Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Mühendislik Etiği MS309 5. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi PowerPoint sunumu
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Şeref KESKİN
Dersi Verenler Prof. Dr. Şeref KESKİN
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Mesleği mühendislik olan kişilerden, toplumun beklentilerine uygun davranan bireyler olmalarını sağlamak. Mühendislere verilen yetki ve sorumluluğun, tarihten günümüzde, gelişimini açıklamak. Erdemli ve etiksel davranma dayanağı ve mühendislerle olan ilişkisini ortaya koymak. Yetkilendirme sonucu insanlara, çevre ve doğaya gelebilecek zararların önlenmesi için “mühendislik bilincinin” oluşmasını sağlamak.
Dersin İçeriği 1) Etik ve mühendislik etiği kavramlarını bilir 2) Etik kuralları öğrenir 3) Mühendislik etiği ilkelerini benimser 4) Mühendislik uygulamalarında etik kavramları göz önünde bulundurma bilinci kazanır
Ders Öğrenme Kazanımları - Etik ve mühendislik etiği kavramlarını bilir
- Mühendislik etiği ilkelerini benimser
- Sorumluluk, Mesleki sorumluluğu kavrama ve değerlendirilmek
- Borrom düğümünü öğrenmek ve görünürde de tarafsız olma bilinci kazandırmak
- Mühendislik uygulamalarında etik kavramları göz önünde bulundurma bilinci kazanır
- Mesleki riskleri değerlendirme yeteneği kazandırmak
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Etik nedir? , Tanımı ve Tarihsel gelişimi Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım
2. Hafta Etik-Ahlak İlişkisi Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım
3. Hafta Etik ile ilgili kavramlar Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
4. Hafta Etik konusuna felsefi yaklaşımlar Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
5. Hafta Deontolojik etik Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım
6. Hafta Teleolojik etik Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
7. Hafta Etik sorumluluklar Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
8. Hafta Etik ilkelerin kurumsallaşması Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
9. Hafta Mühendislik etiğinde kurumsallaşma Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
10. Hafta Etik ikilemler ve çözüm yaklaşımları, Örneklemeler Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
11. Hafta Etik ikilemler ve çözüm yaklaşımları, Örneklemeler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
12. Hafta Etiğe Uygun ya da Etik Dışı Eylemleri Etkileyen Faktörler Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım
13. Hafta TMMOB Mesleki davranış ilkeleri Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
14. Hafta Dünya Mühendisler Birliğinin etik kodları Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
Kaynaklar
Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu, “Etik Rehberi, “2017
Altekin, A., “Mühendislik Ve Etik”, TOFAŞ Teknolojik Araştırmalar ve Inovasyon Direktörlüğü, 2012
TÜSİAD “Dünyada ve Türkiye’de iş etiği ve etik yönetimi” 2009
Ömürgönülşen, U., 2019. Etik nedir? Etik kabramının evrensel açıdan incelenmesi ve kamu hizmeti ile ilişkisi. Hacettepe Üniversitesi, Uluslar arası Şeffaflık Derneği yaz Okulu, Tuzla/İstanbul, 31 sayfa.
İstanbul Üniversitesi, 2011. Bilim etiği (Editörler: Atasoy, N., Boydak, M., Çırpan, H.A., Kendigelen, A., Meriç, I.E.,Sarıkaya, A.T., Ulubelen, A., yazıcı, H. Ve Yıldırım, N.) 67 sayfa.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 Ölçme Yöntemi
PY5 3 0 4 0 0 3 0 60
PY8 5 5 5 0 5 0 0 60
PY9 5 5 5 5 4 0 0 60
PY11 4 0 4 4 3 0 4 60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Sözel Anlatım 14 2 28
Görsel Sunum 12 2 24
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 82
Dersin AKTS Kredisi 3,0