Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Türkiye’de Doğal Afetler | GKS18 | 3. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Doç. Dr. Erol SÖZEN |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu ders, Türkiye’de sıkça meydana gelen doğal afetlerin (deprem, sel, heyelan vb.) sebeplerini ve etkilerini inceler. Ayrıca afet yönetim süreçleri ve toplumsal dayanıklılığı artırma yolları üzerinde durulur. Türkiye’nin afet risk haritası ve geçmiş afetlerin değerlendirilmesi dersin önemli konularındandır. |
Dersin İçeriği | Bu ders, Türkiye’de sıkça meydana gelen doğal afetlerin (deprem, sel, heyelan vb.) sebeplerini ve etkilerini inceler. Ayrıca afet yönetim süreçleri ve toplumsal dayanıklılığı artırma yolları üzerinde durulur. Türkiye’nin afet risk haritası ve geçmiş afetlerin değerlendirilmesi dersin önemli konularındandır. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Türkiye’deki afet türlerini tanır ve etkilerini değerlendirir. - Afet yönetim süreçleri hakkında bilgi sahibi olur. - Afetlere karşı bireysel ve toplumsal hazırlık yapmayı öğrenir. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Afet türlerine genel bir bakış | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
2. Hafta | Afetler karşı tutumlarda gelişmiş ve gelişmemiş ülkelerin durumları | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma |
3. Hafta | Eğitim ve afetlere karşı tutum ilişkisi | Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
4. Hafta | Türkiye ve depremler | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati |
5. Hafta | Türkiye ve depremler | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati |
6. Hafta | Türkiye ve kütle hareketleri-heyelan | Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
7. Hafta | Türkiye ve kütle hareketleri-erozyon | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma |
8. Hafta | Ara sınav | Uygulama Araştırma |
9. Hafta | Türkiye ve sel-taşkın | Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
10. Hafta | Türkiye ve iklim değişikliği | Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
11. Hafta | Türkiye ve kuraklık | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Görsel Sunum Ders Saati |
12. Hafta | Türkiye ve orman yangınları | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma |
13. Hafta | Türkiye’nin afet yönetimi durumu | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma |
14. Hafta | Genel değerlendirme | Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
Afetler ve Afet Yönetimi: İskender DÖLEK: PEGEM |
Afetler ve Afet Yönetimi: Halil TOKCAN ve Yavuz TOPKAYA: Eğiten Kitap |
Çevre Eğitimi: Halil TOKCAN ve Yavuz TOPKAYA: PEGEM |
Afet Yönetimi ve İnsani Yardım: Murat KÖSEOĞLU: NOBEL |
Doğal Afetler ve Türkiye: Cemalettin ŞAHİN, Şengün SİPAHİOĞLU: Gündüz Eğitim Yay. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|
PY40 | 4 | 0 | 0 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 14 | 1 | 14 |
Araştırma | 14 | 1 | 14 |
Diğer Faaliyetler | 6 | 2 | 12 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1,5 | 1,5 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Sınıf İçi Etkinlik | 5 | 1 | 5 |
Toplam İş Yükü | 76,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |