Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Cinsel Sağlık Eğitimi | PSİ450 | 8. Yarıyıl | 3 + 0 | 3,0 | 5,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Doç. Dr. Erol UĞUR |
Dersi Verenler |
Doç. Dr. Erol UĞUR |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, cinsel sağlık konularında bilgi ve farkındalık kazandırmaktır. Öğrenciler, sağlıklı cinsellik, üreme sağlığı, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve cinsel eğitim yaklaşımları konusunda temel bilgilere sahip olurlar. Ayrıca, cinsel sağlık eğitimi programlarının nasıl hazırlanacağı ve uygulanacağı öğretilir. |
Dersin İçeriği | Cinsel sağlık kavramları, üreme sağlığı, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, cinsel eğitim ve cinsellik üzerine mitler ele alınacaktır. Ayrıca, farklı yaş gruplarına yönelik cinsel sağlık eğitimi programları hazırlama ve uygulama süreçleri tartışılacaktır. Cinsel sağlığın psikososyal yönleri üzerinde durulacaktır. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Cinsel sağlık ve üreme sağlığı kavramlarını açıklar. - Cinsel yolla bulaşan hastalıkların önlenmesi yöntemlerini öğrenir. - Cinsel sağlık eğitimi programları hazırlayabilir. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Nedir? | Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
2. Hafta | Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar | Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
3. Hafta | Cinsellik Üzerine Mitler | Araştırma Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
4. Hafta | Sağlıklı Cinsellik ve İlişki | Araştırma Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
5. Hafta | Cinsel Sağlık Eğitimi Yaklaşımları | Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
6. Hafta | Cinsel Eğitimde Yaş Gruplarına Göre Farklılıklar | Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
7. Hafta | Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Önlenmesi | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati |
8. Hafta | Vize | Ders Saati |
9. Hafta | Cinsel Sağlığın Psikososyal Yönleri | Araştırma Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
10. Hafta | Üreme Sağlığı ve Doğum Kontrol Yöntemleri | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
11. Hafta | Ergenlik Döneminde Cinsel Eğitim | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma |
12. Hafta | Yetişkinler için Cinsel Sağlık Eğitimi | Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
13. Hafta | Cinsel Eğitim Programlarının Uygulanması | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
14. Hafta | Final Sınavı | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
Hatcher, R. A. (2018). Contraceptive Technology. |
WHO. (2010). Sexual Health: A Public Health Perspective. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|
PY1 | 3 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY2 | 2 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY3 | 5 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY4 | 3 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY5 | 2 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY6 | 1 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY7 | 1 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY8 | 2 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY9 | 1 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY10 | 3 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY11 | 4 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY12 | 4 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY13 | 1 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY14 | 3 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Diğer Faaliyetler | 1 | 20 | 20 |
Ara Sınav 1 | 1 | 3 | 3 |
Ödev 1 | 1 | 17,5 | 17,5 |
Final | 1 | 3 | 3 |
Sınıf İçi Etkinlik | 1 | 42 | 42 |
Toplam İş Yükü | 127,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5,0 |