Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Mühendislik Etiği | MS309 | 5. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | PowerPoint sunumu |
Dersin Koordinatörü |
Prof. Dr. Şeref KESKİN |
Dersi Verenler |
Prof. Dr. Şeref KESKİN |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Mesleği mühendislik olan kişilerden, toplumun beklentilerine uygun davranan bireyler olmalarını sağlamak. Mühendislere verilen yetki ve sorumluluğun, tarihten günümüzde, gelişimini açıklamak. Erdemli ve etiksel davranma dayanağı ve mühendislerle olan ilişkisini ortaya koymak. Yetkilendirme sonucu insanlara, çevre ve doğaya gelebilecek zararların önlenmesi için “mühendislik bilincinin” oluşmasını sağlamak. |
Dersin İçeriği | 1) Etik ve mühendislik etiği kavramlarını bilir 2) Etik kuralları öğrenir 3) Mühendislik etiği ilkelerini benimser 4) Mühendislik uygulamalarında etik kavramları göz önünde bulundurma bilinci kazanır |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Etik ve mühendislik etiği kavramlarını bilir - Mühendislik etiği ilkelerini benimser - Sorumluluk, Mesleki sorumluluğu kavrama ve değerlendirilmek - Borrom düğümünü öğrenmek ve görünürde de tarafsız olma bilinci kazandırmak - Mühendislik uygulamalarında etik kavramları göz önünde bulundurma bilinci kazanır - Mesleki riskleri değerlendirme yeteneği kazandırmak |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Etik nedir? , Tanımı ve Tarihsel gelişimi | Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım |
2. Hafta | Etik-Ahlak İlişkisi | Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım |
3. Hafta | Etik ile ilgili kavramlar | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
4. Hafta | Etik konusuna felsefi yaklaşımlar | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
5. Hafta | Deontolojik etik | Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım |
6. Hafta | Teleolojik etik | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
7. Hafta | Etik sorumluluklar | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
8. Hafta | Etik ilkelerin kurumsallaşması | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
9. Hafta | Mühendislik etiğinde kurumsallaşma | Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
10. Hafta | Etik ikilemler ve çözüm yaklaşımları, Örneklemeler | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
11. Hafta | Etik ikilemler ve çözüm yaklaşımları, Örneklemeler | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
12. Hafta | Etiğe Uygun ya da Etik Dışı Eylemleri Etkileyen Faktörler | Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım |
13. Hafta | TMMOB Mesleki davranış ilkeleri | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
14. Hafta | Dünya Mühendisler Birliğinin etik kodları | Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu, “Etik Rehberi, “2017 |
Altekin, A., “Mühendislik Ve Etik”, TOFAŞ Teknolojik Araştırmalar ve Inovasyon Direktörlüğü, 2012 |
TÜSİAD “Dünyada ve Türkiye’de iş etiği ve etik yönetimi” 2009 |
Ömürgönülşen, U., 2019. Etik nedir? Etik kabramının evrensel açıdan incelenmesi ve kamu hizmeti ile ilişkisi. Hacettepe Üniversitesi, Uluslar arası Şeffaflık Derneği yaz Okulu, Tuzla/İstanbul, 31 sayfa. |
İstanbul Üniversitesi, 2011. Bilim etiği (Editörler: Atasoy, N., Boydak, M., Çırpan, H.A., Kendigelen, A., Meriç, I.E.,Sarıkaya, A.T., Ulubelen, A., yazıcı, H. Ve Yıldırım, N.) 67 sayfa. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PY5 | 3 | 0 | 4 | 0 | 0 | 3 | 0 | 60 |
PY8 | 5 | 5 | 5 | 0 | 5 | 0 | 0 | 60 |
PY9 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 0 | 0 | 60 |
PY11 | 4 | 0 | 4 | 4 | 3 | 0 | 4 | 60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Sözel Anlatım | 14 | 2 | 28 |
Görsel Sunum | 12 | 2 | 24 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 82 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |