Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Matematik Öğretim Programı ve Ders Kitabı İncelemesi MAES03 2. Yarıyıl 2 + 0 2,0 4,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi yüz yüze
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Duygu ARABACI
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Matematik ders kitabının taşıması gereken özellikleri çeşitli açılardan incelemek
Dersin İçeriği Ders kitabında olması gereken fiziki ve eğitsel özellikleri tanımlar. Ders kitabında olması gereken görsel tasarım ve dil anlatım özelliklerini ve standartlarını açıklar. Ders kitaplarının içeriklerinin programa uygunluğunu inceler. Mevcut ders kitaplarından bazılarını içerik, dil, öğrenci düzeyine uygunluk ve biçim açısından inceler. Mevcut ders kitaplarından bazılarını çekicilik, anlamlı öğrenmeye katkı ve öğretimde kullanım kolaylığı açısından inceler.
Ders Öğrenme Kazanımları - Ders kitabında olması gereken fiziki ve eğitsel özellikleri tanımlar.
- Ders kitabında olması gereken görsel tasarım ve dil anlatım özelliklerini ve standartlarını açıklar.
- Ders kitaplarının içeriklerinin programa uygunluğunu inceler.
- Mevcut ders kitaplarından bazılarını içerik, dil, öğrenci düzeyine uygunluk ve biçim açısından inceler.
- Mevcut ders kitaplarından bazılarını çekicilik, anlamlı öğrenmeye katkı ve öğretimde kullanım kolaylığı açısından inceler.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Öğretim programlarıyla ilgili temel kavramlar Ders Saati Araştırma
2. Hafta Ortaokul matematik öğretim programlarının geçmişten günümüze gelişimi Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Araştırma
3. Hafta Güncel ortaokul matematik dersi öğretim programının yaklaşımı, içeriği, geliştirmeyi amaçladığı beceriler Ders Saati Sözel Anlatım
4. Hafta Güncel ortaokul matematik dersi öğretim programının öğrenme ve alt öğrenme alanları; kazanımların sınıflara göre dağılımı ve sınırları, diğer derslerle ilişkisi Ders Saati Görsel Sunum
5. Hafta Ortaokul matematik dersi öğretim programının ilkokul ve lise matematik dersi öğretim programlarıyla ilişkisi Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
6. Hafta Kullanılan yöntem, teknik, araç-gereç ve materyaller; ölçme değerlendirme yaklaşımı Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
7. Hafta Öğretmen yeterlilikleri Ders Saati Araştırma
8. Hafta Ara Sınav Ders Saati
9. Hafta Ders kitabında olması gereken fiziksel, eğitsel, görsel tasarım ve dil anlatım özellikleri ve standartlar Araştırma Ders Saati
10. Hafta Ders kitaplarının içeriklerinin programa uygunluğu Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati
11. Hafta Mevcut ders kitaplarından bazılarının içerik ve dil açısından incelenmesi Ders Saati Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler
12. Hafta Mevcut ders kitaplarından bazılarının öğrenci seviyesine uygunluk ve format açısından incelenmesi Ders Saati Araştırma
13. Hafta Mevcut ders kitaplarından bazılarının çekicilik ve anlamlı öğrenmeye katkı açısından incelenmesi Ders Saati Sözel Anlatım
14. Hafta Final Ders Saati Diğer Faaliyetler
Kaynaklar
Ders Kitabı İnceleme Kılavuzu: Matematik (Komisyon/Nobel Akademik Yayıncılık)
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 Ölçme Yöntemi
PY27 3 0 0 0 0 0 -
PY29 4 0 0 0 0 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Sözel Anlatım 14 1 14
Görsel Sunum 14 1 14
Ara Sınav 1 1 3 3
Ara Sınav 2 3 1 3
Ödev 1 3 2 6
Kısa Sınav 1 2 12 24
Uygulama 5 2 10
Toplam İş Yükü 102
Dersin AKTS Kredisi 4,0