Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Matematik Eğitiminde Özdüzenleme | MSAE06 | 5. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 4,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli Grup |
Dersin Verilişi | Uzaktan Eğitim |
Dersin Koordinatörü |
Doç. Dr. Şahin DANİŞMAN |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğretmen adaylarının özdüzenleme ve üstbiliş kavramları hakkında bilgi sahibi olmasını, özdüzenlemeli öğrenme süreçlerini yönetebilmesini, özdüzenlemeli öğrenmeyi destekleyen sınıf ortamları oluşturabilmesini ve kendi özdüzenleme becerilerini geliştirebilmesini sağlamak |
Dersin İçeriği | Özdüzenleme ve özdüzenlemeli öğrenme süreçleri; matematik eğitiminde özdüzenlemeli öğrenmenin amacı ve önemi; matematik öğretiminde özdüzenlemeli öğrenenin özellikleri ve özdüzenlemeli öğrenme stratejileri; özdüzenlemeli öğrenmeyi destekleyen sınıf ortamları ve öğretim uygulamaları; üstbiliş; öğretmenlerde özdüzenleme; üstbiliş ve özdüzenleme becerilerinin değerlendirilmesi. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Özdüzenleme ve üstbiliş kavramlarını kavrar, bu kavramların önemi hakkında fikir sahibi olur. - Öğrencilerin özdüzenlemeli öğrenme süreçlerine katkı sağlar. - Matematik öğretiminde özdüzenlemeli öğrenenin özelliklerini bilir ve bu tür öğrencileri takdir eder. - Özdüzenlemeli öğrenme stratejilerinin kullanımı konusunda öğrencilere rehberlik etmeyi değerli bulur. - Özdüzenlemeli öğrenmeyi destekleyen sınıf ortamları ve öğretim uygulamaları geliştirir. - Kendi özdüzenleme becerilerini yönetir ve geliştirir. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Özdüzenleme ile ilgili temel kavramlar | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
2. Hafta | Üstbiliş | Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım |
3. Hafta | Matematik eğitiminde özdüzenlemenin amacı ve önemi | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
4. Hafta | Matematik öğretiminde özdüzenlemeli öğrenenin özellikleri | Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
5. Hafta | Matematik eğitiminde özdüzenlemeli öğrenme stratejileri | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum |
6. Hafta | Özdüzenlemeli öğrenmeyi destekleyen sınıf ortamları | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
7. Hafta | Özdüzenlemeli öğrenmeyi destekleyen öğretim uygulamaları | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Sözel Anlatım |
8. Hafta | Ara Sınav | |
9. Hafta | Öğretmenlerde özdüzenleme | Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum |
10. Hafta | Üstbiliş ve özdüzenleme becerilerinin değerlendirilmesi | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
11. Hafta | Üstbiliş ve özdüzenleme becerilerinin değerlendirilmesi | Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım |
12. Hafta | Üstbiliş ve özdüzenleme becerilerinin değerlendirilmesi | Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Sözel Anlatım |
13. Hafta | Üstbiliş ve özdüzenleme becerilerinin değerlendirilmesi | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
14. Hafta | Üstbiliş ve özdüzenleme becerilerinin değerlendirilmesi | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 4 | 5 | 5 | 0 | 0 | 5 | 5 | - |
PY3 | 4 | 0 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | - |
PY17 | 5 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 3 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 6 | 5 | 30 |
Ara Sınav 1 | 1 | 14 | 14 |
Ödev 1 | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 102 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4,0 |