Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Elektrik Makinelerinin Dinamiği EEM440 8. Yarıyıl 3 + 0 3,0 4,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli Grup
Dersin Verilişi Sunum, uygulama
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Emin YILDIRIZ
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Dersin amacı; elektrik makinalarının dinamik davranışlarını incelemek amacıyla geliştirilen modellerin elde edilmesini, elektrik makinalarının dinamik davranışlarının analitik yolla elde edilmesini ve dinamik davranışların bilgisayar ortamında benzetimlerinin yapılmasını öğrenmektedir.
Dersin İçeriği Manyetik devreler / döndürme momenti ve endüklenen gerilim / Park denklemleri / DA ve AA motorlarının modellenmesi / DA motor sürücüleri / senkron generatör geçici durum davranışları / Üç ve tek fazlı asenkron motorlar / asenkron motor sürücüleri.
Ders Öğrenme Kazanımları
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Manyetik devrelere ilişkin temel kavramların öğrenilmesi Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
2. Hafta Elektromekanik enerji dönüşümünde temel ilkeler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
3. Hafta Üç fazlı sistemlerin iki fazlı sisteme dönüştürülmesi Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
4. Hafta Üç fazlı sistemlerin iki fazlı sisteme dönüştürülmesi Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
5. Hafta Transformatörlerin dinamik davranışlarının analitik modeli Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
6. Hafta DC motor sürücü sistemlerin modellenmesi Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
7. Hafta Senkron generatörlerin dinamik davranışlarının analitik modellenmesi Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Görsel Sunum
8. Hafta Sürekli mıknatıslı senkron makina (PMSM) sürücü modeli Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati Sözel Anlatım
9. Hafta Endüksiyon makinalarının dinamik davranışlarının analitik modelleri Ders Saati Araştırma Görsel Sunum Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
10. Hafta Elektrik makinelerinin MATLAB/SIMULINK ortamında dinamik benzetimlerinin yapılması Uygulama Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
11. Hafta Elektrik makinelerinin MATLAB/SIMULINK ortamında dinamik benzetimlerinin yapılması Görsel Sunum Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Uygulama
12. Hafta Elektrik makinelerinin MATLAB/SIMULINK ortamında dinamik benzetimlerinin yapılması Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Uygulama Görsel Sunum
13. Hafta Elektrik makinelerinin MATLAB/SIMULINK ortamında dinamik benzetimlerinin yapılması Ders Saati Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
14. Hafta Elektrik makinelerinin MATLAB/SIMULINK ortamında dinamik benzetimlerinin yapılması Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Uygulama Görsel Sunum Ders Saati
Kaynaklar
Elektrik Makineleri ve Tahrik Sistemlerinin Analizi - P.C. Krause, O. Wasynczuk, S.D. Sudhoff
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 3 1 3
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 22 1 22
Uygulama 13 1 13
Araştırma 16 1 16
Sözel Anlatım 13 1 13
Görsel Sunum 13 1 13
Ara Sınav 1 1 1 1
Ödev 1 6 1 6
Uygulama 15 1 15
Toplam İş Yükü 102
Dersin AKTS Kredisi 4,0