Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Toplam Kalite Yönetimi TOY312 5. Yarıyıl 3 + 0 3,0 5,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Konu Anlatımı - Soru Cevap Tekniği - Örnekleme
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Yıldırım YILDIRIM
Doç. Dr. Yıldırım YILDIRIM
Dersi Verenler Doç. Dr. Yıldırım YILDIRIM
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrencilere kalite felsefesinin sadece üretim işletmelerinde değil hayatlarının her aşamasında bir bilinç olarak yerleşmesini sağlayabilmektir
Dersin İçeriği Kalitenin tanımı, kalite kavramının taşıdığı özellikler Kalitenin tarihsel gelişimi Toplam kalite kavramının tanımlanması ve TKY ile ilgili kavramlar (kalite politikası kalite sistemi vs.) Toplam kalite yönetiminin amaçları ve TKY önündeki engeller Toplam kalite yönetim sistemi kavramının açıklanması, sistematik kalite kavramı Yönetim dinamikleri, neden toplam kalite yönetimine ihtiyaç duyulduğunun açıklanması Toplam Kalite Yönetiminin Öğeleri Üretim yönetimi, üretim sistemlerinin sınıflandırılması Esnek üretim ve temiz üretim kavramlarının açıklanması Jit, Jidoka kavramları, özellikleri ve işletme uygulamaları Poka-Yoke kavramı ve özellikleri 5S kavramı ve uygulamaları Kaizen teknikleri, özellikleri ve işletme uygulamaları
Ders Öğrenme Kazanımları - - Öğrenci bu dersin sonunda sürekli iyileştirme felsefesini içselleştirir ve benimser - Bu dersin sonunda kalitenin tanımını kolayca yapabilir ve kalite tanımındaki sübjektifliği ve müşteri ihtiyaçlarına göre farklılık gösterdiğini fark eder - Toplam kalite yönetimini ürünler, hizmetler ve süreçler açısından değerlendirebilir - Kalite kavramının yalnızca üretim işletmeleri için değil insan hayatının her aşamasında gerekli olduğunu anlar - Bu dersin sonunda öğrenci kalitenin gerçekleştirilmesinde “insan” faktörünü merkeze alır ve çalışanların kalite kavramı üzerindeki katkılarını öğrenir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Kalitenin tanımı, kalite kavramının taşıdığı özellikler
2. Hafta Kalitenin tarihsel gelişimi
3. Hafta Toplam kalite kavramının tanımlanması ve TKY ile ilgili kavramlar (kalite politikası kalite sistemi vs.)
4. Hafta Toplam kalite yönetiminin amaçları ve TKY önündeki engeller
5. Hafta Toplam kalite yönetim sistemi kavramının açıklanması, sistematik kalite kavramı
6. Hafta Yönetim dinamikleri, neden toplam kalite yönetimine ihtiyaç duyulduğunun açıklanması
7. Hafta Toplam Kalite Yönetiminin Öğeleri
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Üretim yönetimi, üretim sistemlerinin sınıflandırılması
10. Hafta Esnek üretim ve temiz üretim kavramlarının açıklanması
11. Hafta Jit, Jidoka kavramları, özellikleri ve işletme uygulamaları
12. Hafta Poka-Yoke kavramı ve özellikleri
13. Hafta 5S kavramı ve uygulamaları
14. Hafta Kaizen teknikleri, özellikleri ve işletme uygulamaları
Kaynaklar
İsmail Şule, Toplam Kalite Yönetimi, Seçkin Yayınevi, 2005
İsmail Efil, Toplam Kalite Yönetimi, Dora Yayınları, 7.Basım, 2010
Materyal Paylaşımı
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 Ölçme Yöntemi
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer