Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Trafik Güvenliği US231 7. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Sınıfta yüzyüze
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre, 15-29 yaş grubundaki gençlerin yaşamlarını yitirmelerinde ilk neden trafik kazalarıdır. Bu ders ile üniversiteli gençlere trafik sisteminin unsurları olan insan, yol, araç hakkında bilimsel disiplinlerin perspektifinden önleyici bir bakış açısı kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Sosyal yaşam alanlarından biri olarak trafiğin çok disiplinli olarak açıklanması. Hukuk, çevre, halk sağlığı, şehircilik, psikoloji, mühendislik, iletişim vb. disiplinlerinin bir sistem olarak trafiğe katkısı. Trafik sistemlerinin bireye ve bireyin trafik sistemlerine etkileri hakkında bilgi verilmesi.
Ders Öğrenme Kazanımları - Öğrenciler dersi alarak aşağıdaki bilgi ve yeterlilikleri kazanabilecektir: Öğrenciler, insan hareketliliği konusunda tarihsel bir bakış açısı kazanabileceklerdir.
- Öğrenciler trafik konusunda çalışan bilim dallarını ve yapılan çalışmaları gözden geçirebileceklerdir.
- Öğrenciler trafiği bir sistem olarak unsurlarına ayırarak açıklayabileceklerdir.
- Öğrenciler trafik ile ilgili yasaları yükümlülükleri bakımından açıklayabileceklerdir.
- Öğrenciler, trafiğin çevreye etkilerini sayabileceklerdir.
- Öğrenciler genel yaşam güvenliği ve trafik güvenliği ile ilgili toplumsal normları eleştirel bakış açısıyla gözden geçirmiş olabileceklerdir.
- Öğrenciler trafikte ihmal, hata ve ihlal kavramlarının davranışsal dinamiklerini ayırt edebileceklerdir.
- Öğrenciler tarfikte incinebilir grupları ve özelliklerini sayabileceklerdir.
- Öğrenciler gençlerin trafik güvenliğinin sağlanması konusunda yapılabilecekleri sayabileceklerdir.
- Öğrenciler bir genç olarak kendi trafik güvenliğini sağlamak konusunda farkındalık kazanabileceklerdir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Geçmişten günümüze insan hareketliliği / ulaşım sistemlerinin gelişimi Sözel Anlatım
2. Hafta Trafik nedir? Trafiği oluşturan temel unsurlar nelerdir? Dünyada ve Türkiye'de trafik sorunu Sözel Anlatım
3. Hafta Çok disiplinli bir çalışma alanı olarak trafik - trafik düzeni, sistemi için hangi disiplinler çalışıyor - çok disiplinli ortak çalışma nasıl olmalı? Türkiye'de mevcut durum - işleyiş nasıl? Sözel Anlatım
4. Hafta Trafik ve hukuk - trafik yasası, temel haklar ve yükümlülükler bakımından trafik yasalarına bakış Sözel Anlatım
5. Hafta Trafik ve kaza araştırmalarında yöntem - trafik konusunda bilimsel araştırmaların nasıl yapıldığına dair bilgilendirme Sözel Anlatım
6. Hafta Trafik alanları nasıl düzenlenmeli? Güvenli davranışı ortaya çıkaran optimal tasarımlar - algı - çevre ve yol tasarımı ve trafik güvenliği Sözel Anlatım
7. Hafta Trafiğin çevresel etkileri (sağlık üzerinde - gürültü, egzos, stres, kalabalık, yoğunluk) Sözel Anlatım
8. Hafta Toplu ulaşım - alternatif ulaşım biçimleri - dünyadan örnekler - uyulması gereken kurallar Sözel Anlatım
9. Hafta Kültür ve normlar bağlamında trafik güvenliği - genel yaşam güvenliği - sağlıklı yaşama kültürü - güvenlik kültürü Sözel Anlatım
10. Hafta Trafikte insan faktörü - performans ve davranış - ihmal, hata, ihlal Sözel Anlatım
11. Hafta Risk ve tehlike kavramları - riskli davranışın tetikleyicileri ve pekiştircileri - trafikte proaktif davranış ve kendini koruma becerileri Sözel Anlatım
12. Hafta Trafikte incinebilir gruplar Sözel Anlatım
13. Hafta Trafikte gençlerin risk altında olma nedenleri nelerdir? Sözel Anlatım
14. Hafta Acil durum nedir? Olay yeri yönetimi, yangın, kaza. Araçta bulunması gereken güvenlik ekipmanları. Kurslar ve bilgi beceri kazanılacak adresler Sözel Anlatım
Kaynaklar
Ders notları
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 DK7 DK8 DK9 DK10 Ölçme Yöntemi
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 3 42
Ara Sınav 1 1 26,5 26,5
Final 1 50 50
Toplam İş Yükü 118,5
Dersin AKTS Kredisi 3,0