Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Fizyopatoloji ve Hemşirelik I HES546 3 + 0 3,0 4,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisansüstü
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz Yüze
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Ayşe DEMİRAY
Dersi Verenler Doç. Dr. Ayşe DEMİRAY
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Fizyopatoloji ve Hemşirelik-I dersinde, fizyolojiyi temel alarak patolojik değişiklikleri analiz etmek; patolojik mekanizmalara ilişkin bilgi toplama ve sonuçlar hakkında yorum yapma yeteneğinin edinilmesini amaçlar.
Dersin İçeriği Giriş, dersin tanıtılması, programın açıklanması, Hücre yapısı ve işlevi, protein sentezi, maddelerin hücre zarından taşınması, aksiyon hücre fonksiyon ve büyümesindeki değişiklikler, Hücresel adaptasyon, travma, hücre ölümü ve yara iyileşmesi, Hücre farklılaşımındaki değişiklikler: neoplasia, Kan hücreleri ve hematopoetik sistem, Hemoostaziste değişiklikler, Kırmızı kan hücreleri ve oksijen taşınmasında değişiklikler, Beyaz kan hücreleri ve lenfoid dokuların hastalıkları, İmmünite ve inflamasyon, İmmün tepkide değişiklikler, Edinsel İmmün Eksikliği Sendromu (AIDS), Deri fizyopatolojisi, Değerlendirme
Ders Öğrenme Kazanımları - Vücut sistemlerinin fizyolojisine ve patolojisine ilişkin kuramsal bilgiye sahiptir.
- Vücut sistemlerinin fizyolojisine ve patolojisine ilişkin sahip olduğu bilgileri analiz ve sentez eder.
- Fizyopatolojiye ilişkin kavram ve teorileri kullanarak kanıta dayalı araştırma ve güncel gelişmeleri tartışır.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Giriş, dersin tanıtılması, programın açıklanması Ders Saati Sözel Anlatım
2. Hafta Hücre yapısı ve işlevi, protein sentezi, maddelerin hücre zarından taşınması, aksiyon hücre fonksiyon ve büyümesindeki değişiklikler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati
3. Hafta Hücresel adaptasyon, travma, hücre ölümü ve yara iyileşmesi Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
4. Hafta Hücre farklılaşımındaki değişiklikler: neoplasia Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
5. Hafta Kan hücreleri ve hematopoetik sistem Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati
6. Hafta Hemoostaziste değişiklikler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati
7. Hafta Kırmızı kan hücreleri ve oksijen taşınmasında değişiklikler Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
8. Hafta Ara sınav Ders Saati
9. Hafta Beyaz kan hücreleri ve lenfoid dokuların hastalıkları Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
10. Hafta İmmünite ve inflamasyon Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati
11. Hafta İmmün tepkide değişiklikler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati
12. Hafta Edinsel İmmün Eksikliği Sendromu (AIDS) Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
13. Hafta Deri fizyopatolojisi Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
14. Hafta Değerlendirme Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
Kaynaklar
Brunner LS, Smeltzer SC. Brunner & Suddarth's Medikal-Cerrahi Hemşireliği Ders Kitabı. Lippincott Williams & Wilkins, Philadelphia, 2008.
Guyton A, Hall J. Tıbbi Fizyoloji. 11. Basım, Nobel Tıp Kitabevi, 2007.
Berne R.M., Levy M.N., Koeppen B.M., Stanton B.A Fizyoloji, Fifth Edition, Mosby, St. Louis. 2004.
Akdemir N, Birol L. İç Hastalıkları ve Hemşirelik Bakımı. 3. Baskı, Sistem Ofset, Ankara, 2011.
Yılmaz Meryem, Seki Züleyha(Ed). Patofizyolojinin Esasları,2018. İstanbul.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 Ölçme Yöntemi
PY1 5 5 5 5 40,60
PY2 4 4 4 4 40,60
PY3 5 5 5 5 40,60
PY4 5 5 5 5 40,60
PY5 4 4 4 4 40,60
PY6 5 5 5 5 40,60
PY7 5 5 5 5 40,60
PY8 5 5 5 5 40,60
PY9 5 5 5 5 40,60
PY10 2 2 2 2 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 3 42
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 8 2 16
Ara Sınav 1 1 2 2
Ödev 1 4 10 40
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 102
Dersin AKTS Kredisi 4,0