Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Hemşirelik Hizmetlerinde Kalite Yönetimi HES508 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisansüstü
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Ayla KEÇECİ
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu derste öğrencilerin; sağlık hizmetlerinde kalite ve kalite yönetimi süreci, ulusal ve uluslararası kalite ve akreditasyon standartları ile ilgili temel bilgileri kazanması amaçlanır.
Dersin İçeriği Kalite ve kalitenin tarihsel gelişimi ve boyutları, Kalite güvenliği süreci ve sağlıkta kalite güvence sistemleri, Toplam kalite yönetimi, İş ortamlarında kalite ve etkileyen faktörler, Sağlıkta kalite standartları, Sağlık hizmetlerinde akreditasyon, belgelendirme ve kalite ödülleri, Eğitimde kalite yönetimi
Ders Öğrenme Kazanımları - Kalite kavramını açıklar.
- Toplam kalite yönetimi anlayışının gelişimini açıklar.
- Kalite güvenliğinin gelişim sürecini bilir.
- Sağlıkta kalite güvence sistemlerini açıklar.
- Sağlıkta kalite güvence sistemlerinin bireyler ve kurumlar üzerindeki etkisini değerlendirir.
- Sağlık kurumları ve eğitim sürecine yönelik kalite standartlarını bilir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Kalite ve kalitenin tarihsel gelişimi ve boyutları Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
2. Hafta Kalite güvenliği süreci ve sağlıkta kalite güvence sistemleri Ders Saati Sözel Anlatım
3. Hafta Kalite güvenliği süreci ve sağlıkta kalite güvence sistemleri (devam) Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati
4. Hafta Toplam kalite yönetimi Ders Saati Sözel Anlatım
5. Hafta Toplam kalite yönetimi(devam) Sözel Anlatım Ders Saati
6. Hafta İş ortamlarında kalite ve etkileyen faktörler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati
7. Hafta İş ortamlarında kalite ve etkileyen faktörler (devam) Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
8. Hafta Ara Sınav Ders Saati
9. Hafta Sağlıkta kalite standartları Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
10. Hafta Sağlıkta kalite standartları (devam) Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
11. Hafta Sağlık hizmetlerinde akreditasyon, belgelendirme ve kalite ödülleri Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
12. Hafta Sağlık hizmetlerinde akreditasyon, belgelendirme ve kalite ödülleri(devam) Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
13. Hafta Eğitimde kalite yönetimi Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
14. Hafta Eğitimde kalite yönetimi(devam) Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
Kaynaklar
Baykal, Ü., Türkmen, E (ed). (2014). Hemşirelik Hizmetleri Yönetimi, Akademi Basın Yayın
Donaldson, L., Ricciardi, W., Sheridan, S. , Tartaglia, R (2021). Textbook of Patient Safety and Clinical Risk Management. Springer, Switzerland.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 Ölçme Yöntemi
PY1 4 0 0 0 0 0 0 -
PY2 3 0 0 0 0 0 0 -
PY3 3 0 0 0 0 0 0 -
PY4 2 0 0 0 0 0 0 -
PY5 4 0 0 0 0 0 0 -
PY6 3 0 0 0 0 0 0 -
PY7 3 0 0 0 0 0 0 -
PY8 4 0 0 0 0 0 0 -
PY9 4 0 0 0 0 0 0 -
PY10 3 0 0 0 0 0 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 10 2 20
Ara Sınav 1 1 6 6
Ödev 1 3 8 24
Final 1 6 6
Toplam İş Yükü 84
Dersin AKTS Kredisi 3,0