Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Modern Management and Organization Theories | ATİ310 | 6. Yarıyıl | 3 + 0 | 3,0 | 5,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | İngilizce |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Ders, öğretim üyesi tarafından ders anlatımı ve tartışma yapılması şeklinde yürütülür. |
Dersin Koordinatörü |
Doç. Dr. Erkan TAŞKIRAN |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu ders, modern organizasyonlar perspektifinden organizasyon ve yönetim disiplinindeki teorik bilgi ve pratik becerilerin geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bu ders aynı zamanda öğrencilere modern yönetim teorileri hakkında bilgi verecek ve onları iş dünyasının yeni gereksinimleri konusunda donanımlı hale getirecektir. |
Dersin İçeriği | Modern Yönetim ve Örgüt Teorilerine yönelik içerik |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Organizasyonun özelliklerini belirleme ve tanımlama becerisi kazanma. - Yönetim ve yönetim sürecinin yapısını tanımlamak. - Yönetim konusunu tarihsel gelişimi açısından analiz etmek ve modern yönetimin gerekliliğini anlamak - Geleceğin yöneticileri olarak öğrencileri örgütsel değişime ve yeni geliştirilen kuramlara hazırlamak ve bu kuramlara adapte olmalarını sağlamak. - Organizasyonun sorunlarını analiz etmek ve yapılandırmak, kararlar oluşturmak. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Modern Yönetim ve Organizasyon Teorilerine Giriş | Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum |
2. Hafta | Yönetim ve organizasyon ile ilgili temel kavramlar | Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Sözel Anlatım |
3. Hafta | Yönetimin tarihsel gelişimi ve modern yönetime duyulan ihtiyaç | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
4. Hafta | Modern yönetim teorisi: Sistem yaklaşımı | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
5. Hafta | Modern yönetim teorisi: Durumsallık yaklaşımı | Görsel Sunum Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
6. Hafta | Vaka Çalışması | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
7. Hafta | Vaka Çalışması | Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Araştırma |
8. Hafta | Ara Sınav | Ders Saati |
9. Hafta | Adaptasyon Yaklaşımları: Örgütsel Ekoloji ve Vekalet Teorisi | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Sözel Anlatım |
10. Hafta | Adaptasyon Yaklaşımları: Örgütsel Strateji ve Kurumsal Teori | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum |
11. Hafta | Adaptasyon Yaklaşımları: Kaynak Temelli Teori ve İşlem Maliyeti Teorisi | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım |
12. Hafta | Adaptasyon Yaklaşımları: Bilgi İşleme Teorisi ve Öğrenen Organizasyonlar | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Sözel Anlatım |
13. Hafta | Vaka Çalışması | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Sözel Anlatım Araştırma |
14. Hafta | Vaka Çalışması | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum |
Daft, L. Richard (2010). Organization Theory and Design, 10the Edition, USA: South-Western Publication. |
Segers, T. Rien (2016). Multinational Management: A Casebook on Asia’s Global Market Leaders, New York: Springer International Publishing. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | Ölçme Yöntemi |
---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 1 | 1,5 | 1,5 |
Araştırma | 4 | 3 | 12 |
Görsel Sunum | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav 1 | 1 | 2 | 2 |
Ödev 1 | 4 | 3 | 12 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Sınıf İçi Etkinlik | 14 | 1 | 14 |
Toplam İş Yükü | 127,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5,0 |