Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Beslenme ve Sağlık SGK02 6. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli Grup
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Ömer Seyfettin SEVİNÇ
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı doğal ve sağlıklı beslenme; obezite ile mücadele; gıda katkı maddeleri; sağlıklı yaşam ve egzersiz; büyüme ve gelişme; sağlıklı cinsel yaşam; bağımlılıkla mücadele (tütün, alkol, madde bağımlılığı vb.); trafik, afet ve ilkyardım konuları ile ilgili bilgi kazandırmak.
Dersin İçeriği Doğal ve sağlıklı beslenme; Obezite ile mücadele; Gıda katkı maddeleri; Sağlıklı yaşam ve egzersiz; Büyüme ve gelişme; Sağlıklı cinsel yaşam; Bağımlılıkla mücadele (tütün, alkol, madde bağımlılığı vb.); Trafik, afet ve ilkyardım.
Ders Öğrenme Kazanımları - Öğrenciler doğal ve sağlıklı beslenmeyle ilgili bilgilerini açıklar ve obezite ile mücdelede farkındalığa sahip olur.
- Öğrenciler beslenmede gıda katkı maddelerini tanır ve açıklar.
- Öğrenciler sağlıklı yaşamın ve egzersizin önemini bilir.
- Öğrenciler büyüme ve gelişme ile ilgili kavramaları bilir ve sağlıklı bir cinsel yaşam için gerekli bilgilere sahip olur.
- Öğrenciler bağımlılıkla mücadele yöntemlerini bilir, açıklar
- Öğrenciler trafik, afet ve ilkyardıma ilişkin farkındalığa sahip olur.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Doğal ve sağlıklı beslenme Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
2. Hafta Obezite ile mücadele Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Araştırma
3. Hafta Gıda katkı maddeleri Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati
4. Hafta Gıda katkı maddeleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Diğer Faaliyetler
5. Hafta Sağlıklı yaşam ve egzersiz Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
6. Hafta Büyüme ve gelişme Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
7. Hafta Büyüme ve gelişme Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
8. Hafta Ara Sınav 1 Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
9. Hafta Bağımlılıkla mücadele (tütün, alkol, madde bağımlılığı vb.) Araştırma Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
10. Hafta Bağımlılıkla mücadele (tütün, alkol, madde bağımlılığı vb.) Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
11. Hafta Bağımlılıkla mücadele (tütün, alkol, madde bağımlılığı vb.) Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum
12. Hafta Trafik, afet ve ilkyardım. Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma Diğer Faaliyetler
13. Hafta Tartışma, Araştırma ve Sunum Sözel Anlatım Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Görsel Sunum
14. Hafta Final Ders Saati
Kaynaklar
Şanlıer, N.& Ersoy, Y. (2005). Anne ve Çocuk İçin Beslenme Prensipleri. Morpa Yayınları. İstanbul Işıksoluğu, M. (1981). Beslenme. Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları. Ankara. Baysal. A. (1992). Genel Beslenme. Hatiboğlu Yayınevi. Ankara Taneli, N & Taneli B.(1998). Sağlıklı Çocuk Beslenmesi. Dokuz Eylül Yayınları. İzmir Şanlıer, N. & Ersoy, Y. (2004). Çocuk ve Beslenme. İstanbul, Morpa Kültür Yayınları, 2. Baskı. Pınar San Bayhan & Ismihan Artan (2012). Çocuk Gelişimi ve Eğitimi. Ankara: Morpa Kültür Yayınları. Yanardağ, M., & Yılmaz, İ. (2017). Sağlık Ve İlk Yardım. Ankara: Pegem Akademi. Artan, İ. (Ed.) (2014). Cinsel Gelişim ve Eğitim. Ankara: Hedef Yayıncılık. Yeşilay (2016). TBM (Türkiye Bağımlılıkla Eğitim programı). http://tbm.org.tr/media/1166/05_yetiskin_madde.pdf.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 Ölçme Yöntemi
PY40 2 0 0 5 0 2 3 -
PY41 2 0 0 4 3 4 2 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 13 3 39
Araştırma 5 5 25
Sözel Anlatım 1 1 1
Görsel Sunum 3 3 9
Ara Sınav 1 1 1 1
Ara Sınav 2 1 0,5 0,5
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 3,0