Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Medya Okuryazarlığı SGK17 5. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli Grup
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Hakan SARITİKEN
Arş. Gör. Benzegül DURAK
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu ders, öğrencilerin medya içeriklerini eleştirel bir bakış açısıyla analiz etmelerini, eğitimde medya kullanımına yönelik stratejiler geliştirmelerini ve medya okuryazarlığını etkili bir şekilde öğretme becerileri kazanmalarını amaçlamaktadır. Ders kapsamında, öğrenciler medya mesajlarının nasıl yapılandırıldığını, yanlılık ve manipülasyon tekniklerini, medya analizini ve eğitimde medya araçlarının stratejik kullanımını öğreneceklerdir.
Dersin İçeriği Medya okuryazarlığının temel kavramları (geleneksel, dijital ve sosyal medya) Medya mesajlarının yapısı ve çerçeveleme teknikleri Haber ve bilgi kaynaklarının güvenilirlik analizi Algoritmalar ve kişiselleştirilmiş içerikler Yanlılık, dezenformasyon ve propaganda teknikleri Görseller ve videolar yoluyla manipülasyon (deepfake, photoshop vb.) Eğitimde medya okuryazarlığının önemi ve öğretim stratejileri Yapay zeka araçlarıyla medya analizi (ChatGPT, Google Fact Check vb.) Eğitsel medya içeriği oluşturma (infografik, video, podcast, blog vb.) Dijital vatandaşlık, etik kurallar ve mahremiyet bilinci Medya içeriklerini eğitimde etkili kullanma stratejileri
Ders Öğrenme Kazanımları - Medya okuryazarlığının temel kavramlarını (ör. dezenformasyon, algı yönetimi, dijital ayak izi) tanımlar.
- Farklı medya türlerini (geleneksel medya, dijital medya, sosyal medya) ve bunların temel özelliklerini açıklar.
- Medya okuryazarlığının eğitimdeki rolünü açıklar.
- Medya mesajlarının nasıl üretildiğini ve belirli amaçlara hizmet edecek şekilde nasıl yapılandırıldığını analiz eder.
- Algoritmaların ve kişiselleştirilmiş içeriklerin bireylerin medya tüketim alışkanlıkları üzerindeki etkisini açıklar.
- Medya mesajlarının kültürel, sosyal ve politik bağlamlarını değerlendirerek eleştirel bir bakış açısı geliştirir.
- Güncel bir medya içeriğini (haber, reklam, sosyal medya paylaşımı) analiz ederek tarafsızlık ve güvenilirlik açısından değerlendirir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Giriş ve Temel Kavramlar Ders Saati Sözel Anlatım
2. Hafta Medya Mesajlarının Yapısı ve İçerik Üretimi Sözel Anlatım Ders Saati
3. Hafta Medya ve Bilgi Güvenilirliği Ders Saati Sözel Anlatım
4. Hafta Algoritmalar ve Medya Tüketimi Sözel Anlatım Ders Saati
5. Hafta Medya Mesajlarında Yanlılık ve Tarafsızlık Ders Saati Sözel Anlatım
6. Hafta Görseller ve Videolar Yoluyla Manipülasyon Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
7. Hafta Reklamlar Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
8. Hafta Haberler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
9. Hafta Ara Sınav
10. Hafta Sosyal Medya Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
11. Hafta Sosyal Medya Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Uygulama
12. Hafta Eğitimde Medya Okuryazarlığı Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
13. Hafta Eğitimde Medya Okuryazarlığı Ders Saati Görsel Sunum Araştırma
14. Hafta Dijital Vatandaşlık ve Medya Etik Kuralları Sözel Anlatım Ders Saati
Kaynaklar
Eleştirel Medya Okuryazarlığı. Abdurrahman Şahin. Anı Yayıncılık
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 DK7 Ölçme Yöntemi
PY5 3 0 0 3 0 0 0 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 14 1 14
Araştırma 14 1 14
Diğer Faaliyetler 6 2 12
Ara Sınav 1 1 1,5 1,5
Final 1 2 2
Sınıf İçi Etkinlik 5 1 5
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 3,0