafta Çevre Sorunları (kirlilik, erozyon, yanlış arazi kullanımı, ormansızlaşma gibi) Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum Diğer Faaliyetler
4. Hafta Afetler Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım
5. Hafta Nüfus Sorunları, Irkçılık, Etnik Ayrım, Din ve Mezheplerle İlgili Sorunlar Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati
6. Hafta Göçler ve Mülteci Sorunu Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
7. Hafta Salgınlar Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım
8. Hafta Ara sınav Uygulama Ders Saati
9. Hafta Küreselleşme ve Ekonomik Sorunlar Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati
10. Hafta Beslenme ve Açlık Kıtlık Yoksulluk Görsel Sunum Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
11. Hafta Savaşlar ve Soykırımlar Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
12. Hafta Gelir Dağılımları Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
13. Hafta Eğitimle İlgili Sorunlar Ve Fırsat Eşitliği Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati Uygulama
14. Hafta Enerji Sorunları, Medya Sorunları Ders Saati
Kaynaklar
Günümüz Dünya Sorunları: Ramazan ÖZEY: Aktif
Afetler ve Afet Yönetimi: Halil TOKCAN ve Yavuz TOPKAYA: Eğiten Kitap
Çevre Eğitimi: Halil TOKCAN ve Yavuz TOPKAYA: PEGEM
Günümüz Dünya Sorunları: Hamza AKENGİN ve İskender DÖLEK: PEGEM
Günümüz Dünya Sorunları: Hakkı YAZICI ve Kenan ARIBAŞ PEGEM
Günümüz Dünya Sorunları: Fatih AYDIN: PEGEM
Günümüz Dünya Sorunları: Nurettin ÖZGEN: Eğiten Kitap
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 Ölçme Yöntemi
PY36 4 0 0 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 14 1 14
Araştırma 14 1 14
Diğer Faaliyetler 6 2 12
Ara Sınav 1 1 1,5 1,5
Final 1 2 2
Sınıf İçi Etkinlik 5 1 5
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 3,0