Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Eğitimde Etik MBS08 4. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Engin ASLANARGUN
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrencilerin psikolojik danışma ve rehberlik meslek alanının etik ilkeleri, etik ve yasal sorunları, mesleki sorunları, eğitim kurumlarında ve ruh sağlığı merkezlerindeki örgüt yapısı ve bu yapıya ilişkin sorunları öğrenmelerini ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri getirebilmelerini sağlamaktır.
Dersin İçeriği Professional ethics: Basic concepts, Profession and ethics, Psychological counselor as an indvidual and a professional, Values, principles, and helping professions, Law about responsibilities of counseling profession, Confidentiality, ethical and legal issues, Ethics in multiple relationships
Ders Öğrenme Kazanımları - Öğrenciler ahlak ve etik kurallarını tanımlar.
- Öğrenciler ahlak ve etik kavramlarını ayırt edebilir.
- Öğrenciler ahlak ve etik arasındaki ilişkiyi açıklayabilecektir.
- Öğrenciler dinin günlük hayatta ahlaki konulara olan bakış açısını açıklayabilecektir.
- Öğrenciler etik ve hukuk arasındaki ilişkiyi açıklayabilecektir.
- Öğretmenlik mesleğinin prensiplerini açıklayabilecektir.
- Öğretmenlerin yaşayabilecekleri olası etik sorunları tartışabilecektir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Etik ve ahlak ile ilgili temel kavramlar, ahlak ve ahlakın temelleri, ahlak ve etik kuramları Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
2. Hafta Etik ilke, etik ural, iş ve mesle ahlakı/etiği Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
3. Hafta Sosyal, kültürel, ahlaki, etik yönleriyle öğretmenlik mesleği Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
4. Hafta Sosyal, kültürel, ahlaki, etik yönleriyle öğretmenlik mesleği Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
5. Hafta Eğitim ve öğrenme hakkı, eğitim, öğretim, öğrenme ve değerlendirme sürecinde etik ilkeler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
6. Hafta Eğitim paydaşlarıyla (işverenler/yöneticiler, meslektaşlar, veliler, meslek kuruluşları ve toplumla) ilişkilerde etik ilkeler Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
7. Hafta Eğitim/okul yöneticileri, veliler ve öğrencilerin ahlaki/etik sorumlukları Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
8. Hafta Ara Sınav Ders Saati
9. Hafta İş ve meslek hayatında etik dışı davranışlar Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
10. Hafta Türkiye’de kamu yönetimi, eğitim ve öğretmenlerle ilgili etik düzenlemeler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
11. Hafta Okulda ve eğitimde etik dışı davranışlar, etik ikilemler, sorunlar ve çözüm yolları Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
12. Hafta Okulda ve eğitimde etik dışı davranışlar, etik ikilemler, sorunlar ve çözüm yolları Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
13. Hafta Okulda ahlak/etik eğitimi ve etik kurullar Diğer Faaliyetler
14. Hafta Etik İhlallerle İlgili Örnek Olaylar Ders Saati
Kaynaklar
Eğitimde Ahlâk ve Etik, Mehmet Koçyiğit Esra Tekel Engin Karadağ , Nobel Yayın Dağıtım.
Eğitim ve Öğretimde Etik, İnayet Aydın , Pegem Akademi Yayıncılık.
Meslek Etiği, Nuran Öztürk Başpınar Demet Çakıroğlu, Nobel Yayın Dağıtım.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 DK7 Ölçme Yöntemi
PY41 5 0 0 0 0 0 0 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Araştırma 3 1 3
Sözel Anlatım 7 1,5 10,5
Ara Sınav 1 1 2 2
Ödev 1 1 3 3
Final 1 2 2
Sınıf İçi Etkinlik 14 2 28
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 3,0