Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
İlkyardım | GKS26 | 3. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Öğr. Gör. Dr. Ümit KILIÇ |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Acil durumlarda yapılması gereken ilk yardım yöntemlerini öğretmeyi amaçlar. |
Dersin İçeriği | İlk Yardımın Tanımı, Önemi, İlkeleri, Kanamalar, Şok ve Çeşitleri, Yaralanmalar, CPR (Kardio Pulmoner Resusitasyon), Yabancı Cisim Aspirasyonu, Kırık, Çıkık ve Burkulmalar, Yanıklar, Sıcak ve Soğuğa Maruz Kalma, Zehirlenmeler, Tıbbi Durumlarda İlk Yardım. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- İlk yardımın anlamını ve önemini kavrar. - İlk yardımda kullanılacak malzemeleri ve haberleşilecek telefon numaralarını sıralayabilir. - Temel yaşam desteğini yaş grubuna uygun yapar. - Yaralanma çeşitlerini sıralayabilir ve ilkelere uygun müdahaleyi yapar |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Dersin tanımı ve hedefleri, temel kavramlar, İlkyardımın tarihsel gelişimi | Ders Saati Sözel Anlatım |
2. Hafta | İlkyardımın tanımı, amaçları, ilkyardımın kuralları | Sözel Anlatım |
3. Hafta | CPR – Kardiyo Pumoner Resusitasyon | Ders Saati Görsel Sunum |
4. Hafta | Kanamalarda ilkyardım, ekstremite kopmalarında ilkyardım | Görsel Sunum |
5. Hafta | Şokta ilkyardım, bilinci kapalı hastanın pozisyonu | Görsel Sunum |
6. Hafta | Yaralanma çeşitleri, organ yaralanması, yaralanmalarda ilkyardım | Görsel Sunum |
7. Hafta | Ara sınav | Araştırma Diğer Faaliyetler |
8. Hafta | Yanıklar ve güneş çarpmasında ilkyardım, Donmalarda ilkyardım Suda boğulmalarda ilkyardım | Görsel Sunum |
9. Hafta | Kemik kırıkları, çıkıklar ve burkulmalarda ilk yardım, bandaj ve atel uygulamaları | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
10. Hafta | Yabancı cisim tıkanmalarında ilkyardım | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
11. Hafta | Isırıklarda ilkyardım, zehirlenmelerde ilkyardım, böcek zehirlenmelerinde çevresel aciller | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
12. Hafta | Hasta transportu, yaralı ve hasta taşıma metodları | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
13. Hafta | Depremde ilkyardım, Triyaj, Video gösterimi | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
14. Hafta | Final | Diğer Faaliyetler |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|
PY22 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 14 | 1 | 14 |
Araştırma | 14 | 1 | 14 |
Görsel Sunum | 6 | 2 | 12 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1,5 | 1,5 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Sınıf İçi Etkinlik | 5 | 1 | 5 |
Toplam İş Yükü | 76,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |