Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Toplam Kalite Yönetimi | TOY312 | 5. Yarıyıl | 3 + 0 | 3,0 | 5,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Konu Anlatımı - Soru Cevap Tekniği - Örnekleme |
Dersin Koordinatörü |
Doç. Dr. Yıldırım YILDIRIM Doç. Dr. Yıldırım YILDIRIM |
Dersi Verenler |
Doç. Dr. Yıldırım YILDIRIM |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, öğrencilere kalite felsefesinin sadece üretim işletmelerinde değil hayatlarının her aşamasında bir bilinç olarak yerleşmesini sağlayabilmektir |
Dersin İçeriği | Kalitenin tanımı, kalite kavramının taşıdığı özellikler Kalitenin tarihsel gelişimi Toplam kalite kavramının tanımlanması ve TKY ile ilgili kavramlar (kalite politikası kalite sistemi vs.) Toplam kalite yönetiminin amaçları ve TKY önündeki engeller Toplam kalite yönetim sistemi kavramının açıklanması, sistematik kalite kavramı Yönetim dinamikleri, neden toplam kalite yönetimine ihtiyaç duyulduğunun açıklanması Toplam Kalite Yönetiminin Öğeleri Üretim yönetimi, üretim sistemlerinin sınıflandırılması Esnek üretim ve temiz üretim kavramlarının açıklanması Jit, Jidoka kavramları, özellikleri ve işletme uygulamaları Poka-Yoke kavramı ve özellikleri 5S kavramı ve uygulamaları Kaizen teknikleri, özellikleri ve işletme uygulamaları |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- - Öğrenci bu dersin sonunda sürekli iyileştirme felsefesini içselleştirir ve benimser - Bu dersin sonunda kalitenin tanımını kolayca yapabilir ve kalite tanımındaki sübjektifliği ve müşteri ihtiyaçlarına göre farklılık gösterdiğini fark eder - Toplam kalite yönetimini ürünler, hizmetler ve süreçler açısından değerlendirebilir - Kalite kavramının yalnızca üretim işletmeleri için değil insan hayatının her aşamasında gerekli olduğunu anlar - Bu dersin sonunda öğrenci kalitenin gerçekleştirilmesinde “insan” faktörünü merkeze alır ve çalışanların kalite kavramı üzerindeki katkılarını öğrenir. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Kalitenin tanımı, kalite kavramının taşıdığı özellikler | |
2. Hafta | Kalitenin tarihsel gelişimi | |
3. Hafta | Toplam kalite kavramının tanımlanması ve TKY ile ilgili kavramlar (kalite politikası kalite sistemi vs.) | |
4. Hafta | Toplam kalite yönetiminin amaçları ve TKY önündeki engeller | |
5. Hafta | Toplam kalite yönetim sistemi kavramının açıklanması, sistematik kalite kavramı | |
6. Hafta | Yönetim dinamikleri, neden toplam kalite yönetimine ihtiyaç duyulduğunun açıklanması | |
7. Hafta | Toplam Kalite Yönetiminin Öğeleri | |
8. Hafta | Ara Sınav | |
9. Hafta | Üretim yönetimi, üretim sistemlerinin sınıflandırılması | |
10. Hafta | Esnek üretim ve temiz üretim kavramlarının açıklanması | |
11. Hafta | Jit, Jidoka kavramları, özellikleri ve işletme uygulamaları | |
12. Hafta | Poka-Yoke kavramı ve özellikleri | |
13. Hafta | 5S kavramı ve uygulamaları | |
14. Hafta | Kaizen teknikleri, özellikleri ve işletme uygulamaları |
İsmail Şule, Toplam Kalite Yönetimi, Seçkin Yayınevi, 2005 |
İsmail Efil, Toplam Kalite Yönetimi, Dora Yayınları, 7.Basım, 2010 |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | Ölçme Yöntemi |
---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |