Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Sınıf Yönetimi | İBSPF103 | 5. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Uzaktan Eğitim |
Dersin Koordinatörü |
Doç. Dr. Erol UĞUR |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu derste öğretmen adaylarına, sınıf yönetimi ile ilgili temel kavramlar, sınıf içi iletişim ve etkileşim, sınıf yönetiminin tanımı, sınıf yönetimi kavramının sınıfta disiplini sağlamadan farklı yanları ve özellikleri, sınıf ortamını etkileyen sınıf içi ve sınıf dışı etkenler, sınıf yönetimi modelleri, sınıfta kurallar geliştirme ve uygulama, sınıfı fiziksel olarak düzenleme, sınıfta istenmeyen davranışların yönetimi, sınıfta zamanın yönetimi, sınıf organizasyonu, öğrenmeye uygun olumlu bir sınıf ortamı oluşturma konularında bilgi ve beceri kazandırmayı amaçlamaktadır. |
Dersin İçeriği | Sınıf yönetimi ile ilgili temel kavramlar, sınıf içi iletişim ve etkileşim, sınıf yönetiminin tanımı, sınıf yönetimi kavramının sınıfta disiplini sağlamadan farklı yanları ve özellikleri, sınıf ortamını etkileyen sınıf içi ve sınıf dışı etkenler, sınıf yönetimi modelleri, sınıfta kurallar geliştirme ve uygulama, sınıfı fiziksel olarak düzenleme, sınıfta istenmeyen davranışların yönetimi, sınıfta zamanın yönetimi, sınıf organizasyonu, öğrenmeye uygun olumlu bir sınıf ortamı oluşturma (örnekler ve öneriler). |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Sınıf yönetimi modellerini örneklendirerek açıklayabilme. - Sınıf içi fiziki düzenlemeler ve oturma düzeni konusunda bilgi ve beceri edinebilme. - Sınıf içi disiplin konusunda bilgi ve beceri edinebilme. - İstenmedik davranışlarla mücadele konusunda bilgi ve beceri edinebilme. - Zaman yönetimi konusunda bilgi edinip, sınıfta öğrenme zamanını etkili olarak kullanabilme. - Sınıf içi disiplin konusunda bilgi ve beceri edinebilme. - İstenmedik davranışlarla mücadele konusunda bilgi ve beceri edinebilme. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Yönetim Bilimi ve Sınıf Yönetimi | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati |
2. Hafta | Sınıf Yönetimi Yaklaşım ve Modelleri | Araştırma Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
3. Hafta | Sınıf Yönetimi Üzerinde Etkili Olan Değişkenler | Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler |
4. Hafta | Sınıfın Fiziki Düzeni | Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum |
5. Hafta | Sınıfın Fiziki Düzeni (devam) | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Ders Saati |
6. Hafta | Ders Dönemi Öncesi Plan Program Hazırlıkları | Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım |
7. Hafta | Sınıfta Tanışma ve Sınıf İçi Kurallar | Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım |
8. Hafta | Ara sınav | Uygulama Ders Saati |
9. Hafta | Sınıf İçi İletişim | Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
10. Hafta | Sınıf İçi İletişim (Devam) | Araştırma Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
11. Hafta | Sınıfın Öğretim Ortamı | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler Araştırma |
12. Hafta | Sınıfta Öğretim Ortamının Yönetimi | Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
13. Hafta | Sınıf İçi Disiplin ve Disiplin Modelleri | Ders Saati Diğer Faaliyetler Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
14. Hafta | Final | Araştırma Uygulama |
Başar, Hüseyin (2005). Sınıf Yönetimi, Ankara: Anı Yayıncılık. |
Metin | Ders Kitabı |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | Ölçme Yöntemi |
---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Araştırma | 1 | 22 | 22 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 2 | 7 | 14 |
Ders Saati | 1 | 10 | 10 |
Diğer Faaliyetler | 1 | 21 | 21 |
Sözel Anlatım | 1 | 1,5 | 1,5 |
Görsel Sunum | 2 | 3 | 6 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 76,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |