Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Kültürel Yabancı Dil GKS34 3. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi yüz yüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Samet TÜRER
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Kültür Kavramını, kültür kaynaklarını ve ögelerini tanımlayabilmek, Kültür Aktarımının dil öğretimi içerisindeki yerini belirleyebilmek, Dil ve Kültür arasındaki bağın önemini analiz edebilmek, farklı dil ve kültürler arasında karşılaştırmalar yapabilmek
Dersin İçeriği Dil ve kültürle ilgili temel kavramlar; kültürün kaynakları ve öğeleri; sözlü ve yazılı kültür; maddi ve manevi kültür; bireysel ve toplumsal açılardan kültür; birleştirici ve ayrıştırıcı olarak kültür; kültürlenme, kültürleşme, kültürel yayılma ve uyum; bilişsel, sembolik, yapısal-işlevsel yaklaşımlar açısından kültür; semboller sistemi olarak dil; bireysel açıdan dil ve dil edinimi; dilin insan bilincine etkisi; kültür, dil, biliş ve realite arasındaki ilişki; dilin bilgiyi ve kültürü taşıma, toplumsal ilişki ve iletişim kurma işlevi; dil ve kültürün gelişimi ve aktarımı; ulusal kimlik ve dil; kültür ve dildeki değiş- melerin dinamikleri; kültür ve dildeki değişmelerin karşılıklı etkileşimi tartışmaları; milli kültürler; küreselleşme, çok dillilik ve çok kültürlülük.
Ders Öğrenme Kazanımları - Kültür Kavramını, kültür kaynaklarını ve ögelerini tanımlayabilecek ve kullanabilecek
- Kültür Aktarımının dil öğretimi içerisindeki yerini belirleyebilecek
- Dil ve Kültür arasındaki bağın önemini analiz edebilecek
- Kültürleri aktaracak metinleri eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirebilecek
- farklı dil ve kültürler arasında karşılaştırmalar yapabilecek
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Tanışma ve ders izlencesi hakkında bilgilendirme Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler
2. Hafta Kültür Kavramı Ve Tanımları: Kültürün oluşumu/ kültür sömürgeciliği/ Kültür değişmeleri
3. Hafta Kültürel Değerler/ Sosyal Normlar: Örf-adet-gelenek-görenek-töre Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler
4. Hafta Dil kavramı: Dil Olgusu/ Dil ve Gerçeklik Algısı/ Dilin toplumsallığı/ Dil-kültür ilişkisi/ Kültür Aktarımı/ ?Kültürlenme? kavramı Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
5. Hafta Kültür-dilbilim: Karşılaştırmalı kültür ve dil çalışmaları/ Kültürel metinler (mit-efsane) üzerinden kültür dil ilişkisi Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler
6. Hafta Kültür aktarımı ve çeviri: çeviride kültürel unsurların aktarılması/ çeviri stratejileri/ çeviride yaşanan zorluklar/ örnekler Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum
7. Hafta The function of culture in language teaching: cultural elements in foreign language teaching Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
8. Hafta Ara Sınav 1 Ders Saati
9. Hafta Sunum (kültürel bir materyal üzerinden sınıf içi etkinlik tasarlamak Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
10. Hafta Sunum (kültürel bir materyal üzerinden sınıf içi etkinlik tasarlamak Diğer Faaliyetler Araştırma Görsel Sunum Sözel Anlatım
11. Hafta Sunum (kültürel bir materyal üzerinden sınıf içi etkinlik tasarlamak Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma Diğer Faaliyetler
12. Hafta Sunum (kültürel bir materyal üzerinden sınıf içi etkinlik tasarlamak Görsel Sunum Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler
13. Hafta Sunum (kültürel bir materyal üzerinden sınıf içi etkinlik tasarlamak Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım
14. Hafta Final Ders Saati
Kaynaklar
Mehmet KAPLAN, Kültür Ve Dil, İstanbul: Dergah yayınları (1982) Bedia AKARSU, Dil-Kültür Bağlantısı, İstanbul: İnkılap Yayınevi (1998) Bozkurt, GÜVENÇ, İnsan ve Kültür, İstanbul: Remzi Kitabevi (1994) İbrahim KAFESOĞLU, Türk Milli Kültürü, İstanbul: Ötüken Yay. (1998) Şükrü, ÜNALAN, Dil ve Kültür, Ankara: Nobel yayınevi, (2005) G.M. Alimjanova (2016), Karşılaştırmalı Kültür Dilbilim, Ank: Gazi Kitabevi
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 Ölçme Yöntemi
PY39 5 0 0 0 0 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 13 3 39
Araştırma 5 5 25
Sözel Anlatım 1 1 1
Görsel Sunum 3 3 9
Ara Sınav 1 1 1 1
Ara Sınav 2 1 0,5 0,5
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 3,0