Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Tamamlayıcı Tedaviler GKS23 4. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Günümüzde yaygınlaşan, popüler olarak kullanılan tamamlayıcı tedavi yöntemleri ile ilgili kuramsal bilgi, tamamlayıcı tedavi yöntemlerini kullanarak bakım becerilerini kazanmak ve holistik ( zihin-beden ilişkisi ve hastalıkların tedavi ve bakımı ) bakış açısı ile bakım planlamak, yöntemlerinin risk ve faydalarını değerlendirmek, uygulamalara entegrasyonun nasıl olabileceğini keşfetmek.
Dersin İçeriği Bireylerin tamamlayıcı terapilere yönelik ilgilerindeki artış sonucu, sağlık profesyoneli olmayan kişi ve kuruluşlar, toplumun bu gereksinimlerini karşılamaya başlamışlardır. Bu durumda yanlış ve bilinçsiz uygulamalar sağlığı desteklemek yerine sağlığın daha da bozulması gibi olumsuz sonuçlar yaratmıştır. Bu nedenle sağlık eğitimi almış kişilerin tamamlayıcı tıp konularında bilgilerini geliştirmek, modern tıbbın paralelinde uygulanan yöntemleri, sağlıklı/hasta bireylerin bu yöntemleri doğru ve etkin kullanmaları konusunda yönlendirmeleri beklenen bir durumdur. Bu ders öğrencilere tamamlayıcı ve alternatif tıbbın doğru kullanımının önemi ve değişik hastalık ve şikayetlerde kullanılan yöntemler hakkında bilgi verecektir.
Ders Öğrenme Kazanımları - Pratik tıp yaşamında tamamlayıcı ve alternatif tedavi konularda hasta bilgilendirmesini yapabilmek.
- Tedavi sırasında bu tamamlayıcı ve alternatif tedavi yöntemlerini kullanabilmek
- Tamamlayıcı ve Alternatif tıp yöntemlerinin etik ve yasal yönünü kavrama.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Ders Saati Sözel Anlatım
2. Hafta Dünyada ve Türkiye’de Tamamlayıcı Tedavilerin Tarihsel Gelişimi Ders Saati Sözel Anlatım
3. Hafta Dünyada ve Türkiye’de Alternatif Tedavi Yöntemlerine Genel Bakış ve Tanımlamalar Ders Saati Sözel Anlatım
4. Hafta Etik ilkeler Sözel Anlatım
5. Hafta Hipnoz ve Akupunktur Sözel Anlatım Ders Saati
6. Hafta Terapatik Dokunma ve Müzik Tedavisi Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım
7. Hafta Ara sınav Ders Saati
8. Hafta Masaj tedavisi (refleksoloji vb.) Ders Saati Sözel Anlatım
9. Hafta Kupa tedavisi Diğer Faaliyetler Görsel Sunum
10. Hafta Ozon tedavisi Sözel Anlatım Görsel Sunum
11. Hafta Türkiyede ve Dünyada GETAT Uygulamaları Sözel Anlatım
12. Hafta Çocuklarda tamamlayıcı ve alternatif tedavilerin kullanımı Sözel Anlatım
13. Hafta Sağlık çalışanlarının tamamlayıcı ve alternatif tedaviler hakkındaki tutumları Ders Saati Sözel Anlatım
14. Hafta Final Sınavı Ders Saati Diğer Faaliyetler
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 Ölçme Yöntemi
PY9 5 0 0 0 -
PY14 5 0 0 0 -
PY15 5 0 0 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 14 1 14
Araştırma 14 1 14
Görsel Sunum 6 2 12
Ara Sınav 1 1 1,5 1,5
Final 1 2 2
Sınıf İçi Etkinlik 5 1 5
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 3,0