Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Etkili Öğretmen Tutum ve Davranışları MBS09 4. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Engin ASLANARGUN
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğretmen adaylarına etkili öğretmenlik için gerekli tutum ve davranışları kazandırmaktır. Ders, sınıf yönetimi, öğrenci motivasyonu, iletişim becerileri ve öğretmen-öğrenci ilişkilerinde olumlu davranışların geliştirilmesi üzerinde durur.
Dersin İçeriği Ders, etkili bir öğretmenin sahip olması gereken temel tutum ve davranışları, sınıf içi liderlik, öğrenci merkezli öğretim yaklaşımları, geri bildirim verme teknikleri ve çatışma çözme stratejileri gibi konuları kapsar. Öğrenciler, bu tutum ve davranışları çeşitli senaryolar ve vaka analizleri üzerinden deneyimleyeceklerdir.
Ders Öğrenme Kazanımları - Öğrenciler, etkili öğretmenlik için gerekli olan tutum ve davranışları geliştirebileceklerdir.
- Sınıf yönetimi ve öğrenci motivasyonu konularında yetkinlik kazanacaklardır.
- Öğretmen-öğrenci ilişkilerinde olumlu bir etki yaratacak iletişim becerileri uygulayabileceklerdir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Etkili Öğretmenlik ve Temel İlkeler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
2. Hafta Sınıf Yönetimi ve Liderlik Becerileri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
3. Hafta Öğrenci Merkezli Öğretim Yaklaşımları Diğer Faaliyetler Araştırma
4. Hafta İletişim Becerileri ve Etkili Dinleme Ders Saati Araştırma
5. Hafta Öğrenci Motivasyonu ve Katılımını Artırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
6. Hafta Geri Bildirim Verme ve Değerlendirme Teknikleri Ders Saati Araştırma
7. Hafta Çatışma Çözme ve Problem Çözme Becerileri Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
8. Hafta Ara sınav Ders Saati
9. Hafta Empati ve Öğrenci İlişkileri Ders Saati Diğer Faaliyetler
10. Hafta Zor Öğrencilerle Başa Çıkma Yöntemleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler
11. Hafta Öğretmen Tutumlarının Öğrenci Başarısına Etkisi Ders Saati Araştırma
12. Hafta Kültürel Duyarlılık ve Çeşitliliği Yönetme Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
13. Hafta Mesleki Etik ve Öğretmen Sorumlulukları Araştırma Diğer Faaliyetler
14. Hafta Final Ders Saati
Kaynaklar
Marzano, R. J., Marzano, J. S., & Pickering, D. J. (2003). Classroom management that works: Research-based strategies for every teacher. ASCD.
Hattie, J. (2009). Visible learning: A synthesis of over 800 meta-analyses relating to achievement. Routledge.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 Ölçme Yöntemi
PY33 5 0 0 0 -
PY35 5 0 0 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 5 5 25
Araştırma 5 5 25
Diğer Faaliyetler 5 1 5
Ara Sınav 1 1 2 2
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 87
Dersin AKTS Kredisi 3,0