Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Bilim ve Araştırma Etiği | GKS04 | 4. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Dersin amacı, öğrencilerin bilimsel araştırma, etik kavramı ve etik teorileri, araştırma ve yayın etiği kavramlarını, araştırma ve yayın sürecinde etik dışı davranışlar ve etik ihlalleri ve bunları önlemeye dönük yöntemleri öğrenmeleridir. |
Dersin İçeriği | Bu dersin içeririği bilim, bilimin doğası, gelişimi ve bilimsel araştırma; etik kavramı ve etik teorileri; araştırma ve yayın etiği; araştırma sürecinde etik dışı davranışlar ve etik ihlalleri; yazarlık ve telifle ilgili etik sorunlar; taraflı yayın, editörlük, hakemlik ve etik; yayın etiği ve yayın sürecinde etik dışı davranışlar; araştırma ve yayın etiğiyle ilgili yasal mevzuat ve kurullar; etik ihlallerin tespitinde izlenecek yollar; sık görülen araştırma, yayın etiği ihlalleri ve bunları önlemeye dönük yöntemleri kapsamaktadır. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Öğrenci, bilimsel araştırma, etik ve etik teorilerini kavrar. - Öğrenci, bilimsel araştırma, etik ve etik teorilerini kavrar. - Öğrenci, araştırma ve yayın etiği ile araştırma ve yayın sürecinde etik dışı davranışlar ve etik ihlallerini kavrar. - Öğrenci, araştırma ve yayın etiği ile araştırma ve yayın sürecinde etik dışı davranışlar ve etik ihlallerini kavrar. - Öğrenci, yazarlık ve telifle ilgili etik sorunları bilir. - Öğrenci, yazarlık ve telifle ilgili etik sorunları bilir. - Öğrenci, araştırma ve yayın etiğiyle ilgili yasal mevzuat ve kurulları bilir. - Öğrenci, araştırma ve yayın etiğiyle ilgili yasal mevzuat ve kurulları bilir. - Öğrenci, etik ihlallerin tespitinde izlenecek yolları bilir. - Öğrenci, etik ihlallerin tespitinde izlenecek yolları bilir. - Öğrenci, sık görülen araştırma ve yayın etiği ihlalleri ile bunları önlemeye dönük yöntemler hakkında bilgi sahibi olur. - Öğrenci, sık görülen araştırma ve yayın etiği ihlalleri ile bunları önlemeye dönük yöntemler hakkında bilgi sahibi olur. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Bilim, bilimin doğası, gelişimi ve bilimsel araştırma | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
1. Hafta | Bilim, bilimin doğası, gelişimi ve bilimsel araştırma | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma |
2. Hafta | Etik kavramı ve etik teorileri | Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım |
2. Hafta | Etik kavramı ve etik teorileri | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler |
3. Hafta | Araştırma ve yayın etiği | Sözel Anlatım Araştırma Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler |
3. Hafta | Araştırma ve yayın etiği | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum |
4. Hafta | Araştırma sürecinde etik dışı davranışlar ve etik ihlalleri | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum |
4. Hafta | Araştırma sürecinde etik dışı davranışlar ve etik ihlalleri | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Diğer Faaliyetler |
5. Hafta | Yazarlık ve telifle ilgili etik sorunlar | Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum |
5. Hafta | Yazarlık ve telifle ilgili etik sorunlar | Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
6. Hafta | Taraflı yayın, editörlük, hakemlik ve etik | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler |
6. Hafta | Taraflı yayın, editörlük, hakemlik ve etik | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati |
7. Hafta | Yayın etiği ve yayın sürecinde etik dışı davranışlar | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum |
7. Hafta | Yayın etiği ve yayın sürecinde etik dışı davranışlar | Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler |
8. Hafta | Ara Sınav 1 | Ders Saati |
8. Hafta | Ara Sınav 1 | Ders Saati |
9. Hafta | Etik ihlallerin tespitinde izlenecek yollar | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Diğer Faaliyetler |
9. Hafta | Etik ihlallerin tespitinde izlenecek yollar | Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
10. Hafta | Etik ihlallerin tespitinde izlenecek yollar | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum |
10. Hafta | Etik ihlallerin tespitinde izlenecek yollar | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler |
11. Hafta | Etik ihlallerin tespitinde izlenecek yollar | Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati |
11. Hafta | Etik ihlallerin tespitinde izlenecek yollar | Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
12. Hafta | Sık görülen araştırma, yayın etiği ihlalleri ve bunları önlemeye dönük yöntemler | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler |
12. Hafta | Sık görülen araştırma, yayın etiği ihlalleri ve bunları önlemeye dönük yöntemler | Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum |
13. Hafta | Sık görülen araştırma, yayın etiği ihlalleri ve bunları önlemeye dönük yöntemler | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
13. Hafta | Sık görülen araştırma, yayın etiği ihlalleri ve bunları önlemeye dönük yöntemler | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
14. Hafta | Final | Ders Saati |
14. Hafta | Final | Ders Saati |
Aydın, İ. Akademik Etik. Pegem Akademi Yayıncılık |
Aydın, İ. Akademik Etik. Pegem Akademi Yayıncılık |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PY7 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY14 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 13 | 3 | 39 |
Araştırma | 5 | 5 | 25 |
Görsel Sunum | 3 | 3 | 9 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav 2 | 1 | 1,5 | 1,5 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 76,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |