Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Kültür ve Dil SGK10 5. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Ar. Gör. Dr. Tuğba AKGÜR
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Dil ve kültürle ilgili temel kavramlarını incelemek ve etkileşimi ortaya koymaktır.
Dersin İçeriği Dil ve kültür ile ilgili temel kavramları tanımlayabilmeKültürün kaynakları ve ögelerini ayır edebilmeSözlü ve yazılı kültür ile maddi ve manevi kültürü ayırt edebilmeKültürlenme, kültürleşme, kültürel yayılma ve uyum arasındaki ilişkiyi açıklayabilmeYapısal-işlevsel yaklaşımlarda açısından ve semboller sistemi olarak dili tanımlayabilmeKültür, dil, biliş ve realite arasındaki ilişkiyi açıklayabilmeDilin kültürel ve iletişimsel işlevlerini açıklayabilmedil ve kültürdeki gelişim ve aktarım ile bunların dinamiklerinin farkına varmaKültür ve dildeki değişmelerin karşılıklı etkileşimlerini açıklayabilmeMilli kültürler, küreselleşme, çok dillilik ve çok kültürlülüğü tanımlayabilme
Ders Öğrenme Kazanımları - İslamiyet öncesi Türk kültürünü öğrenir.
- İslamiyet’in etkisiyle başlayan yeni dönem hakkında bilgi sahibi olur.
- Osmanlı kültürünü öğrenir.
- Batı etkisiyle ortaya çıkan yeni dönem Türk kültürü hakkında bilgi sahibi olur.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Dil ve kültürle ilgili temel kavramlar Ders Saati
2. Hafta Kültürün kaynakları ve öğeleri Sözel Anlatım Ders Saati
3. Hafta Sözlü ve yazılı kültür; maddi ve manevi kültür Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Ders Saati
4. Hafta Bireysel ve toplumsal açılardan kültür; birleştirici ve ayrıştırıcı olarak kültür Ders Saati Sözel Anlatım
5. Hafta Kültürlenme, kültürleşme, kültürel yayılma ve uyum Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
6. Hafta Bilişsel, sembolik, yapısal-işlevsel yaklaşımlar açısından kültür Ders Saati Diğer Faaliyetler
7. Hafta Semboller sistemi olarak dil; bireysel açıdan dil ve dil edinimi Ders Saati Araştırma Görsel Sunum
8. Hafta Ara Sınav Ders Saati
9. Hafta Dilin insan bilincine etkisi; kültür, dil, biliş ve realite arasındaki ilişki Ders Saati Araştırma
10. Hafta Dilin bilgiyi ve kültürü taşıma, toplumsal ilişki ve iletişim kurma işlevi Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
11. Hafta Dil ve kültürün gelişimi ve aktarımı Ders Saati Araştırma
12. Hafta Kültür ve dildeki değişmelerin dinamikleri Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
13. Hafta Kültür ve dildeki değişmelerin karşılıklı etkileşimi tartışmaları Sözel Anlatım Ders Saati
14. Hafta Final Ders Saati
Kaynaklar
Mehmet Kaplan. Kültür ve Dil. Dergah Yayıncılık, 2023.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 Ölçme Yöntemi
PY40 4 0 0 0 0 -
PY41 4 0 0 0 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Sözel Anlatım 5 4 20
Görsel Sunum 1 2,5 2,5
Ara Sınav 1 1 2 2
Ödev 1 14 1 14
Ödev 2 2 4 8
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 3,0