Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Türk Halk Oyunları GKS12 3. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Hasan ESEN
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Türk halk oyunları ve yöresel oyunlar hakkında bilgi sahibi olur
Dersin İçeriği Folklorun tanımı; ritim ve algılama çalışmaları, oyun ve halk oyunu- figür çalışmaları; halk oyunlarında yöresel farklılıklar figür çalışmaları, yöresel figürler, bar türü yöresel figür öğrenme, halay ve kaşık türü yöresel figür öğrenme, horon ve karşılama türü yöresel figür öğrenme, zeybek türü yöresel figür öğrenme; öğrenilen oyunların, tavrı ve oynanış şekilleri hakkında çalışmalar; halk oyunlarının sahnelenmesi, sahneleme türleri ve farklılıkları
Ders Öğrenme Kazanımları - Folklorun tanımı yapılır.
- Ritim ve algılama çalışmaları, oyun ve halk oyunu- figür çalışmaları yapılır ve örneklendirilir.
- Oyunlarında yöresel farklılıklar figür çalışmaları, yöresel figürler, bar türü yöresel figür öğretimi yapılır.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Folklorun tanımı Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
2. Hafta Ritim ve algılama çalışmaları, oyun ve halk oyunu- figür çalışmaları Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
3. Hafta Halk oyunlarında yöresel farklılıklar figür çalışmaları Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
4. Hafta Yöresel figürler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
5. Hafta Bar türü yöresel figür öğrenme Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
6. Hafta Halay ve kaşık türü yöresel figür öğrenme Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
7. Hafta Horon ve karşılama türü yöresel figür öğrenme
8. Hafta Ara Sınav Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
9. Hafta Öğrenilen oyunların, tavrı ve oynanış şekilleri hakkında çalışmalar Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
10. Hafta Öğrenilen oyunların, tavrı ve oynanış şekilleri hakkında çalışmalar
11. Hafta Öğrenilen oyunların, tavrı ve oynanış şekilleri hakkında çalışmalar Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
12. Hafta Halk oyunlarının sahnelenmesi, sahneleme türleri ve farklılıkları Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
13. Hafta Halk oyunlarının sahnelenmesi, sahneleme türleri ve farklılıkları Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
14. Hafta Halk oyunlarının sahnelenmesi, sahneleme türleri ve farklılıkları Diğer Faaliyetler
Kaynaklar
Kaplan, M. ve Emekçioğlu, İ. (2001). Türk Halk Oyunları. Esin Yayınları.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 Ölçme Yöntemi
PY40 5 0 0 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ara Sınav 1 1 15 15
Ara Sınav 2 1 9,5 9,5
Ödev 1 2 8 16
Ödev 2 2 8 16
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 3,0