Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Hasta Güvenliği HES510 2 + 0 2,0 4,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisansüstü
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Ayşe DEMİRAY
Dersi Verenler Dr. Öğr. Üyesi SELİN KESKİN KIZILTEPE
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu ders sağlık hizmeti alan bireyler ve çalışanlar için güvenli bakım oluşturmaya yönelik uygulamalara yönelik bilgi, tutum ve beceri kazandırır.
Dersin İçeriği Güvenli bakım kavramı ve uygulamaları, Dünyada ve ülkemizde hasta güvenliğinin gelişimi, Temel Klinik Alanlarda Hasta Güvenliği, Sağlık Organizasyonları, Güvenliğin Oluşturulması
Ders Öğrenme Kazanımları - Temel hemşirelik kavramları ve ilişkisini açıklar.
- Sağlığın tanılanmasında / bakım gereksinimlerinin saptanmasında uzmanlık düzeyinde bilgi ve beceriye sahiptir.
- Birey, aile ve topluma holistik yaklaşımla hemşirelik bakımı sunar.
- Hemşirelik Esasları eğitiminde uygun ilke ve yöntemleri kullanır.
- Hemşirelik becerilerinin uygulanmasında mesleki değerler ve etik ilkelere göre davranır.
- Hemşirelik bakımına yönelik araştırma yapar ve yayınlar.
- Kuramsal bilgiyi ve araştırma sonuçlarını hemşirelik bakımına yansıtır.
- Kanıta dayalı uygulamaları takip eder.
- Disiplinlerarası çalışmalarda hemşirelik esaslarına özgü bilgi ve becerilerini kullanır.
- En az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim kurar (Avrupa Dil Portföyü Genel Düzeyi: B2 Düzeyi).
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta GİRİŞ • Güvenli bakım kavramı ve uygulamaları • Hastalar İçin Hasta Güvenliği • Sağlık bakımında insan faktörü ve ergonomi, tıp profesyonelleri bakış açısıyla hasta güvenliği Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Ders Saati
2. Hafta HASTA GÜVENLİĞİNİN GELİŞİMİ • Dünyada ve ülkemizde hasta güvenliğinin gelişimi Araştırma Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
3. Hafta Yan etkilerin araştırılması ve risk yönetimi Ders Saati Sözel Anlatım
4. Hafta TEMEL KLİNİK ALANLARDA HASTA GÜVENLİĞİ • Cerrahi Birimlerde Hasta Güvenliği Ders Saati Sözel Anlatım
5. Hafta Cerrahi Birimlerde Hasta Güvenliği Sözel Anlatım Ders Saati
6. Hafta Cerrahi Birimlerde Hasta Güvenliği Ders Saati Sözel Anlatım
7. Hafta Cerrahi Birimlerde Hasta Güvenliği Ders Saati Sözel Anlatım
8. Hafta Vize
9. Hafta SAĞLIK ORGANİZASYONLARI • Hata ve zararın doğası ve boyutları • Raporlama ve öğrenme sistemleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Sözel Anlatım Araştırma
10. Hafta Güvenliğin ölçülmesi • Tedavi güvenliği Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Araştırma
11. Hafta Sağlık hizmetlerinde mesleki alan dışı beceriler • Digital teknoloji ve Tıbbi araçların kullanılabilirliği ve ergonomisi Ders Saati Sözel Anlatım
12. Hafta GÜVENLİĞİN OLUŞTURULMASI • Güvenlik kültürünün yaratılması • Güvenlik becerileri Ders Saati Sözel Anlatım
13. Hafta Yüksek güvenlikli sağlık kuruluşları ve özellikleri Sözel Anlatım Ders Saati
14. Hafta Dersin değerlendirilmesi Ders Saati Sözel Anlatım
Kaynaklar
1. Alcan Z, Tekin DE, Civil SÖ. Hasta Güvenliği. İstanbul, Nobel Tıp Kitapevleri, 2012.
2. Donaldson, L., Ricciardi, W., Sheridan, S. , Tartaglia, R (2021). Textbook of Patient Safety and Clinical Risk Management. Springer, Switzerland.
3. İyigün E, Taştan S. (Çev. Ed).Abrams’ın Klinik İlaç Tedavisi. 10. Baskı. İstanbul, Nobel Tıp Kitabevi, 2014
4. Sur H, Palteki T. (Ed). (2013). Hastane Yönetimi. 1. Baskı. İstanbul, Nobel
5. Vincent, C (2010). Patient Safety, BMJI Books
6. T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Daire Başkanlığı. Sağlıkta Kalite Standartları SKS-Hastane (Versiyon-5; Revizyon-01) 1. Revizyon - 2. Baskı, Ankara, Pozitif Matbaa, Mart 2016.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 DK7 DK8 DK9 DK10 Ölçme Yöntemi
PY1 5 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 40,60
PY2 5 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 40,60
PY3 5 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 40,60
PY4 2 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 40,60
PY5 5 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 40,60
PY6 5 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 40,60
PY7 5 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 40,60
PY8 5 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 40,60
PY9 5 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 40,60
PY10 2 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 4 5 20
Ara Sınav 1 1 3 3
Ödev 1 3 15 45
Final 1 3 3
Toplam İş Yükü 99
Dersin AKTS Kredisi 4,0