Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Hemşirelikte Etik HES512 2 + 0 2,0 4,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisansüstü
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Düz anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Tartışma
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Ayla KEÇECİ
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı; mesleki yaşamda etik ilkelerin ve profesyonel hemşirelik değerlerini benimsenerek kullanılmasını sağlamaktır.
Dersin İçeriği Etik ve ilgili kavramlar: etik, ahlak, değer Dünyada ve ülkemizde etik tarihi
Ders Öğrenme Kazanımları - Etik ve ilgili kavramlar hakkında bilgi sahibi olur.
- Hemşirelikte meslekleşme sürecini açıklar.
- Kurumsal düzeyde ve sağlık ekibi içinde hemşirenin etik sorumluluklarını değerlendirir.
- Özel durumlarda hemşirenin rol ve sorumluluklarını açıklar.
- Malpractice durumlarında hemşirenin rol ve sorumluluklarını bilir.
- Etik ikilemlerin çözümünde etik ilke ve değerler doğrultusunda hareket eder.
- Araştırma süreçlerinde etik ilke ve uygulamaları benimser.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Derse giriş Ders Saati Sözel Anlatım
2. Hafta Etik ve ilgili kavramlar: etik, ahlak, değer, Dünyada ve ülkemizde etik tarihi Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
3. Hafta Meslek tanımları ve ölçütleri, Hemşirelikte meslekleşme Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
4. Hafta Sağlık ekibi içinde etik ilkeler ve nonprofesyonel kişilerin bakımdaki yeri ve hemşirelik rolleri Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
6. Hafta Haklar ve hemşirelik (İnsan hakları, Hasta hakları, Çocuk hakları) Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Sözel Anlatım
7. Hafta Kurumlarda etik komitenin işlevleri ve hemşirenin yeri Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
8. Hafta Ara Sınav Ders Saati
9. Hafta Hemşirelikte etik ikilemler ve çözümlemeleri (analiz) Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
10. Hafta Özel durumlarda etik ve uygulanması (Terminal dönem, Ötenazi, Otopsi) Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
11. Hafta Organ transplantasyonu ve etik, Üreme işlevleri ve etik Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati
12. Hafta Hemşirenin görev, yetki ve sorumlulukları, Hemşirelikle ilgili yasa, tüzük ve yönetmelikler Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
13. Hafta Malpraktis (yasal ve etik boyut) Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
14. Hafta Araştırma etiği Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
Kaynaklar
Burkhardt, M. A., Nathanial, A.K (2013). Çağdaş Hemşirelikte Etik. İstanbul Tıp Kitabevi, İstanbul.
Özden, M (2013). Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi. Ayrıntı Basımevi, 1. Baskı, Ankara.
Şentürk, S.E (2013). Meslek Olarak Hemşirelik ve Hemşirelikte Etik İlkeler. Nobel Tıp Kitapevleri, İstanbul.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 DK7 Ölçme Yöntemi
PY1 4 0 0 5 0 0 0 3 -
PY2 4 0 0 5 0 0 0 3 -
PY3 4 0 0 5 0 0 0 3 -
PY4 2 0 0 3 0 0 0 2 -
PY5 5 0 0 5 0 0 0 5 -
PY6 4 0 0 5 0 0 0 5 -
PY7 4 0 0 5 0 0 0 5 -
PY8 4 0 0 4 0 0 0 5 -
PY9 3 0 0 4 0 0 0 5 -
PY10 2 0 0 2 0 0 0 2 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 10 3 30
Sözel Anlatım 14 2 28
Ara Sınav 1 1 1 1
Ödev 1 1 1 1
Ödev 2 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 90
Dersin AKTS Kredisi 4,0