Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Fizyopatoloji ve Hemşirelik-II HES548 3 + 0 3,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisansüstü
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Ayşe DEMİRAY
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Fizyopatoloji ve Hemşirelik-II dersinde, fizyolojiyi temel alarak patolojik değişiklikleri analiz etmek; patolojik mekanizmalara ilişkin bilgi toplama ve sonuçlar hakkında yorum yapma yeteneğinin edinilmesini amaçlar.
Dersin İçeriği Giriş, dersin tanıtılması, programın açıklanması, Hücresel adaptasyon, travma, hücre ölümü ve yara iyileşmesi, Hücre farklılaşımındaki değişiklikler: neoplasia, Kan hücreleri ve hematopoetik sistem, Hemoostaziste değişiklikler, Beyaz kan hücreleri ve lenfoid dokuların hastalıkları, İmmünite ve inflamasyon, İmmün tepkide değişiklikler, Protein Metabolizması, Karbonhidrat Metabolizması, Yağ Metabolizması, Hücrenin Genetik Kontrolü ve Kalıtım, Genetik ve Konjenital Hastalıklar, Şok Fizyopatolojisi, Solunum Fonksiyonu, Böbrek Fonksiyonu, Gastrointestinal Fonksiyon, Sinir Sistemi İşlevlerinde Değişiklikler
Ders Öğrenme Kazanımları - 1- Vücut sistemlerinin fizyolojisine ve patolojisine ilişkin kuramsal bilgiye sahiptir.
- 2- Vücut sistemlerinin fizyolojisine ve patolojisine ilişkin sahip olduğu bilgileri analiz ve sentez eder.
- 3- Fizyopatolojiye ilişkin kavram ve teorileri kullanarak kanıta dayalı araştırma ve güncel gelişmeleri tartışır.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Giriş, dersin tanıtılması, programın açıklanması Ders Saati Sözel Anlatım
2. Hafta Hücresel adaptasyon, travma, hücre ölümü ve yara iyileşmesi Hücre farklılaşımındaki değişiklikler: neoplasia Araştırma Ders Saati Sözel Anlatım
3. Hafta Kan hücreleri ve hematopoetik sistem Hemoostaziste değişiklikler Ders Saati Sözel Anlatım
4. Hafta Beyaz kan hücreleri ve lenfoid dokuların hastalıkları İmmünite ve inflamasyon İmmün tepkide değişiklikler Ders Saati Sözel Anlatım
5. Hafta Protein Metabolizması Karbonhidrat Metabolizması Yağ Metabolizması Ders Saati Sözel Anlatım
6. Hafta Hücrenin Genetik Kontrolü ve Kalıtım Genetik ve Konjenital Hastalıklar Ders Saati Sözel Anlatım
7. Hafta Şok Fizyopatolojisi Ders Saati Sözel Anlatım
8. Hafta VİZE Ders Saati
9. Hafta Dolaşım Kontrolü(Sistemik dolaşımda kan akışındaki değişiklikler, Kan basıncında değişiklikler: hipertansiyon ve ortostatik hipotansiyon, kardiyak işlevlerde değişiklikler, kalp yetmezliği ve dolaşım şoku, Kardiyak ileti ve ritim bozuklukları) Ders Saati Sözel Anlatım
10. Hafta Solunum Fonksiyonu(solunum işlevinin kontrolü, solunum işlevlerinde değişiklikler: solunum sistemi enfeksiyonları, neoplazi ve çocukluk çağı hastalıkları; solunumda değişiklikler: ventilasyon ve gaz değişiminde değişiklikler) Sözel Anlatım Ders Saati
11. Hafta Böbrek Fonksiyonu(böbrek işlevinin kontrolü, böbrek işlevlerinde değişiklikler, böbrek yetmezliği, idrar boşaltımında değişiklikler) Ders Saati Sözel Anlatım
12. Hafta Gastrointestinal Fonksiyon(gastrointestinal işlevin kontrolü, gastrointestinal işlevlerde değişiklikler, hepatobiliyer ve ekzokrin pankreas işlevlerinde değişiklikler) Ders Saati Sözel Anlatım
13. Hafta Sinir Sistemi İşlevlerinde Değişiklikler (sinir sistemi işlevlerinin organizasyonu ve kontrolü, beyin yaralanma mekanizmaları ve bulguları, motor işlevlerde değişiklikler) Ders Saati Sözel Anlatım
14. Hafta Değerlendirme Ders Saati Sözel Anlatım
Kaynaklar
1- Brunner LS, Smeltzer SC. Brunner & Suddarth's Textbook of Medical-Surgical Nursing. Lippincott Williams & Wilkins, Philadelphia, 2008.
Guyton A, Hall J. Tıbbi Fizyoloji. 11. Basım, Nobel Tıp Kitabevi, 2007.
3- Berne R.M., Levy M.N., Koeppen B.M., Stanton B.APhysiology, Fifth Edition, Mosby, St. Louis. 2004.
4- Akdemir N, Birol L. İç Hastalıkları ve Hemşirelik Bakımı. 3. Baskı, Sistem Ofset, Ankara, 2011.
5- Yılmaz Meryem, Seki Züleyha(Ed). Patofizyolojinin Esasları,2018. İstanbul.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 Ölçme Yöntemi
PY1 5 5 5 5 -
PY2 4 4 4 4 -
PY3 5 5 5 5 -
PY4 5 5 5 5 -
PY5 4 4 4 4 -
PY6 5 5 5 5 -
PY7 5 5 5 5 -
PY8 5 5 5 5 -
PY9 5 5 5 5 -
PY10 2 2 2 2 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 3 14 42
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 8 2 16
Ara Sınav 1 1 2 2
Ödev 1 10 4 40
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 102
Dersin AKTS Kredisi 3,0