Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Bilim Tarihi ve Felsefesi GKS03 4. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Beyhan BAYRAK
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Dersin amacı ilköğretim matematik öğretmen adaylarının bilim tarihi ve bilim felsefesi hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır.
Dersin İçeriği Bilim, Felsefe, Bilimsel Yöntem; Antik Yunan, Ortaçağ Avrupası, Skolastik Felsefe ve Bilim; İslam Kültür Coğrafyasında Bilim ve Felsefe; Mezopotamya’da Bilim; Rönesans Avrupası’nda Bilim ve Felsefe; Aydınlanma Çağında Bilim ve Felsefe; Bilimlerin Sınıflandırılması; Bilim, Bilimcilik (Bilimizm), İdeoloji, Etik ve Din İlişkileri; Bilim ve Paradigmalar; Viyana ve Frankfurt Düşünce Okulları; Yirminci ve Yirmi Birinci Yüzyıllarda Bilim Eleştirileri.
Ders Öğrenme Kazanımları - Öğrenciler bilim tarihi hakkında bilgi kazanır.
- Öğrenciler bilim felsefesi hakkında bilgi kazanır.
- Edindiği temel bilgileri günlük yaşam problemlerini çözmede kullanır.
- Bilim tarihi ve felsefesini ilişkilendirebilir.
- Edindikleri temel bilgiler ile eleştiri yapabilir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Felsefe, bilim, bilim tarihi ve bilim felsefesi ile ilgili temel kavramlar. Ders Saati Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Görsel Sunum
2. Hafta Bilimlerin ve felsefenin tarihsel gelişimi Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Ders Saati
3. Hafta Eski çağlarda bilim -Mısır ve Mezopotamya’da bilim. -Çin ve Hinde bilim. -Eski Türklerde bilim. Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Ders Saati
4. Hafta Antik Yunanda bilim ve felsefe. -Helen Dönemi. Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum
5. Hafta Roma dönemi ve Ortaçağda bilim ve felsefe Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
6. Hafta İslam dünyasında bilimin doğuşu Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
7. Hafta İslam dünyasında bilim Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Araştırma Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Ders Saati
8. Hafta Ara Sınav 1 Ders Saati
9. Hafta Rönesans döneminde bilim Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
10. Hafta 17. ve 18. yüzyılda bilim Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Ders Saati Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
11. Hafta 19. ve 20. yüzyılda bilim Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
12. Hafta Osmanlı döneminde bilim Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
13. Hafta Cumhuriyet döneminde bilim Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
14. Hafta Değerlendirme Ders Saati
Kaynaklar
Yıldırım, C. (2014). Bilim felsefesi. Nostalji. Öğretim üyesi tarafından sağlanacak haftalık güncel bilimsel makaleler Tarihselci Yöntem ve Bilim Tarihi, Yazılama Yayınları, 2017 Bilim Tarihi ve Felsefesi Pegem A Yayıncılık - Akademik Kitaplar, 2019 Hüseyin Gazi Topdemir
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 Ölçme Yöntemi
PY40 2 2 3 0 5 0 -
PY41 1 3 0 2 2 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 13 3 39
Araştırma 5 5 25
Sözel Anlatım 3 3 9
Görsel Sunum 1 0,5 0,5
Ara Sınav 1 1 1 1
Ara Sınav 2 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 3,0