Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Kültürel Yabancı Dil | GKS34 | 4. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Öğr. Gör. Samet TÜRER |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Kültür Kavramını, kültür kaynaklarını ve ögelerini tanımlayabilmek, Kültür Aktarımının dil öğretimi içerisindeki yerini belirleyebilmek, Dil ve Kültür arasındaki bağın önemini analiz edebilmek, farklı dil ve kültürler arasında karşılaştırmalar yapabilmek |
Dersin İçeriği | Dil ve kültürle ilgili temel kavramlar; kültürün kaynakları ve öğeleri; sözlü ve yazılı kültür; maddi ve manevi kültür; bireysel ve toplumsal açılardan kültür; birleştirici ve ayrıştırıcı olarak kültür; kültürlenme, kültürleşme, kültürel yayılma ve uyum; bilişsel, sembolik, yapısal-işlevsel yaklaşımlar açısından kültür; semboller sistemi olarak dil; bireysel açıdan dil ve dil edinimi; dilin insan bilincine etkisi; kültür, dil, biliş ve realite arasındaki ilişki; dilin bilgiyi ve kültürü taşıma, toplumsal ilişki ve iletişim kurma işlevi; dil ve kültürün gelişimi ve aktarımı; ulusal kimlik ve dil; kültür ve dildeki değiş- melerin dinamikleri; kültür ve dildeki değişmelerin karşılıklı etkileşimi tartışmaları; milli kültürler; küreselleşme, çok dillilik ve çok kültürlülük. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Kültür Kavramını, kültür kaynaklarını ve ögelerini tanımlayabilecek ve kullanabilecek - Kültür Aktarımının dil öğretimi içerisindeki yerini belirleyebilecek - Dil ve Kültür arasındaki bağın önemini analiz edebilecek - Kültürleri aktaracak metinleri eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirebilecek - farklı dil ve kültürler arasında karşılaştırmalar yapabilecek |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Tanışma ve ders izlencesi hakkında bilgilendirme | Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım |
2. Hafta | Kültür Kavramı Ve Tanımları: Kültürün oluşumu/ kültür sömürgeciliği/ Kültür değişmeleri | |
3. Hafta | Kültürel Değerler/ Sosyal Normlar: Örf-adet-gelenek-görenek-töre | Görsel Sunum Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler |
4. Hafta | Dil kavramı: Dil Olgusu/ Dil ve Gerçeklik Algısı/ Dilin toplumsallığı/ Dil-kültür ilişkisi/ Kültür Aktarımı/ ?Kültürlenme? kavramı | Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler |
5. Hafta | Kültür-dilbilim: Karşılaştırmalı kültür ve dil çalışmaları/ Kültürel metinler (mit-efsane) üzerinden kültür dil ilişkisi | Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler |
6. Hafta | Kültür aktarımı ve çeviri: çeviride kültürel unsurların aktarılması/ çeviri stratejileri/ çeviride yaşanan zorluklar/ örnekler | Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım |
7. Hafta | The function of culture in language teaching: cultural elements in foreign language teaching | Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum |
8. Hafta | Ara Sınav 1 | Ders Saati |
9. Hafta | Sunum (kültürel bir materyal üzerinden sınıf içi etkinlik tasarlamak | Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum |
10. Hafta | Sunum (kültürel bir materyal üzerinden sınıf içi etkinlik tasarlamak | Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum |
11. Hafta | Sunum (kültürel bir materyal üzerinden sınıf içi etkinlik tasarlamak | Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum |
12. Hafta | Sunum (kültürel bir materyal üzerinden sınıf içi etkinlik tasarlamak | Görsel Sunum Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Araştırma |
13. Hafta | Sunum (kültürel bir materyal üzerinden sınıf içi etkinlik tasarlamak | Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Araştırma Sözel Anlatım |
14. Hafta | Final | Ders Saati |
Mehmet KAPLAN, Kültür Ve Dil, İstanbul: Dergah yayınları (1982) Bedia AKARSU, Dil-Kültür Bağlantısı, İstanbul: İnkılap Yayınevi (1998) Bozkurt, GÜVENÇ, İnsan ve Kültür, İstanbul: Remzi Kitabevi (1994) İbrahim KAFESOĞLU, Türk Milli Kültürü, İstanbul: Ötüken Yay. (1998) Şükrü, ÜNALAN, Dil ve Kültür, Ankara: Nobel yayınevi, (2005) G.M. Alimjanova (2016), Karşılaştırmalı Kültür Dilbilim, Ank: Gazi Kitabevi |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|
PY39 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 13 | 3 | 39 |
Araştırma | 5 | 5 | 25 |
Sözel Anlatım | 1 | 1 | 1 |
Görsel Sunum | 3 | 3 | 9 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav 2 | 1 | 0,5 | 0,5 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 76,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |