Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Bağımlılık ve Bağımlılıkla Mücadele GKS01 3. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Dr. HACER ALEMDAR
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı bağımlığı teorik bilgiler kapsamında tartışmak ve bağımlılığın önlenmesi için varolan hizmetlerle ilgili bilgilendirmek yapmaktır.
Dersin İçeriği Bağımlılığın tanımı, kapsamı ve sınıflandırılması Madde bağımlılığı ve madde kullanım sorunları Yasal ve yasal olmayan maddeler Madde kullanımının yol açtığı ruhsal bozukluklar Alkol ve alkol kullanım sorunları Alkol bağımlılığı Hallüsinojenler, Narkotikler, Uyarıcılar ve kullanım etkileri Teknoloji kullanım sorunları Teknoloji bağımlılığı Devlet politikası ve hukuki süreç Bağımlılığın önlenmesi
Ders Öğrenme Kazanımları - Öğrenciler, bağımlığının ne olduğunu bilir.
- Öğrenciler, bağımlılık türlerini bilir.
- Öğrenciler devlet politikasını ve hukuki süreci bilir.
- Öğrenciler bağımlılığa müdahale yöntemlerini bilir.
- Öğrenciler, bağımlılıkla ilgili tartışmalardan haberdar olur.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Giriş Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
2. Hafta Bağımlılığın tanımı, kapsamı ve sınıflandırılması Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım
3. Hafta Madde bağımlılığı ve madde kullanım sorunları Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Diğer Faaliyetler
4. Hafta Yasal ve yasal olmayan maddeler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
5. Hafta Madde kullanımının yol açtığı ruhsal bozukluklar Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Görsel Sunum Diğer Faaliyetler
6. Hafta Alkol ve alkol kullanım sorunları Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
7. Hafta Alkol bağımlılığı Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
8. Hafta Ara Sınav 1 Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
9. Hafta Teknoloji kullanım sorunları Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım
10. Hafta Teknoloji kullanım sorunları Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler
11. Hafta Teknoloji bağımlılığı Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
12. Hafta Devlet politikası ve hukuki süreç Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum Araştırma
13. Hafta Bağımlılığın önlenmesi Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler
14. Hafta Final Ders Saati
Kaynaklar
Öztürk, O. ve Uluşahin, A. (2015). Ruh sağlığı ve bozuklukları. Ankara: Nobel Tıp Kitapevleri Ercan, Y. H. (2013). Bağımlılık Tedavisinde Egzersiz Terapisi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım. Tarhan, N. ve Nurmedov, S. (2011). Bağımlılık. İstanbul: Timaş Yayınları. Köroğlu, E. (2011). Psikiyatri el kitabı. Ankara: HYB Yayın. Ögel, K. (2014). Bağımlı Aileleri İçin Rehber Kitap. İstanbul: İş Bankası Kültür Yayınları
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 Ölçme Yöntemi
PY24 2 0 5 0 5 0 -
PY40 2 0 3 0 3 4 -
PY41 3 5 5 0 5 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 13 3 39
Araştırma 5 3 15
Sözel Anlatım 5 2 10
Görsel Sunum 5 2 10
Ara Sınav 1 1 1 1
Ara Sınav 2 1 0,5 0,5
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 3,0