Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Halk Bilimi GKS35 3. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Anlatım
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Özlem ŞAHİN
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Öğrencilere, dünyadaki ve Türkiye’deki halk bilimi ürünlerini değerlendirme teknik, yöntem ve kuramlarını öğretmek.
Dersin İçeriği Halk edebiyatı ve halk bilimi ürünlerini değerlendirme teknik, yöntem ve kuramları
Ders Öğrenme Kazanımları - Öğrenciler halk edebiyatı ve halk bilimi ürünlerini halk bilimi ürünlerini değerlendirme teknik, yöntem ve kuramları eşliğinde değerlendirme yeteneği kazanacaktır.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Batıdaki ve Türkiye’deki halk bilimi araştırmalarının tarihi üzerinde kısa bir değerlendirme, Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler
2. Hafta Erken dönem halk bilimi kuramları (yayılma ve gelişme kuramları, güneş mitolojistleri, antroplojistler, vb.) Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım
3. Hafta Metin merkezi halk bilimi kuramları ve Tarihi-Coğrafi Fin Kuramı (kuram hakkında bilgiler ve uygulama örnekleri) Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
4. Hafta Ulusal/ideolojik halk bilimi kuramları (kuramlar hakkında bilgiler ve uygulama örnekleri) Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
5. Hafta Psikoanalitik Halk Bilimi Kuramı (kuram hakkında bilgiler ve uygulama örnekleri) Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
6. Hafta Yapısal Halk Bilimi Kuramları (kuram hakkında bilgiler ve uygulama örnekleri) Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
7. Hafta Bağlam merkezli halk bilimi kuramları ve İşlevsel Halk Bilimi Kuramı (kuram hakkında bilgiler ve uygulama örnekleri) Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum
8. Hafta Ara Sınav 1 Ders Saati
9. Hafta Evrimsel Halk Bilimi Kuramı (kuram hakkında bilgiler ve uygulama örnekleri) Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
10. Hafta İşlevsel Halk Bilimi Kuramı’na devam Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
11. Hafta Sözlü Kompozisyon Teorisi (kuram hakkında bilgiler ve uygulama örnekleri) Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
12. Hafta Performans Kuram (kuram hakkında bilgiler ve uygulama örnekleri) Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler
13. Hafta Performans Kuram’a devam Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım
14. Hafta Final Ders Saati
Kaynaklar
Türk Halk Edebiyatı El Kitabı, (Ed. M. Öcal Oğuz), Grafiker Yay., Ankara 2007.
M. Öcal Oğuz, Türk Dünyası Halkbiliminde Yöntem Sorunları, Akçağ Yay., Ankara 2000.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 Ölçme Yöntemi
PY40 5 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 13 3 39
Araştırma 5 5 25
Sözel Anlatım 1 1 1
Görsel Sunum 3 3 9
Ara Sınav 1 1 1 1
Ara Sınav 2 1 0,5 0,5
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 3,0