Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
İş Hukuku MS317 5. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Sınıfta yüzyüze
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Öğrencinin çalışma yaşamına girdiğinde karşılaşabileceği sorunları tek başına çözmesi için gerekli olan temel bilgi ve kavramları, haklarının neler olduğunu vermek, haklarına sahip çıkma, gerektiğinde yargı mercilerinde dava açabilmeleri için gerekli prosedürü öğretmek
Dersin İçeriği Hukuk kavramı, hukukun işlevleri, hukuk kurallarının toplumsal yaşamı düzenleyen diğer hukuk kurallarından farkları, yaptırım türleri, hukukun dalları, iş hukukunun kaynakları, bireysel iş hukuku, toplu (kollektif) iş hukuku
Ders Öğrenme Kazanımları - Öğrenciler çalışma yaşamında haklarının neler olduğunu ve bu hakların ihlal edilmesi halinde avukat ya da başka birinin yardımına ihtiyaç duymadan tek başına sorunlarını çözebilmeyi öğrenir
- Öğrenciler hukuki başvuru yollarını öğrenir
- Öğrenciler hukuka aykırı davranışların sonuçlarını öğrenir
- Öğrenciler iş sözleşmesinin türlerini öğrenir
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Hukukun dalları ayrımında iş hukukunun yeri Sözel Anlatım
2. Hafta İş hukukunun kaynakları, İş hukukuna yön veren temel ilke ve yaklaşımlar Sözel Anlatım
3. Hafta İş hukukunun temel kavramları; isçi, işveren, işveren vekili, işyeri, işletme, çırak Sözel Anlatım
4. Hafta İş sözleşmesi kavramı ve türleri Sözel Anlatım
5. Hafta İş sözleşmesi ehliyeti, iş sözleşmesi ehliyetinin sınırları, iş sözleşmesi yapma zorunlulukları Sözel Anlatım
6. Hafta İsçi ve işverenin iş sözleşmesinden doğan borçları, Ücret kavramı, kök ücret, ek ücret, ücret sistemleri, Ücretin güvencesi, asgari ücret, zarar karşılığı kesinti, ücret kesme cezası Sözel Anlatım
7. Hafta Çalışma süreleri, fazla çalışma kavramı, ara dinlenmesi, yıllık ücretli izin Sözel Anlatım
8. Hafta Arasınav
9. Hafta Çalışma süreleri, fazla çalışma kavramı, ara dinlenmesi, yıllık ücretli izin Sözel Anlatım
10. Hafta Is sözleşmesinin sona ermesi halleri, sonuçları, kıdem tazminatı Sözel Anlatım
11. Hafta Is sözleşmesinin sona ermesi halleri, sonuçları, kıdem tazminatı Sözel Anlatım
12. Hafta Toplu iş hukuku: Sendika kavramı: Türkiye’de sendikacılığın özellikleri, sendika kuruculuğu koşulları, sendikaların zorunlu organları, sendika üyeliğinden doğan hak ve borçlar, sendikaların sona ermesi, Toplu iş sözleşmeleri, tanım, Türkiye’de toplu iş sözleşmelerinin özellikleri, toplu is sözleşmesinin yapılması prosedürü Sözel Anlatım
13. Hafta Toplu iş uyuşmazlıklarında barışçıl çözüm yolları: arabulucuk ve tahkim, grev: genel tanım, yasal ve yasadışı grev tanımları Sözel Anlatım
14. Hafta Yasal grevin unsurları, lokavt, genel tanım, yasal lokavt ve yasadışı lokavt kavramları, yasal lokavtın unsurları Sözel Anlatım
Kaynaklar
Ders notları
Ders notları
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 Ölçme Yöntemi
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ara Sınav 1 30 1 30
Final 46,5 1 46,5
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 3,0