Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Kültürel Farkındalık | HES515 | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisansüstü |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Prof. Dr. Ayla KEÇECİ |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu ders, kültür ve sağlık bakımı arasındaki ilişkiyi inceleyerek, mesleki uygulamalarda kültürel farkındalığı benimsemeyi amaçlar. |
Dersin İçeriği | Kültür, ırk ve etnisite: Temel kavramlar, Kültürel bakım: Hemşirelik uygulamaları için bilgi ve beceriler, Dini inançlar ve kültürel bakım, Sağlık ve Hastalık inançlarına ilişkin kuramlar,Sağlık ve hastalık inançlarının ele alınması, Çok kültürlü toplumlarda kadın ve sağlık bakımı, Çok kültürlü toplumlarda erkek ve sağlık bakımı, Çok kültürlü toplumlarda çocuk ve sağlık bakımı, Çok kültürlü toplumlarda yaşlılar ve sağlık bakımı, Toplum sağlığı: Farklı kültürlerin gereksinimlerini karşılama, Kültür ve ruh sağlığı, Kültürel duyarlılık ve mesleki uygulamalar |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Kültür ile ilgili temel kavramları açıklama - Sağlık ve hastalık inançlarının hemşirelik bakımını nasıl etkilediğini yorumlama - Çok kültürlü toplamlarda hassas gruplara yönelik sağlık bakımını değerlendirme. - Toplum sağlığı açısından kültürel bakımın etkisini değerlendirme. - Mesleki uygulamalarda kültürel farkındalığı benimseme. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Kültür, ırk ve etnisite: Temel kavramlar | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
2. Hafta | Kültürel bakım: Hemşirelik uygulamaları için bilgi ve beceriler | Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
3. Hafta | Dini inançlar ve kültürel bakım | Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
4. Hafta | Sağlık ve Hastalık inançlarına ilişkin kuramlar | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım |
5. Hafta | Sağlık ve Hastalık inançlarına ilişkin kuramlar(devam) | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Sözel Anlatım |
6. Hafta | Sağlık ve hastalık inançlarının ele alınması | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati |
7. Hafta | Çok kültürlü toplumlarda kadın ve sağlık bakımı | Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
8. Hafta | Ara Sınav | Ders Saati |
9. Hafta | Çok kültürlü toplumlarda erkek ve sağlık bakımı | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım |
10. Hafta | Çok kültürlü toplumlarda çocuk ve sağlık bakımı | Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
11. Hafta | Çok kültürlü toplumlarda yaşlılar ve sağlık bakımı | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım |
12. Hafta | Toplum sağlığı: Farklı kültürlerin gereksinimlerini karşılama | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati |
13. Hafta | Kültür ve ruh sağlığı | Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
14. Hafta | Kültürel duyarlılık ve mesleki uygulamalar | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım |
Holland, K (2017). Cultural Awareness in Nursing and Health Care, 3th Edition, Routledge |
Goddard, D (2020). Diversity and Cultural Awareness in Nursing Practice. C and M Digitals Ltd, UK. |
Centers for Disease Control and Prevention. (2024). Cultural competence in health and human services. https://npin.cdc.gov/pages/cultural-competence |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY2 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY3 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY4 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY5 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY6 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY7 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY8 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY9 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY10 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 12 | 2 | 24 |
Sözel Anlatım | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 82 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |