Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Toplam Kalite Yönetimi | MS313 | 5. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze anlatım, Sunum |
Dersin Koordinatörü |
Doç. Dr. Fatih AKTAŞ |
Dersi Verenler |
Doç. Dr. Fatih AKTAŞ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Toplam Kalite bilincine sahip, Toplam Kalite Yönetimi ilkelerini ve uygulama adımlarını bilen, günümüzde güncel olan kalite yönetim sistemleri hakkında bilgili öğrenciler yetiştirmektir. |
Dersin İçeriği | Kalite ile ilgili kavramlar, kalitenin tarihsel gelişimi, Toplam Kalite Yönetimi Felsefesi ve İlkeleri, Organizasyonlarda kalite kültürü, sürekli iyileştirme (Kaizen), kalite maliyetleri, Standart ve Standardizasyon, Kalite Yönetimi Sistemleri, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemleri, OHSAS 18001, EFQM Mükemmellik Modeli |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Temel kalite kavramlarını, kalitenin gelişimi, boyutlarını ve unsurlarını tanımlar - Temel kalite kavramlarını, kalitenin gelişimi, boyutlarını ve unsurlarını tanımlar - Kalite gurularını ve kaliteye katkılarını açıklar ve onların öğretilerini tartışır - Kalite gurularını ve kaliteye katkılarını açıklar ve onların öğretilerini tartışır - Toplam Kalite Yönetimi, ilkelerini açıklar. - Toplam Kalite Yönetimi, ilkelerini açıklar. - Sürekli İyileştirme (KAIZEN) Kavramını ve KAIZEN Tekniklerini açıklar - Sürekli İyileştirme (KAIZEN) Kavramını ve KAIZEN Tekniklerini açıklar - Süreç Yönetimi kavramını tanımlar - Süreç Yönetimi kavramını tanımlar - Standart ve standardizasyon gerekliliğini yorumlar - Standart ve standardizasyon gerekliliğini yorumlar - Kalite Yönetim Sistemlerini tanır ve standart şartlarını açıklar - Kalite Yönetim Sistemlerini tanır ve standart şartlarını açıklar - EFQM Modelini açıklar, Model Kriterlerini tanımlar - EFQM Modelini açıklar, Model Kriterlerini tanımlar - Problem çözme tekniklerini bilir ve uygular. - Problem çözme tekniklerini bilir ve uygular. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Toplam Kalite Yönetimine Giriş | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
1. Hafta | Toplam Kalite Yönetimine Giriş | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
2. Hafta | Kaliteyi Oluşturan Unsurlar, Kalite Yönetimi ve Kalite Guruları | Görsel Sunum Sözel Anlatım |
2. Hafta | Kaliteyi Oluşturan Unsurlar, Kalite Yönetimi ve Kalite Guruları | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
3. Hafta | Toplam Kalite Yönetimin İlkeleri (Müşteri Odaklılık, Liderlik, Katılımcılık, Proses Yaklaşımı) | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
3. Hafta | Toplam Kalite Yönetimin İlkeleri (Müşteri Odaklılık, Liderlik, Katılımcılık, Proses Yaklaşımı) | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
4. Hafta | Toplam Kalite Yönetimin İlkeleri (Sistem Yaklaşımı, KAIZEN, Karar Vermede Bilimsel Yöntemlerden Yararlanma, Tedarikçilerle İşbirliği) | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
4. Hafta | Toplam Kalite Yönetimin İlkeleri (Sistem Yaklaşımı, KAIZEN, Karar Vermede Bilimsel Yöntemlerden Yararlanma, Tedarikçilerle İşbirliği) | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
5. Hafta | Sürekli İyileştirme (KAIZEN) ve Teknikleri (Temel kavramlar, KAIZEN Başarı Faktörleri, Kalite Çemberleri) | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
5. Hafta | Sürekli İyileştirme (KAIZEN) ve Teknikleri (Temel kavramlar, KAIZEN Başarı Faktörleri, Kalite Çemberleri) | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
6. Hafta | Sürekli İyileştirme (KAIZEN) ve Teknikleri (Basit Sürekli İyileştirme Araçları, Yedi Araç) | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
6. Hafta | Sürekli İyileştirme (KAIZEN) ve Teknikleri (Basit Sürekli İyileştirme Araçları, Yedi Araç) | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
7. Hafta | Toplam Kalite Yönetimi Uygulama Adımları | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
7. Hafta | Toplam Kalite Yönetimi Uygulama Adımları | Görsel Sunum Sözel Anlatım |
8. Hafta | Ara sınav | Diğer Faaliyetler |
8. Hafta | Ara sınav | Diğer Faaliyetler |
9. Hafta | Süreç Yönetim | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
9. Hafta | Süreç Yönetim | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
10. Hafta | Standart ve Standardizasyon | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
10. Hafta | Standart ve Standardizasyon | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
11. Hafta | Kalite Yönetim Sistemleri | Görsel Sunum Sözel Anlatım |
11. Hafta | Kalite Yönetim Sistemleri | Görsel Sunum Sözel Anlatım |
12. Hafta | SO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Şartları ve Belgelendirme Aşamaları | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
12. Hafta | SO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Şartları ve Belgelendirme Aşamaları | Görsel Sunum Sözel Anlatım |
13. Hafta | EFQM Modeli | Görsel Sunum Sözel Anlatım |
13. Hafta | EFQM Modeli | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
14. Hafta | Problem Çözme Teknikleri | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
14. Hafta | Problem Çözme Teknikleri | Görsel Sunum Sözel Anlatım |
15. Hafta | Final sınavı | Diğer Faaliyetler |
15. Hafta | Final sınavı | Diğer Faaliyetler |
Toplam Kalite Yönetimi Ders Notları, Aktaş, Fatih. |
Kalite Yönetimi ve Planlaması, Ekin Yayıncılık, 2009, Prof. Dr. Ahmet ÖZTÜRK |
Toplam Kalite Yönetimi Bağlamında Sürekli İyileştirme Anlayışı, Beta Yayıncılık, 2009, Dr. Seyfi TOP |
Süreç Yönetimi ve Süreç İyileştirme, Sistem Yayıncılık, 2010, Dr. Filiz Eyüboğlu |
Toplam Kalite Yönetimi Ders Notları, Aktaş, Fatih. |
Kalite Yönetimi ve Planlaması, Ekin Yayıncılık, 2009, Prof. Dr. Ahmet ÖZTÜRK |
Toplam Kalite Yönetimi Bağlamında Sürekli İyileştirme Anlayışı, Beta Yayıncılık, 2009, Dr. Seyfi TOP |
Süreç Yönetimi ve Süreç İyileştirme, Sistem Yayıncılık, 2010, Dr. Filiz Eyüboğlu |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | DK7 | DK8 | DK9 | Ölçme Yöntemi |
---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |