Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Edebi Metinlerde Değer | GKS46 | 3. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Prof. Dr. Fevzi KARADEMİR |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, edebi metinlerde değer kavramının nasıl ortaya konduğunu ve bu değerlerin metinler aracılığıyla nasıl aktarıldığını incelemektir. Katılımcılar, farklı dönem ve türlerdeki edebi eserlerde değerlerin yansımalarını anlamak için eleştirel bir bakış açısı geliştireceklerdir. |
Dersin İçeriği | Ders, edebi metinlerde estetik, etik, toplumsal ve kültürel değerlerin analizini içerecektir. Farklı türlerdeki eserler üzerinden değer kavramlarının nasıl inşa edildiği, değiştiği ve yorumlandığı tartışılacaktır. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Öğrenciler, edebi metinlerdeki değer kavramlarını analiz edebileceklerdir. - Öğrenciler, edebi eserlerde estetik, etik, toplumsal ve kültürel değerlerin nasıl yansıtıldığını anlayacaklardır. - Öğrenciler, edebi eleştiri bağlamında değer analizi yapabilme yeteneği kazanacaklardır. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Edebi Metin Kavramı | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati |
2. Hafta | Değer Kavramı ve Değerler Felsefesi | Diğer Faaliyetler Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
3. Hafta | İnsan ve Edebiyat, İnsan ve Değer | Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım |
4. Hafta | Modern Yaklaşımlar Işığında Değerlerin Tasnifi | Görsel Sunum Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
5. Hafta | Edebiyat ve Değer İlişkisi | Görsel Sunum Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
6. Hafta | Eski Metinlerde Değerler | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati |
7. Hafta | Eski Metinlerde Değerler | Görsel Sunum Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
8. Hafta | Vize Sınavı | Ders Saati |
9. Hafta | Yeni Metinlerde Değerler | Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
10. Hafta | Örnek Metinlerde Değer Çözümlemeleri | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
11. Hafta | Örnek Metinlerde Değer Çözümlemeleri | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati |
12. Hafta | Örnek Metinlerde Çözümlemeleri | Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
13. Hafta | Örnek Metinlerde Çözümlemeleri | Görsel Sunum Ders Saati |
14. Hafta | Genel tekrar. | Ders Saati |
KAHRAMAN, A. (1989). Ahlâk-ı Alâî. https://islamansiklopedisi.org.tr/ahlak-i-alai, Erişim Tarihi: 02.05.2018. ARAT, R. R. (1999). Kutadgu Bilig I (Metin). Ankara: TDK Yayınları. ARAT, R. R. (2006). Edib Ahmed B. Mahmud Yükneki, Atebetü’l-Hakâyık. Ankara: TDK Yayınları. KARADEMİR, F. (2018). Ahlak ve Etik Göstergelerinin Türkçedeki Sözlük Bilimsel Serüveni. Hikmet-Akademik Edebiyat Dergisi [Journal of Academic Literature], 9: 1-32. TATÇI, M. (t.y.). Yunus Emre Divanı. http://ekitap.kulturturizm.gov.tr/Eklenti/10662,girispdf.pdf?0 Çileli, M. (1986). Ahlak Psikolojisi ve Eğitimi. Ankara: V Yayınları Güngör, E. (2000). Değerler Psikolojisi Üzerine Araştırmalar. 2. Basım. İstanbul: Ötüken Neşriyat. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|
PY7 | 2 | 0 | 0 | 0 | - |
PY15 | 1 | 0 | 0 | 0 | - |
PY37 | 5 | 0 | 0 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 14 | 2 | 28 |
Araştırma | 1 | 2,5 | 2,5 |
Ara Sınav 1 | 1 | 2 | 2 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 76,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |