Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Girişimcilik II CMH2356 4. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı öğrencileri girişim fikri ve girişimcilik ile ilgili teorik konularda bilgilendirmek ve yardım alabilecekleri kurum ve kuruluşları tanıtarak konuyla ilgili motivasyonlarını artırmaktır. Temel konular; girişimcilik süreci, girişimci özellikleri, fırsatların belirlenme süreci ve işletme modelinden oluşmaktadır. Ders süresince ayrıca güncel girişimci örnekleri incelenecektir.
Dersin İçeriği İş planının yazılması ve sunumunda dikkat edilecek hususlar, Girişimcilikle ilgili temel bilgilerin kazandırılması, İş planı öğelerinin pekiştirilmesine yönelik atölye çalışmaları (pazar araştırma, pazarlama planı, üretim planı, yönetim planı, finansal plan), Girişimcilikte iş planı hazırlanması, iş planı hazırlanması ve örnekler, girişimcilik ve kültür, girişimcilik ve iç girişimcilik, kadın girişimciliği ve aile işletmeleri, türkiye’de girişimciliğin değerlendirilmesi, türk girişimciliğinin sorunları ve çözüm önerileri, türk girişimciliğinin genel profili ve girişimci adaylarına önerileri kapsar.
Ders Öğrenme Kazanımları - Girişimcilikle ile ilgili bazı temel konularda orta düzeyde bir araştırma yapar
- Başarılı bir iş planı bileşenlerini özetler.
- Girişimciliğin faydalarını ve girişimciliğin karşı karşıya kaldığı engelleri açıklar
- Küçük işletmeleri tanımlayabilir ve bu işletmelerin ekonomideki rollerini algılar.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta İş planı öğelerinin pekiştirilmesine yönelik atölye çalışmaları (pazar araştırma, pazarlama planı, üretim planı, yönetim planı, finansal plan), İş planı Hazırlanması ve Örnekler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
2. Hafta İş planı öğelerinin pekiştirilmesine yönelik atölye çalışmaları (pazar araştırma, pazarlama planı, üretim planı, yönetim planı, finansal plan), İş planı Hazırlanması ve Örnekler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
3. Hafta İş planı öğelerinin pekiştirilmesine yönelik atölye çalışmaları (pazar araştırma, pazarlama planı, üretim planı, yönetim planı, finansal plan) Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
4. Hafta İş planının yazılması ve sunumunda dikkat edilecek hususlar Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
5. Hafta İş planının yazılması ve sunumunda dikkat edilecek hususlar Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
6. Hafta İş planının yazılması ve sunumunda dikkat edilecek hususlar, Girişimcilik ve Kültür ve İç Girişimcilik Ders Saati
7. Hafta Kadın Girişimciliği ve Aile İşletmeleri Ders Saati
8. Hafta Kadın Girişimciliği ve Aile İşletmeleri Ders Saati
9. Hafta Ara Sınav Ders Saati
10. Hafta Kadın Girişimciliği ve Aile İşletmeleri Ders Saati
11. Hafta Türkiye’de Girişimciliğin Değerlendirilmesi, Türk Girişimciliğinin Sorunları ve Çözüm Önerileri Girişimci Adaylarına Öneriler Ders Saati
12. Hafta Türkiye’de Girişimciliğin Değerlendirilmesi, Türk Girişimciliğinin Sorunları ve Çözüm Önerileri Girişimci Adaylarına Öneriler Ders Saati
13. Hafta Kalkınma ajansları, TÜBİTAK, KOSGEB, Sanayi Bakanlığı, AB vb. kurumların verdiği teşvikler. Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
14. Hafta Kalkınma ajansları, TÜBİTAK, KOSGEB, Sanayi Bakanlığı, AB vb. kurumların verdiği teşvikler. Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
15. Hafta Dönem Sonu Sınavı
Kaynaklar
“Girişimcilik”, Semra Güney, Siyasal Kitabevi, Ankara, 2008.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 Ölçme Yöntemi
PY1 5 0 0 0 0 -
PY2 5 0 0 0 0 -
PY3 3 0 0 0 0 -
PY4 3 0 0 0 0 -
PY5 2 0 0 0 0 -
PY6 0 0 0 0 0 -
PY7 0 0 0 0 0 -
PY8 0 0 0 0 0 -
PY9 1 0 0 0 0 -
PY10 1 0 0 0 0 -
PY11 2 0 0 0 0 -
PY12 5 0 0 0 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ara Sınav 1 1 12,5 12,5
Final 1 20 20
Sınıf İçi Etkinlik 8 2 16
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 3,0