Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Yönetim ve Organizasyon | CMH2393 | 3. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Öğr. Gör. Sinan ÇIKMAK |
Dersi Verenler |
Öğr. Gör. Sinan ÇIKMAK |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Yönetim disiplini kapsamında son yüzyılda meydana gelen işletme yöneticiliğe ilişkin düşünceler, teori tartışmaları, güncel eleştiriler ve yeni yaklaşımlar dersin içeriğini oluşturmaktadır. Amaç yönetici adaylarının yöneticilik disiplininin düşünsel evrimine ilişkin birikim edinmelerini ve öngörülerini geliştirmelerini sağlamaktır. |
Dersin İçeriği | Yönetim ve organizasyon ile ilgili temel kavram ve tanımlar, klasik , neo klasik ve modern yönetim teorileri ile yönetimin fonksiyonları ve yönetim süreçlerini kapsamaktadır. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Yönetim teorilerini değerlendirebilme ve sorgulayabilme - Yönetimin gelişim sürecinin bilincinde olma - Yönetim yaklaşımlarının siyasi, ekonomik ve toplumsal yapılarla olan ilişkilerini anlama - Yönetimin ve yöneticiliğin değişken ve parametrelerini analiz edebilme |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Yönetim Organizasyonun Önemi | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
2. Hafta | Yönetim, yönetici ve örgüt kavramları | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
3. Hafta | Klasik Yönetim Teorisi | Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
4. Hafta | Neo Klasik yönetim Teorisi | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma |
5. Hafta | Modern Yönetim Teorisi | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma |
6. Hafta | Çağdaş (post modern) Yönetim Düşüncesi | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
7. Hafta | Yönetim Fonksiyonları: Planlama | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma |
8. Hafta | Yönetim Fonksiyonları: Organizasyon ve Yöneltme | Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
9. Hafta | Ara Sınav | |
10. Hafta | Yönetim Fonksiyonları: Koordinasyon | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati |
11. Hafta | Yönetim Fonksiyonları: Denetim | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma |
12. Hafta | Çağdaş Örgüt Yapıları | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
13. Hafta | Liderlik ve Motivasyon | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
14. Hafta | Yönetim Teknikleri | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
15. Hafta | Final Sınavı |
Yönetim ve Organizasyon / Prof. Dr. Nurullah GENÇ |
Yönetim ve Organizasyon / Prof. Dr. İsmail EFİL |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | - |
PY2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | - |
PY3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | - |
PY4 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | - |
PY5 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | - |
PY6 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | - |
PY7 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | - |
PY8 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | - |
PY9 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | - |
PY10 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | - |
PY11 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | - |
PY12 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 4 | 2 | 8 |
Ara Sınav 1 | 1 | 10 | 10 |
Ödev 1 | 1 | 8 | 8 |
Ödev 2 | 1 | 7,5 | 7,5 |
Final | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü | 76,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |