Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Ritm Eğitimi ve Dans GKS28 3. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Pelin USTAOĞLU HOŞVER
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Ritim ve dansla ilgili temel kavramların ve tekniklerin öğretilmesi.
Dersin İçeriği Ritim ve dansla ilgili temel kavramlar, müzik ve hareket ritmi, duruş çalışmaları, yürüyüşler, sıçrama, sekme ve galoplar, ritm, melodi ve müzik seçimi, vals, tango, caz, dansa ilişkin adımlamalar, ve dans kompozisyonlar.
Ders Öğrenme Kazanımları - Ritim eğitimi ve dans branşının temel kurallarını özetler.
- Ritim eğitimi ve dans becerilerine ait öğretim tekniklerini kavrar
- Ritim eğitimi ve dans branşına ait adımlama tekniklerini uygular.
- Ritim eğitimi ve dans branşına ait müzik seçimini uygular.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Ritim ve dans tanımlarının yapılması, dansın tarihi gelişimi ve sınıflandırılması.
2. Hafta Nota ve ölçü bilgilerinin verilmesi. tam nota, yarım nota ve çeyrek notanın analizi, temponun tanımlanması, tempo ile yürüyüşler ve çeşitli adım formlarının çalışılması.
3. Hafta Yön değiştirerek yürüyüşler, müziğe göre hareket çalışmaları, çeşitli adım formlarının kullanılması, temel dans pozisyonlarından kol pozisyonlarının çalışılması
4. Hafta Müziğe uygun adımlamalarla kol-ayak pozisyonlarının çalışılması. dansa uygun müzik seçimi hakkında bilgi verilmesi.
5. Hafta Galop, hoplama ,tay hareketlerinin yer kat ederek çalışılması.Hamleler,esnetmeler ve bu hareketlerin çeşitli adım formlarında uygulanması
6. Hafta Sıçrama ve atlamalar, dönüşlerin öğretilmesi. ara adımlamalarla sıçrama ve dönüşlerin birleştirilmesi
7. Hafta Öğrenilen temel hareketlerin bağlantı hareketleri kullanılarak çalışılması.Çeşitli başlangıç final pozları.
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Değişik bağlantı hareketlerinin çalışılması. koreografi hazırlama.
10. Hafta dans çeşitlerinin tanıtımı, eşli danslardan tango genel bilgilerinin ve tekniğinin verilmesi
11. Hafta dans çeşitlerinin tanıtımı, eşli danslardan tango genel bilgilerinin ve tekniğinin verilmesi
12. Hafta Grupla kompozisyon oluşturma ve eksikliklerinin düzeltilerek çalışılması
13. Hafta Çeşitli diziliş şekillerinin gösterilmesi ve grup olarak kompozisyon çalışması
14. Hafta Örnek müziklerle grup olarak kompozisyon çalışılması
15. Hafta Final
Kaynaklar
John Bennet, P. ve Riemer, C. (2006). Rhythmic Activities and Dance. Human Kinetics.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 Ölçme Yöntemi
PY26 4 4 4 5 5 -
PY36 3 2 2 4 4 -
PY40 4 3 3 5 5 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 14 1 14
Araştırma 14 1 14
Görsel Sunum 6 2 12
Ara Sınav 1 1 1,5 1,5
Final 1 2 2
Sınıf İçi Etkinlik 5 1 5
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 3,0