Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Edebi Metinlerde Değer GKS46 3. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Fevzi KARADEMİR
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı, edebi metinlerde değer kavramının nasıl ortaya konduğunu ve bu değerlerin metinler aracılığıyla nasıl aktarıldığını incelemektir. Katılımcılar, farklı dönem ve türlerdeki edebi eserlerde değerlerin yansımalarını anlamak için eleştirel bir bakış açısı geliştireceklerdir.
Dersin İçeriği Ders, edebi metinlerde estetik, etik, toplumsal ve kültürel değerlerin analizini içerecektir. Farklı türlerdeki eserler üzerinden değer kavramlarının nasıl inşa edildiği, değiştiği ve yorumlandığı tartışılacaktır.
Ders Öğrenme Kazanımları - Öğrenciler, edebi metinlerdeki değer kavramlarını analiz edebileceklerdir.
- Öğrenciler, edebi eserlerde estetik, etik, toplumsal ve kültürel değerlerin nasıl yansıtıldığını anlayacaklardır.
- Öğrenciler, edebi eleştiri bağlamında değer analizi yapabilme yeteneği kazanacaklardır.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Edebi Metin Kavramı Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati
2. Hafta Değer Kavramı ve Değerler Felsefesi Diğer Faaliyetler Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
3. Hafta İnsan ve Edebiyat, İnsan ve Değer Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
4. Hafta Modern Yaklaşımlar Işığında Değerlerin Tasnifi Görsel Sunum Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
5. Hafta Edebiyat ve Değer İlişkisi Görsel Sunum Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
6. Hafta Eski Metinlerde Değerler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati
7. Hafta Eski Metinlerde Değerler Görsel Sunum Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
8. Hafta Vize Sınavı Ders Saati
9. Hafta Yeni Metinlerde Değerler Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
10. Hafta Örnek Metinlerde Değer Çözümlemeleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
11. Hafta Örnek Metinlerde Değer Çözümlemeleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati
12. Hafta Örnek Metinlerde Çözümlemeleri Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
13. Hafta Örnek Metinlerde Çözümlemeleri Görsel Sunum Ders Saati
14. Hafta Genel tekrar. Ders Saati
Kaynaklar
KAHRAMAN, A. (1989). Ahlâk-ı Alâî. https://islamansiklopedisi.org.tr/ahlak-i-alai, Erişim Tarihi: 02.05.2018. ARAT, R. R. (1999). Kutadgu Bilig I (Metin). Ankara: TDK Yayınları. ARAT, R. R. (2006). Edib Ahmed B. Mahmud Yükneki, Atebetü’l-Hakâyık. Ankara: TDK Yayınları. KARADEMİR, F. (2018). Ahlak ve Etik Göstergelerinin Türkçedeki Sözlük Bilimsel Serüveni. Hikmet-Akademik Edebiyat Dergisi [Journal of Academic Literature], 9: 1-32. TATÇI, M. (t.y.). Yunus Emre Divanı. http://ekitap.kulturturizm.gov.tr/Eklenti/10662,girispdf.pdf?0 Çileli, M. (1986). Ahlak Psikolojisi ve Eğitimi. Ankara: V Yayınları Güngör, E. (2000). Değerler Psikolojisi Üzerine Araştırmalar. 2. Basım. İstanbul: Ötüken Neşriyat.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 Ölçme Yöntemi
PY7 2 0 0 0 -
PY15 1 0 0 0 -
PY37 5 0 0 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 3 42
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 14 2 28
Araştırma 1 2,5 2,5
Ara Sınav 1 1 2 2
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 3,0