Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
İlkyardım CMH2624 4. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz-yüze
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler Öğr. Gör. Fatma BOĞAN
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı İlk yardımın temel ilkeleri, temel yaşam desteği, yaralanmalarda ilk yardım, kırık, çıkık ve burkulmalarda ilk yardım, diğer acil durumlarda ilk yardım ve taşımalar ile ilgili yeterlikleri kazandırmak.
Dersin İçeriği Bu ders öğrencinin ilkyardım kurallarını hem teorik hem de uygulamalı olarak içermektedir.
Ders Öğrenme Kazanımları - İlk yardımın temel ilkelerini uygulamak
- Temel yaşam desteği sağlamak
- Yaralanmalarda ilk yardım uygulamak
- Kırık, çıkık ve burkulmalarda ilk yardım uygulamak
- Diğer acil durumlarda ilk yardım uygulamak
- Hasta veya yaralıları taşımak
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta İlk yardımın temel uygulamaları Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati
2. Hafta Birinci ve ikinci değerlendirme Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
3. Hafta Yetişkinlerde temel yaşam desteği Diğer Faaliyetler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
4. Hafta Çocuklarda ve bebeklerde temel yaşam deste Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
5. Hafta Solunum yolu tıkanıklığında ilk yardım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati
6. Hafta Dış ve iç kanamalar Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
7. Hafta Yara ve yara çeşitleri Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
8. Hafta Bölgesel yaralanmalarda, baş ve omurga kırıklarında ilk yardım Diğer Faaliyetler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
9. Hafta Ara Sınav
10. Hafta Üst ekstremite kırık, çıkık ve burkulmalarında ilk yardım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati Diğer Faaliyetler
11. Hafta Kalça ve alt ekstremite kırık, çıkık ve burkulmalarında ilk yardım Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma
12. Hafta Acil bakım gerektiren hastalıklarda ilk yardım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati
13. Hafta Zehirlenmeler, sıcak çarpması, yanık ve donmalar yabancı cisim kaçmalarında ilk yardım Diğer Faaliyetler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
14. Hafta Acil taşıma teknikleri Kısa mesafede hızlı taşıma teknikleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati Diğer Faaliyetler
15. Hafta Dönem sonu sınavı Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
Kaynaklar
Ders notları
Akademik Makaleler
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 Ölçme Yöntemi
PY1 0 0 0 0 0 0 0 -
PY2 0 0 0 0 0 0 0 -
PY3 3 0 0 0 0 0 0 40,60
PY4 0 0 0 0 0 0 0 -
PY5 3 0 0 0 0 0 0 40,60
PY6 0 0 0 0 0 0 0 -
PY7 0 0 0 0 0 0 0 -
PY8 0 0 0 0 0 0 0 -
PY9 0 0 0 0 0 0 0 -
PY10 0 0 0 0 0 0 0 -
PY11 0 0 0 0 0 0 0 -
PY12 0 0 0 0 0 0 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 10 2 20
Ara Sınav 1 1 13,5 13,5
Final 1 15 15
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 3,0