Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
21. Yüzyıl Dünya Sorunları | GKS43 | 4. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Doç. Dr. Erol SÖZEN |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, katılımcılara 21. yüzyılda karşılaşılan küresel sorunları anlamaları ve bu sorunlara karşı eleştirel bir bakış açısı geliştirmeleri için gerekli bilgi ve becerileri kazandırmaktır. Öğrenciler, bu sorunların karmaşıklığını ve etkileşimlerini analiz etme yeteneği kazanacaklardır. |
Dersin İçeriği | Ders, iklim değişikliği, toplumsal adalet, göç, su kaynakları yönetimi, sağlık krizleri ve teknolojik dönüşüm gibi güncel küresel sorunları içerecektir. Ayrıca, bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ve stratejiler de tartışılacaktır. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Katılımcılar, 21. yüzyılda karşılaşılan küresel sorunların temel dinamiklerini anlayacaklardır. - Öğrenciler, bu sorunlara yönelik eleştirel analiz yapabilme yeteneği kazanacaklardır. - Katılımcılar, çözüm önerileri ve stratejiler geliştirme konusunda bilgi sahibi olacaklardır. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Dünya Sorunlarına Genel Bir Bakış | Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
2. Hafta | İklimle İlgili Sorunlar | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
3. Hafta | Çevre Sorunları (kirlilik, erozyon, yanlış arazi kullanımı, ormansızlaşma gibi) | Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum Diğer Faaliyetler |
4. Hafta | Afetler | Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım |
5. Hafta | Nüfus Sorunları, Irkçılık, Etnik Ayrım, Din ve Mezheplerle İlgili Sorunlar | Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati |
6. Hafta | Göçler ve Mülteci Sorunu | Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
7. Hafta | Salgınlar | Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım |
8. Hafta | Ara sınav | Uygulama Ders Saati |
9. Hafta | Küreselleşme ve Ekonomik Sorunlar | Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati |
10. Hafta | Beslenme ve Açlık Kıtlık Yoksulluk | Görsel Sunum Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım |
11. Hafta | Savaşlar ve Soykırımlar | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
12. Hafta | Gelir Dağılımları | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
13. Hafta | Eğitimle İlgili Sorunlar Ve Fırsat Eşitliği | Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati Uygulama |
14. Hafta | Enerji Sorunları, Medya Sorunları | Ders Saati |
Günümüz Dünya Sorunları: Ramazan ÖZEY: Aktif |
Afetler ve Afet Yönetimi: Halil TOKCAN ve Yavuz TOPKAYA: Eğiten Kitap |
Çevre Eğitimi: Halil TOKCAN ve Yavuz TOPKAYA: PEGEM |
Günümüz Dünya Sorunları: Hamza AKENGİN ve İskender DÖLEK: PEGEM |
Günümüz Dünya Sorunları: Hakkı YAZICI ve Kenan ARIBAŞ PEGEM |
Günümüz Dünya Sorunları: Fatih AYDIN: PEGEM |
Günümüz Dünya Sorunları: Nurettin ÖZGEN: Eğiten Kitap |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|
PY36 | 4 | 0 | 0 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 14 | 1 | 14 |
Araştırma | 14 | 1 | 14 |
Diğer Faaliyetler | 6 | 2 | 12 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1,5 | 1,5 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Sınıf İçi Etkinlik | 5 | 1 | 5 |
Toplam İş Yükü | 76,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |