Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Eğitim Hukuku SMB02 5. Yarıyıl 2 + 0 2,0 4,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli Grup
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Süleyman GÖKSOY
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı, eğitim örgütlerinde, eğitim hukukunu ilgilendiren durumlarda izlenilmesi gereken yol ve yöntemlerin anlaşılmasını sağlamaktır.
Dersin İçeriği Hukuk devleti; Yönetsel yargı kuruluşları;Yönetimimizi etkileyen temel ilkeler; Yönetsel hukukun ve hukukunun kaynakları; Kamu personeli; Soruşturmayla ilgili genel açıklamar; Soruşturma ve İnceleme konuları,Soruşturmalarda görevlendirme; Soruşturma konularında izlenecek yollar; Adli soruşturma ve yürütülmesi; Fezleke hazırlama; İdari soruşturma ve yürütülmesi; Soruşturma raporu yazma; İnceleme ve inceleme raporu yazma; Ön Rapor.
Ders Öğrenme Kazanımları - Hukuk devletinin ne olduğunu ve Yönetsel yargı Kuruluşlarının neler olduğunu anlar.
- Yönetimimizi etkileyen temel ilkeleri açıklar.
- Soruşturmayla ilgili genel açıklamaları analiz eder.
- Soruşturma ve İncelemeyi değerlendirir.
- Soruşturma konularında izlenecek yolları bilir
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Hukuk devleti Diğer Faaliyetler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
2. Hafta İdari yargı kurumları Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
3. Hafta Yönetime etki eden temel prensipler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma
4. Hafta Hukukun kaynağı Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma
5. Hafta Devlet memurluğu Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler
6. Hafta Soruşturma ile ilgili genel açıklamalar Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
7. Hafta Soruşturma ve denetim Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati
8. Hafta Ara Sınav 1 Ders Saati
9. Hafta Soruşturma sürecinde izlenecek yollar Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati
10. Hafta Soruşturma sürecinde izlenecek yollar Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati
11. Hafta Soruşturmada izlenecek yollar Ders Saati Diğer Faaliyetler Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
12. Hafta Soruşturmada izlenecek yollar Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
13. Hafta Soruşturma raporunun hazırlanması Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
14. Hafta Final Ders Saati
Kaynaklar
Mahmut Adem. Eğitimin Yasal Temelleri. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi. c.22.s.1. Karaman Kepenekçi, Y. ve Taşkın, P. (2017). Eğitim hukuku. Ankara: Siyasal.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 Ölçme Yöntemi
PY40 2 0 0 0 0 0 -
PY41 3 0 0 0 0 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 13 5 65
Diğer Faaliyetler 5 1 5
Sözel Anlatım 1 0,5 0,5
Ara Sınav 1 1 1 1
Ödev 1 1 4 4
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 4,0