Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Rehberlik ve Özel Eğitim | İBSPF105 | 6. Yarıyıl | 3 + 0 | 3,0 | 4,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz Yüze |
Dersin Koordinatörü |
Dr. Öğr. Üyesi Belgin ÜSTÜN GÜLLÜ Doç. Dr. Erol UĞUR Doç. Dr. Erol UĞUR Dr. Öğr. Üyesi Belgin ÜSTÜN GÜLLÜ Doç. Dr. SEDEF ÜNSAL SEYDOOĞULLARI Dr. Öğr. Üyesi Belgin ÜSTÜN GÜLLÜ Dr. Öğr. Üyesi Belgin ÜSTÜN GÜLLÜ Doç. Dr. Erol UĞUR Dr. Öğr. Üyesi Belgin ÜSTÜN GÜLLÜ Dr. Öğr. Üyesi Belgin ÜSTÜN GÜLLÜ Dr. Öğr. Üyesi Belgin ÜSTÜN GÜLLÜ Dr. Öğr. Üyesi Belgin ÜSTÜN GÜLLÜ Dr. Öğr. Üyesi AHMET FURKAN TOSYALI Dr. Öğr. Üyesi AHMET FURKAN TOSYALI |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin genel amacı, okullarda rehberlik sürecini ve özel eğitimi ana hatlarıyla tanıtmak olup başlıca konular: Eğitimde rehberlik hizmetlerinin yeri; rehberliğin kısa tarihçesi; rehberlikle ilgili model ve yaklaşımlar; gelişimsel rehberlik modelinin felsefesi, amacı, ilkeleri ve programı (kapsamlı gelişimsel rehberlik programı); rehberlik türleri (eğitsel, mesleki ve kişisel rehberlik); öğretmenin sınıf rehberliğindeki rol ve işlevi; özel eğitimle ilgili temel kavramlar; özel eğitimin ilkeleri ve tarihsel gelişimi; özel eğitimle ilgili yasal düzenlemeler; özel eğitimde tarama, yönlendirme, tanı ve değerlendirme; öğretimin bireyselleştirilmesi; kaynaştırma ve destek özel eğitim hizmetleri; ailenin özel eğitime katılımı ve işbirliği; rehberlik ve özel eğitimde etik ilkeler. |
Dersin İçeriği | Pedagojik formasyon eğitim dersi |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- 1. Ekonomi biliminin temel prensiplerini ve ekonomik düşüncenin mantığını kavrama. 2. Piyasada fiyat mekanizması ve fiyatların oluşumunu anlama ve ifade etme 3. Üretim, maliyetler ve üretim faktörleri ile birlikte teşebbüsün ve çeşitlerini inceleme 4. Temel uluslararası iktisadi konuları, çok uluslu şirketleri, yabancı sermaye, borsa ve Türkiye uygulamaları ile ilgili bilgilere sahip olma. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Giriş ve Temel Kavramlar | |
2. Hafta | Tarihçe | |
3. Hafta | Rehberlik Modelleri | |
4. Hafta | Rehberlik Hizmetlerinin Sınıflandırılması | |
5. Hafta | Rehberlik Hizmetlerinin Sınıflandırılması | |
6. Hafta | Mesleki Rehberlik | |
7. Hafta | Eğitsel Rehberlik | |
8. Hafta | Kişisel Sosyal Rehberlik | |
9. Hafta | Ara sınav | |
10. Hafta | Okullarda Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Hizmet Alanları Okullarda Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Hizmet Alanları | |
11. Hafta | Bireyi Tanıma Teknikleri | |
12. Hafta | Test Teknikleri ve Testdışı Teknikleri | |
13. Hafta | Rehberlik Hizmetlerinin Örgütsel Yapısı: Rehberlik ve Özel Eğitim Hizmetleri | |
14. Hafta | Özel Gereksinimli Çocuklar |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|
PY1 | 2 | 2 | 40,60 |
PY2 | 2 | 2 | 40,60 |
PY3 | 2 | 2 | 40,60 |
PY4 | 3 | 3 | 40,60 |
PY5 | 3 | 3 | 40,60 |
PY6 | 1 | 1 | 40,60 |
PY7 | 1 | 1 | 40,60 |
PY8 | 1 | 1 | 40,60 |
PY9 | 1 | 1 | 40,60 |
PY10 | 1 | 1 | 40,60 |
PY11 | 3 | 3 | 40,60 |
PY12 | 1 | 1 | 40,60 |
PY13 | 4 | 4 | 40,60 |
PY14 | 4 | 4 | 40,60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 5 | 4 | 20 |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav 1 | 1 | 3 | 3 |
Final | 1 | 3 | 3 |
Uygulama | 2 | 6 | 12 |
Uygulama DS | 1 | 1 | 1 |
Sınıf İçi Etkinlik | 7 | 3 | 21 |
Toplam İş Yükü | 102 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4,0 |