Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Fizyopatoloji ve Hemşirelik I | HES546 | 3 + 0 | 3,0 | 4,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisansüstü |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz Yüze |
Dersin Koordinatörü |
Doç. Dr. Ayşe DEMİRAY |
Dersi Verenler |
Doç. Dr. Ayşe DEMİRAY |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Fizyopatoloji ve Hemşirelik-I dersinde, fizyolojiyi temel alarak patolojik değişiklikleri analiz etmek; patolojik mekanizmalara ilişkin bilgi toplama ve sonuçlar hakkında yorum yapma yeteneğinin edinilmesini amaçlar. |
Dersin İçeriği | Giriş, dersin tanıtılması, programın açıklanması, Hücre yapısı ve işlevi, protein sentezi, maddelerin hücre zarından taşınması, aksiyon hücre fonksiyon ve büyümesindeki değişiklikler, Hücresel adaptasyon, travma, hücre ölümü ve yara iyileşmesi, Hücre farklılaşımındaki değişiklikler: neoplasia, Kan hücreleri ve hematopoetik sistem, Hemoostaziste değişiklikler, Kırmızı kan hücreleri ve oksijen taşınmasında değişiklikler, Beyaz kan hücreleri ve lenfoid dokuların hastalıkları, İmmünite ve inflamasyon, İmmün tepkide değişiklikler, Edinsel İmmün Eksikliği Sendromu (AIDS), Deri fizyopatolojisi, Değerlendirme |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Vücut sistemlerinin fizyolojisine ve patolojisine ilişkin kuramsal bilgiye sahiptir. - Vücut sistemlerinin fizyolojisine ve patolojisine ilişkin sahip olduğu bilgileri analiz ve sentez eder. - Fizyopatolojiye ilişkin kavram ve teorileri kullanarak kanıta dayalı araştırma ve güncel gelişmeleri tartışır. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Giriş, dersin tanıtılması, programın açıklanması | Ders Saati Sözel Anlatım |
2. Hafta | Hücre yapısı ve işlevi, protein sentezi, maddelerin hücre zarından taşınması, aksiyon hücre fonksiyon ve büyümesindeki değişiklikler | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati |
3. Hafta | Hücresel adaptasyon, travma, hücre ölümü ve yara iyileşmesi | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım |
4. Hafta | Hücre farklılaşımındaki değişiklikler: neoplasia | Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
5. Hafta | Kan hücreleri ve hematopoetik sistem | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati |
6. Hafta | Hemoostaziste değişiklikler | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati |
7. Hafta | Kırmızı kan hücreleri ve oksijen taşınmasında değişiklikler | Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
8. Hafta | Ara sınav | Ders Saati |
9. Hafta | Beyaz kan hücreleri ve lenfoid dokuların hastalıkları | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım |
10. Hafta | İmmünite ve inflamasyon | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati |
11. Hafta | İmmün tepkide değişiklikler | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati |
12. Hafta | Edinsel İmmün Eksikliği Sendromu (AIDS) | Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
13. Hafta | Deri fizyopatolojisi | Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
14. Hafta | Değerlendirme | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım |
Brunner LS, Smeltzer SC. Brunner & Suddarth's Medikal-Cerrahi Hemşireliği Ders Kitabı. Lippincott Williams & Wilkins, Philadelphia, 2008. |
Guyton A, Hall J. Tıbbi Fizyoloji. 11. Basım, Nobel Tıp Kitabevi, 2007. |
Berne R.M., Levy M.N., Koeppen B.M., Stanton B.A Fizyoloji, Fifth Edition, Mosby, St. Louis. 2004. |
Akdemir N, Birol L. İç Hastalıkları ve Hemşirelik Bakımı. 3. Baskı, Sistem Ofset, Ankara, 2011. |
Yılmaz Meryem, Seki Züleyha(Ed). Patofizyolojinin Esasları,2018. İstanbul. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|
PY1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 40,60 |
PY2 | 4 | 4 | 4 | 4 | 40,60 |
PY3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 40,60 |
PY4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 40,60 |
PY5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 40,60 |
PY6 | 5 | 5 | 5 | 5 | 40,60 |
PY7 | 5 | 5 | 5 | 5 | 40,60 |
PY8 | 5 | 5 | 5 | 5 | 40,60 |
PY9 | 5 | 5 | 5 | 5 | 40,60 |
PY10 | 2 | 2 | 2 | 2 | 40,60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 8 | 2 | 16 |
Ara Sınav 1 | 1 | 2 | 2 |
Ödev 1 | 4 | 10 | 40 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 102 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4,0 |