Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Hemşirelik Hizmetlerinde Kalite Yönetimi | HES508 | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisansüstü |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Prof. Dr. Ayla KEÇECİ |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu derste öğrencilerin; sağlık hizmetlerinde kalite ve kalite yönetimi süreci, ulusal ve uluslararası kalite ve akreditasyon standartları ile ilgili temel bilgileri kazanması amaçlanır. |
Dersin İçeriği | Kalite ve kalitenin tarihsel gelişimi ve boyutları, Kalite güvenliği süreci ve sağlıkta kalite güvence sistemleri, Toplam kalite yönetimi, İş ortamlarında kalite ve etkileyen faktörler, Sağlıkta kalite standartları, Sağlık hizmetlerinde akreditasyon, belgelendirme ve kalite ödülleri, Eğitimde kalite yönetimi |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Kalite kavramını açıklar. - Toplam kalite yönetimi anlayışının gelişimini açıklar. - Kalite güvenliğinin gelişim sürecini bilir. - Sağlıkta kalite güvence sistemlerini açıklar. - Sağlıkta kalite güvence sistemlerinin bireyler ve kurumlar üzerindeki etkisini değerlendirir. - Sağlık kurumları ve eğitim sürecine yönelik kalite standartlarını bilir. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Kalite ve kalitenin tarihsel gelişimi ve boyutları | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım |
2. Hafta | Kalite güvenliği süreci ve sağlıkta kalite güvence sistemleri | Ders Saati Sözel Anlatım |
3. Hafta | Kalite güvenliği süreci ve sağlıkta kalite güvence sistemleri (devam) | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati |
4. Hafta | Toplam kalite yönetimi | Ders Saati Sözel Anlatım |
5. Hafta | Toplam kalite yönetimi(devam) | Sözel Anlatım Ders Saati |
6. Hafta | İş ortamlarında kalite ve etkileyen faktörler | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati |
7. Hafta | İş ortamlarında kalite ve etkileyen faktörler (devam) | Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
8. Hafta | Ara Sınav | Ders Saati |
9. Hafta | Sağlıkta kalite standartları | Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
10. Hafta | Sağlıkta kalite standartları (devam) | Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
11. Hafta | Sağlık hizmetlerinde akreditasyon, belgelendirme ve kalite ödülleri | Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
12. Hafta | Sağlık hizmetlerinde akreditasyon, belgelendirme ve kalite ödülleri(devam) | Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
13. Hafta | Eğitimde kalite yönetimi | Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
14. Hafta | Eğitimde kalite yönetimi(devam) | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım |
Baykal, Ü., Türkmen, E (ed). (2014). Hemşirelik Hizmetleri Yönetimi, Akademi Basın Yayın |
Donaldson, L., Ricciardi, W., Sheridan, S. , Tartaglia, R (2021). Textbook of Patient Safety and Clinical Risk Management. Springer, Switzerland. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY2 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY3 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY4 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY5 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY6 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY7 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY8 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY9 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY10 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 10 | 2 | 20 |
Ara Sınav 1 | 1 | 6 | 6 |
Ödev 1 | 3 | 8 | 24 |
Final | 1 | 6 | 6 |
Toplam İş Yükü | 84 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |