Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Edebi Terimler GKS29 4. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili İngilizce
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz Yüze
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Timuçin Buğra EDMAN
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrencilerin edebi terimleri kavramalarını, metinlerde tespit edebilmelerini ve kendi analizlerinde kullanabilmelerini sağlamaktır. Ders, KPSS sınavına hazırlık açısından önemli olduğu kadar, her türlü edebi metnin profesyonel analizinde de temel oluşturacaktır.
Dersin İçeriği Edebi terimlerin tanımları ve örnekleri Terimlerin metinlerdeki pratik uygulamaları Karşılaştırmalı terim analizi KPSS odaklı terim çalışmaları Metin analiz uygulamaları
Ders Öğrenme Kazanımları - Edebi terimleri doğru tanımlayabilecek ve metinlerde tespit edebilecektir.
- Edebi terimleri kullanarak farklı türdeki metinlerin kapsamlı analizini yapabilecektir.
- KPSS ve benzeri sınavlarda karşılaşabilecekleri edebi terim sorularını çözebilecek düzeyde teknik bilgiye sahip olacaktır.
- Akademik yazılarında ve metin analizlerinde edebi terimleri doğru ve etkin biçimde kullanabilecektir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Ders tanıtımı ve gereklilikleri | Örnek metinlerle edebi terimlere genel bakış Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum
2. Hafta Alegori (Animal Farm'dan örnekler), Aliterasyon (Poe'nun şiirlerinden örnekler), İmgeleme (Yeats'ten örnekler) Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati Araştırma
3. Hafta Analoji (Shakespeare'den örnekler), Asonans (Dylan Thomas'tan örnekler) Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Uygulama
4. Hafta Atmosfer (Gothic romanlardan örnekler), Balad (Coleridge'den örnekler), Karakterizasyon (Dickens'tan örnekler) Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Uygulama
5. Hafta İkili Mısra (Marvel'dan örnekler), Mecazi Dil (çeşitli kaynaklardan örnekler) Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati
6. Hafta Öngörü (Steinbeck'ten örnekler), İmgelem (Wordsworth'ten örnekler), Tersine Çevirme (Milton'dan örnekler) Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
7. Hafta Ara sınav Diğer Faaliyetler
8. Hafta İroni (Swift'ten örnekler), Metafor (Blake'ten örnekler), Vezin (Tennyson'dan örnekler) Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Araştırma
9. Hafta Yansıma (Carroll'dan örnekler), Kişileştirme (Shelley'den örnekler) Diğer Faaliyetler Uygulama Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
10. Hafta Olay Örgüsü (Hemingway'den örnekler), Bakış Açısı (James Joyce'tan örnekler), Nakarat (Ballad örnekleri) Araştırma Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Uygulama
11. Hafta Kafiye (Sonnet örnekleri), Ritim (Whitman'dan örnekler), Pilot Test Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Araştırma Ders Saati
12. Hafta Benzetme (Frost'tan örnekler), Sone (Shakespeare ve Petrarch'tan örnekler) Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
13. Hafta Üslup (Hemingway ve Faulkner karşılaştırması), Sembolizm (Hawthorne'dan örnekler) Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Araştırma
14. Hafta Tema (çeşitli örnekler), Ton (Conrad'dan örnekler) Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati
Kaynaklar
The Routledge Dictionary of Literary Terms (Peter Childs and Roger Fowler)
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 Ölçme Yöntemi
PY35 5 5 5 5 5 -
PY37 4 5 3 3 5 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 14 1 14
Araştırma 14 1 14
Görsel Sunum 6 2 12
Ara Sınav 1 1 1,5 1,5
Final 1 2 2
Sınıf İçi Etkinlik 5 1 5
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 3,0