Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Yönetim ve Organizasyon CMH2393 3. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Sinan ÇIKMAK
Dersi Verenler Öğr. Gör. Sinan ÇIKMAK
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Yönetim disiplini kapsamında son yüzyılda meydana gelen işletme yöneticiliğe ilişkin düşünceler, teori tartışmaları, güncel eleştiriler ve yeni yaklaşımlar dersin içeriğini oluşturmaktadır. Amaç yönetici adaylarının yöneticilik disiplininin düşünsel evrimine ilişkin birikim edinmelerini ve öngörülerini geliştirmelerini sağlamaktır.
Dersin İçeriği Yönetim ve organizasyon ile ilgili temel kavram ve tanımlar, klasik , neo klasik ve modern yönetim teorileri ile yönetimin fonksiyonları ve yönetim süreçlerini kapsamaktadır.
Ders Öğrenme Kazanımları - Yönetim teorilerini değerlendirebilme ve sorgulayabilme
- Yönetimin gelişim sürecinin bilincinde olma
- Yönetim yaklaşımlarının siyasi, ekonomik ve toplumsal yapılarla olan ilişkilerini anlama
- Yönetimin ve yöneticiliğin değişken ve parametrelerini analiz edebilme
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Yönetim Organizasyonun Önemi Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
2. Hafta Yönetim, yönetici ve örgüt kavramları Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
3. Hafta Klasik Yönetim Teorisi Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
4. Hafta Neo Klasik yönetim Teorisi Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma
5. Hafta Modern Yönetim Teorisi Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
6. Hafta Çağdaş (post modern) Yönetim Düşüncesi Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
7. Hafta Yönetim Fonksiyonları: Planlama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
8. Hafta Yönetim Fonksiyonları: Organizasyon ve Yöneltme Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
9. Hafta Ara Sınav
10. Hafta Yönetim Fonksiyonları: Koordinasyon Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati
11. Hafta Yönetim Fonksiyonları: Denetim Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma
12. Hafta Çağdaş Örgüt Yapıları Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
13. Hafta Liderlik ve Motivasyon Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
14. Hafta Yönetim Teknikleri Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
15. Hafta Final Sınavı
Kaynaklar
Yönetim ve Organizasyon / Prof. Dr. Nurullah GENÇ
Yönetim ve Organizasyon / Prof. Dr. İsmail EFİL
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 Ölçme Yöntemi
PY1 3 3 3 3 3 -
PY2 2 2 2 2 2 -
PY3 3 3 3 3 3 -
PY4 1 1 1 1 1 -
PY5 2 2 2 2 2 -
PY6 1 1 1 1 1 -
PY7 1 1 1 1 1 -
PY8 1 1 1 1 1 -
PY9 1 1 1 1 1 -
PY10 2 2 2 2 2 -
PY11 2 2 2 2 2 -
PY12 3 3 3 3 3 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 4 2 8
Ara Sınav 1 1 10 10
Ödev 1 1 8 8
Ödev 2 1 7,5 7,5
Final 1 15 15
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 3,0